Don Giovanni Opera Konusu (Mozart) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 03, 2018

Don Giovanni Opera Konusu (Mozart)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Don Giovanni Opera Konusu (Mozart) 

Don Giovanni operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Don Giovanni Operası konusu, özeti, hakkında bilgi.


DON GİOVANNİ
İki perdelik eğlenceli operadır.
Metin: Lorenzo da Ponte
Bestecisi: Wolfgang Amadeus Mozart
İlk oynanış: 1787 Prag.
Türkiye’de ilk oynanış: 1956 Ankara.
Başlıca kişiler: Leporello (Bas), Don Giovanni (Bariton), Donna Anna (Soprano), Don Ottavio (Tenor), Donna Elvira (Soprano), Zerlina (Soprano), Masetto (Bas)
Konunun geçtiği çağ ve yer: 18’inci yüzyılda ispanya’da Sevil kenti civarı.

Don Giovanni Opera Konusu (Mozart)
Don Giovanni Opera Konusu (Mozart) 

Konusu:
Sevil komutanı Don Pedro’nun kızı Donna Anna’ya göz koyup gece odasına girmeye kalkan Don Giovanni yakalanacağını anlayınca komutanı öldürüp uşağı Leporello ile kaçar, Donna Anna, nişanlısı Don Ottavio ile öç almaya yemin eder. Efendiyle uşak geçirdikleri bu yeni serüveni konuşurlarken Donna Elvira yaklaşır. 

Don Giovanni’nin bu eski sevgilisi aldatılıp bırakılmıştır. Uşak Leporello kadını avutmak için sevgililerin listesini sayıp döker, efendisinin nasıl bir adam olduğunu açıklar. Don Giovanni sarayına giderken yolda güzel köylü kızı Zerlina ile nişanlısı Masetto’ ya rastlar, iki genç o gün törenle evleneceklerdir. Fakat uslanmaz çapkın Zerlina’yı gözüne kestirmiştir. Donna Elvira köy kızına dikkatli olmasını, bu kişizadeden kaçınmasını öğütler. Don Giovanni sarayında bir balo düzenleyip nişanlıları çağırır. Babasının katilini arayan Donna Anna yanında Don Ottavio ve Donna Elvira olduğu halde baloya gelir. Üçü de maske takmışlardır. 

Don Giovanni’yi kesinlikle yakalayacaklardır. Bir çığlık yükselir, Zerlina kendisine saldıran çapkından kurtulmak için yardım istemektedir. Konuklar yardıma koşarlarsa da Don Giovanni’yi yakalayamazlar. Efendi ve uşak bu defa Donna Elvira’nın evi önünde buluşurlar, kılıklarını değiştirirler. Leporello efendisinin kılığına girip Donna Elvira’ya aşkını açıklar, koluna girip uzaklaştırır. Uşağı kılığındaki Don Giovanni ise Donna Elvira’nın evinde sakladığı Zerlina’ya serenat yapmaya koyulur. Bu anda Masetto yanında köylülerle gelir, fakat Don Giovanni’nin kılıcıyla yaralanır. İki intikamcı nişanlı Donna Elvira’nın yanındakini Don Giovanni sanarak saldırırlarsa da zavallı Leporello ile karşılaşırlar. Efendi ve uşak bir mezarlıkta buluşurlar, öldürülen komutanın anıtı dile gelerek susmalarını emreder. Don Giovanni durumu alaya alır, anıtı akşam evindeki şölene çağırır. Şölende tek başına eğlenirken kapı açılır, içeri anıt girer, çapkını alıp Cehenneme götürür.

Bazı müzik uzmanlarına göre opera alanında Mozart’ın en önemli verimidir Don Giovanni. Sanatçı, çağının “müzikli oyun’ kuruluşu içinde dehasına özgü bir doku yaratmış, aslında insanlığın tüm zayıf yönlerini belirten kişisel bir simgeyi en ince çizgileriyle belirtebilmiştir.

Tanınmış bölümler: «Fuggi, crudele, fuggi!» (Donna Anna), «Madamina ile catalogo» (Leporello), «La ci darem la mano» (Don Giovanni – Zerlina), «Dalla sua pace» (Don Ottavio), «Batti batti o bel Masetto» (Zerlina), «Deh vieni alla finestra» (Don Giovanni), İl mio tesero» (Don Ottavio).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder