Girit Kralı Idomeneo Opera Konusu (Mozart) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 03, 2018

Girit Kralı Idomeneo Opera Konusu (Mozart)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Girit Kralı Idomeneo Opera Konusu (Mozart) 

Girit Kralı Idomeneo operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Girit Kralı Idomeneo Operası konusu, özeti, hakkında bilgi.


Girit Kralı İdomeneo (İdomeneo Re Di Creta)
Üç perdelik operadır.
Metin: Abbate Giambattista Varesco.
Bestecisi:Wolfgang Amadeus Mozart
İlk oynanış: 1781 Münih.
Başlıca kişiler: İdomeneo (Tenor), İdamantes (Mezzosoprano), İla (Soprano), Elektra (Soprano).
Konunun kaynağı: Grek Mitolojisi.

Girit Kralı Idomeneo Opera Konusu (Mozart)
Girit Kralı Idomeneo Opera Konusu (Mozart) 

Konusu:
Truva savaşlarına katılmak üzere yurdundan ayrılan Kral İdomeneo, yerine oğlu İdamantes’i bırakmıştır. Sarayda bulunan Truva Prensesi İlia ve Yunanistanlı Elektra yakışıklı İdamantes’i sevmekte, kral oğlu ise Truvalı tutsak prensese büyük ilgi beslemektedir. Kral İdomeneo’nun savaştan başarıyla döneceği öğrenilir. 

Elektra, kent halkına, eğer İlia ülkesine gönderilmezse İdomeneo’nun bir fırtına sonucu öleceğini bildirir. Gerçekten zorlu bir fırtına kopar, kral ülkesine güçlükle ayak basar ve tanrılara bir adakta bulunur; karaya çıktığında elini ilk sıkan kişiyi onlara kurban edecektir. Kıyıda elini ilk sıkan oğludur… İdomeneo oğlunu kurtarmak için Elektra ile Yunanistan’a kaçmasını tasarlar. İlia ise İdamantes’in yerine kendisinin kurban edilmesini istemektedir isteği kabul olunmaz, gemi açılır, bir deniz canavarıyla karşılaşır. İdomeneo başta olmak üzere kent halkı gidenlerin yasını tutarken bir haber ulaşır; Idamentes canavarı öldürmüş, Deniz Tanrısı Neptün tarafından bağışlanmıştır. Elektra gözyaşlarıyla yurduna döner, idamantes sevdiği İlia ile evlenirken halk dans edip mutlu sonucu kutlamaktadır.

‘İdomeneo’ bestecinin ön denemelerinden sonra ‘müzikli oyun’ daki inanç ve görüşlerini gerçekleştirmeye çalıştığı ilk belli başlı verimidir. Ancak, metnin olumsuzluğu nedeniyle bekleneni getirmemiş, tatlı ve lirik müziği ‘Idomeneo’yu kurtarmaya yetmemiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder