Gasparone Operet Konusu (Karl Millöcker) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 03, 2018

Gasparone Operet Konusu (Karl Millöcker)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Gasparone Operet Konusu (Karl Millöcker) 

Gasparone opereti kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Gasparone Opereti konusu, özeti, hakkında bilgi.


GASPARONE
Üç perdelik operettir.
Metin: F. Zell, R. Genée ve E. Rogati.
Bestecisi: Karl Millöcker
İlk oynanış: 1884 Viyana.
Başlıca kişiler: Sicilya Valisi, Sunta Groce Kontesi Carlolta, Caboleno Nasone, Sindulfo, Kont Erminio, Benozzo, Sora, Luigi Massaccio.
Konunun geçtiği çağ ve yer: 19’uncu yüzyıl başlarında Sicilya Adası.

Gasparone Operet Konusu (Karl Millöcker)
Gasparone Operet Konusu (Karl Millöcker) 

Konusu:
Aslında kaçakçılıkla geçinen meyhaneci Benozzo, kendisini ve adamlarını izleyen polisleri aldatmak amacıyla bir oyun düzenler; çetesiyle genç, güzel bir dul olan Kontes Carlotta’nın evini soyacak, bu soygunu «Gasparone» adlı hayali bir haydudun yaptığı kanısını uyandıracaktır. 

Kontesi uzaktan delice seven genç Kont Erminio durumu uşağından öğrenir, yardıma koşarak güzel kontesi kurtarır. Kontes kurtarıcısıyla ilgilenmeye başlarken kadını oğlu Sindulfo ile evlendirmek isteyen yargıç Caboleno Nasone de bu amaca ulaşmak için bir düzen hazırlar; Kontese büyük bir servet getirecek bir davayı ona ancak bu isteğini kabul ederse kazandıracaktır. Oysa Sindulfo güzel köylü kızı Sora’yı sevmektedir. Kontes, «Gasparone» adlı haydutun Kont Erminio olup olmadığını düşünürken yargıç Caboleno haber göndererek davayı kazandığını bildirir. 

Ancak bu sırada beklenmeyen bir olay heyecan yaratır; Sindulfo haydutlar tarafından kaçırılmış, «Gasparone» imzalı bir mektupla yaşamı karşılığı on bin altın istenmiştir. Kontes parayı ödemeyi kabul ederek sayarken pencereden Kont Erminio girer, bütün parayı alıp kaçar. Kadın suçluyu tanımış, ancak polislere söylememiştir. Serbest bırakılan Sindulfo babasının öğüdünü tutarak Kontesle evlenmek istediğini açıklamış, fakat yargıç bu düşünceden caymıştır; oğlunun parasız kalan bir dulla evlenmesi artık gereksizdir. Kont Erminio üzerindeki kuşkular artmakta, haydudun genç soylu olduğu şüphesi yaygınlaşmaktadır. Sonuçta Kont yakalanarak cezaevine konur. Vali ünü yaygınlaşan haydudu görmek üzere hücresine girdiğinde uşağı Luigi ile karşılaşır. Kont cezaevinden kaçmış, oğlunu kaçırılmış gibi gösterip paraya konmak isteyen yargıçtan kurtardığı altınları kontese iade etmiş, iki sevgili birbirlerinin kollarına atılmıştır. Son anda ortaya çıkan bir gerçek herkesi bir daha şaşırtır; Kont Erminio adıyla bilinen ve haydut «Gasparone» olduğu sanılan delikanlı aslında valinin oğlundan başkası değildir.

Millöcker «Yoksul öğrenci»den sonra ününü, metni gerçekten ustalıkla örülüp yazılmış bu yapıtla sürdürmüş, türlü dans ritmleriyle işlediği partisyon, klasik operet repertuarında seçkin bir yer tutmuştur.

Tanınmış bölümler: «Er soil dein Herr sein», «Dunkelrote Roen», «Komm mia bella», «Stockfinster war die Nacht»

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder