Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 07, 2018

Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü Nedir?

Yerleşme ve seyahat özgürlüğü nedir? yerleşme ve seyahat haklarımız anayasadaki yeri, açıklaması, hakkında bilgi.


Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü
Anayasamızın 23. maddesi gereği herkes yerleşme ve seyahat etme hürriyetine sahiptir.

Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü Nedir?
Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü Nedir?

Yerleşme ve Seyahat Hürriyeti

Madde 23 – Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir.
Yerleşme hürriyeti, suç işlenmesini önlemek, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ve kamu mallarını korumak;
Seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek; amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir.
Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, vatandaşlık ödevi ya da ceza soruşturması veya kovuşturması sebebiyle sınırlanabilir.
Vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz.

Yukarıda verilen anayasa maddesine göre herkesin yerleşme hürriyeti vardır. Ancak ülkemizde yerleşilecek alanlar devlet tarafından belirlenir ve imara açılır. Yerleşim yapılmak istenen yer tarihi ve doğal güzellikleri barındırıyorsa, buraya yerleşilmesine izin verilmez. Sadece tarihi ve doğal güzellikler değil, eğer yerleşim alanı bir doğal felaket anında insanların yaşamını tehlikeye atacaksa, kamu yararı gözetilip devlet adı-na bu yerleşim alanına devlet kurumu kurulacaksa, yerleşim alanı hazine arazisi ise bu bölgelere yerleşmeye izni verilmez.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes istediği zamanda, istediği yere seyahat edebilir. Ancak bu hak bazı durumlarda kısıtlanabilir. Örneğin gideceğiniz yerde salgın bir hastalık varsa bu bölgeye girmeniz yasaklanabilir. Eğer bulunduğunuz bölgede salgın hastalık varsa, o zaman sizin bu bölgeden çıkmanız yasaklanır. Ayrıca hakkınızda tutuklama kararı veya devam eden bir dava süreciniz varsa sehayat etme özgürlüğünüz kısıtlanabilir.

Anayasada yer alan bazı özel durumlar dışında anayasamız yurt dışına çıkma hürriyeti sağlamaktadır. Yurt dışına çıkışların bir sebebi de eğitimdir. Eğitim amaçlı yurt dışına giden gençlerin bir kısmı gittikleri ülkelere yerleşmektedir. Yetişmiş insan gücü hareketi olarak değerlendirilen beyin göçü anayasada sınırlandırılmasına rağmen tartışılan bir konudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder