Muhammed İdrisi Çalışmaları ve Bilime Katkıları - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 02, 2018

Muhammed İdrisi Çalışmaları ve Bilime Katkıları

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Muhammed İdrisi Çalışmaları ve Bilime Katkıları

Ünlü haritacı, coğrafyacı, tarihçi Muhammed İdrisi neler yapmıştır? Muhammed İdrisi ‘nin çalışmaları, bilime yaptığı katkıları hakkında bilgi.


EL-İDRİSİ
1100 – 1166
SEPTE – SİCİLYA
COĞRAFYACI – HARİTACI – TARİHÇİ – ECZACI – BOTANİKÇİ

Muhammed İdrisi Çalışmaları ve Bilime Katkıları
Muhammed İdrisi Çalışmaları ve Bilime Katkıları

Tam adı Ebû Abdullah Muhammed el-İdrisi el Kurtûbi el-Hasani el-Sebti’dir Gençliğinde İspanya, Portekiz ve Fransa’nın Atlas Okyanusu kıyılarını, Güney İngiltere’yi, Kuzey Afrika’yı gezen ve henüz 16 yaşındayken Anadolu’ya da gelen İdris, bu araştırma gezileri esnasında ileride çalışmalarında kullanacağı çok değerli bilgiler toplamıştır.

Yaklaşık 1145’te Sicilya’daki Norman kralı II. Roger’in hizmetine girmiş ve yaşamının geri kalan kısmını onun Palermo’daki sarayında geçirmiştir. Kralın ölüm tarihi olan 1154’ten kısa bir süre önce gümüşten bir Yer küresi ile Roger’in Kitabı adlı meşhur eserini tamamlayarak Krala takdim etmiştir.

• İdrisi, haritacılık ve coğrafya alanlarında döneminin en büyük bilginidir.

Norman kralı II. Roger için hazırladığı, 70 ayrı paftadan oluşan Dünya haritası, o döneme değin bilinen Dünya’nın mükemmel bir tasvirini vermeyi amaçlayan oldukça kapsamlı bir çalışmadır. Bu nedenle haritacılık tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Bu harita incelendiğinde, Dünya’nın ekvatordan kuzeye doğru yedi iklim kuşağı ve bunları dik olarak kesen on boylam çizgisiyle 70 parçaya bölündüğü görülür. Her parçanın kapsadığı ülkelerin coğrafi özellikleri, madenleri, bitkileri, hayvanları, yolları vs. ayrıntılı bir şekilde anlatılmış olup, özellikle Akdeniz yöresi ve Balkanlar hakkında verilen bilgiler çok değerlidir.

Nüzhet’ül Müştak fi’htırâki’l-Âfâk adlı eseri Ortaçağ İslam Dünyasında genel ve sistematik coğrafya üzerine yazılmış en kapsamlı eserdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder