Külkedisi – La Cenerentola Operası Konusu (Gioachino Rossini) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 03, 2018

Külkedisi – La Cenerentola Operası Konusu (Gioachino Rossini)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Külkedisi – La Cenerentola Operası Konusu (Gioachino Rossini) 

Külkedisi – La Cenerentola Operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Külkedisi – La Cenerentola Operasının konusu, özeti, hakkında bilgi.


LA CENERANTOLA (Kül Kedisi)
İki perdelik gülünçlü operadır.
Metin: Jacopo Ferreti.
Bestecisi: Gioachino Rossini
İlk oynanış: 1817 Roma.
Başlıca kişiler: Cenerantola (Soprano), Clorinda (Soprano), Thisbe (Mezzosoprano), Alidora (Bas) Don Magnifico (Bas), Don Ramiro (Tenor), Dandini (Bas).
Konunun geçtiği çağ ve yer: 18. yüzyılda Salerno.

Külkedisi – La Cenerentola Operası Konusu (Gioachino Rossini)
Külkedisi – La Cenerentola Operası Konusu (Gioachino Rossini) 

Konusu:
Salerno’lu zengin Don Magnifico’nun iki asıl bir üvey kızı vardır. Üvey kızı Cenerantola diğer iki kız Clorinda ve Thisbe tarafından hor görülmekte, itilip kakılmaktadır. Salerno Prensi Ramiro’nun öğretmeni Alidoro dilenci kılığına girerek efendisine kız ararken Don Magnifico’nun evine uğrar, Don Magnifico’nun iki kızı adamı kovar, Cenerantola ekmek verir. Kısa süre sonra Prens gözükür… Uşağı Dandini’nin kılığına girip Cenerantola’yı tanımak istemiştir. İki genç birbirlerini görür görmez severler. 

Dandini prens rolü yapmakta, Don Magnifico iki kızını övüp durmaktadır. Prens sarayında bir balo düzenlemiş, kızları ve babalarını da çağırtmıştır. Beri yanda Alidoro’ya seçtiği kızı göremediği için sitem etmektedir. Kısa süre sonra yüzü tülle örtülü bir kız gelir, yalnız aşk ve iyilik için yaşadığını söyler, tülü atar; bu Cenerantola’dır. Don Magnifico ve kızları dehşete düşmüş, herkes şaşırmıştır. Prens o geceden sonra delice âşık olduğu Cenerantola’yı aramakta, Don Magnifico hâlâ prens sandığı uşak Dandini’yi kızlarından biriyle evlenmesi için kandırmaya uğraşmaktadır. Prens Ramiro sonuçta Cenerantola’yı gene Don Magnifico’nun evinde ocak yakarken bulur. 

Her şey açıklanmış, Prensin gerçek kimliği anlaşılmış, Clorinda ve Thisbe hayal kırıklığı nedeniyle ağlamaya koyulmuşlardır. Cenerantola üvey babasını ve kızkardeşini bağışlar, yapıt mutlu bir hava içinde sona erer.

«La Cenerantola» Rossini’nin pek sevilen bazı uzmanlarca «Sevil Berberi» ile kıyaslanan bir diğer önemli verimidir. Günümüz sahnelerinde sık sık yer almaktadır.

Tanınmış bölümleri: «Uvertür» «Una volta c’era un re» (Cenerantola), «Mi sognai fra il fosco» (Don Magnifico), «Un suave non so che» (Cenerantola – Ramiro), «Siqualqunque» (Don Magnifico).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder