Young Person’s Guide to the Orchestra Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 05, 2018

Young Person’s Guide to the Orchestra Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Young Person’s Guide to the Orchestra Hakkında Bilgi 

Benjamin Britten tarafından bestelenmiş olan Young Person’s Guide to the Orchestra’nın konusu, özellikleri, hakkında bilgi.


A YOUNG PERSON’S GUİDE TO THE ORCHESTRA (Gençliğe Orkestra Önderi)
İlk yorumu: 1946 Londra.
Yapıt «Orkestra»yı oluşturan çalgı gruplarını ve çalgıları bölüm bölüm, teker teker tanıtan öğretici bir film için hazırlanmıştır Ancak, partisyonda ses öğeleri öylesine açık ve belirlidir ki görüntü olmadan da sadece dinlenerek aynı konuda bir izlenim elde etmek, kesin bilgiye ulaşmak olanağı vardır. Parça bu nedenle filmden kopabilmiş, başlı başına konser parçası kabul edilmiştir. «Gençliğe Orkestra Önderi»nin ana öğesi «Re minör Rondo», ilk belli-başlı İngiliz bestecisi olarak kabul edilen Henry Purcell’in (1659 -1695) «Abdelazar veya Mavra’nın Öcü» adlı oyun için yazdığı eşlik müziğinden alınmıştır.

Young Person’s Guide to the Orchestra Hakkında Bilgi
Young Person’s Guide to the Orchestra Hakkında Bilgi 

«Önder», Purcell’e ait temanın bütün orkestrada yansımasıyla başlar, bunu önce tahta, sonra maden nefesli çalgılarda, yaylı çalgılar türlerinde, arp ve vurma çalgılarda dolaşan çeşitlemeler izler. İlk çeşitleme flüt ve picoolo flüt’de belirir, her iki çalgının özellik ve nitelikleri ayrıntılı olarak açıklanır. Bunu iki obua’nın acılı, sakin, melankolik ikilisi, klarnetin esprili tümceleri izler. 

Fagot, marş temposuyla örülü bir ezgiyle görünür, gene hafif korno sesleri kemanların parlak polonezine ulaşır. Polonez maden çalgılara ve büyük davula bağlanır. Viyolalar, senkoplu bir melodiyle viyolonseller ve aslında ne ince karaktere sahip olduklarım ispatlamaya çalışan kocaman kontrbaslar diziyi sürdürerek arpın arpej ve glissando’larına ulaşırlar. 

Kornoların dramatik sesleri iki trompetin tınısında erir, trombonlar ve tuba görkemli bir çeşitleme sunarak vurma çalgılarla buluşur. Timpani denilen mekanik davul, büyük davul, ziller, def, triangl, trampetler, silofon, kastanyetler ve gong mizah havası içinde orkestradaki görevlerini açıklarlar. «Gençliğe Orkestra Önderi» Purcell’e ait temanın tüm çalgı topluluğunca yinelenmesiyle sona erer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder