Yağmur nasıl yağar - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 17, 2018

Yağmur nasıl yağar

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Yağmur nasıl yağar

Yağmur sayesinde, yaşam döngümüz sürmektedir. Yağan yağmurlar gereksinim duyduğumuz su rezervlerine, toprağın yeşermesine ve hayatımızı sürdürmemize imkan sağlamaktadır. Yağmur yağması, dünya oluştuğundan bu yana olan bir olaydır. Peki yağmur nasıl yağmaktadır?


Dünya üzerindeki okyanuslar ve denizler, yani tüm su kaynaklarından her gün milyonlarca metreküp su buharlaşmakta ve atmosfere doğru çıkmaktadır. Üst katmanlarda hava sıcaklığı düşük olduğundan, buharlaşan su hızla soğumaya başlamaktadır. Su buharı hızla soğuyup ilerlerken, daha soğuk bir hava akımının olduğu bölgeye gelince su damlaları haline gelip, havadaki partikül ve tozlara tutunmaktadır. 

Yağmur nasıl yağar
Yağmur nasıl yağar

Bu su damlalarından yüzlerce, milyonlarcası bir araya gelerek bulutları oluşturmaktadır. Bu bulutlara, çok daha fazla su damlası sürekli eklenmeye başlar, damlacıklar daha da büyür ve yerçekimi etkisi ile yere düşmeye başlar. Bütün bu süreç, yani yağmur oluşumu yaklaşık olarak bir hafta kadar sürmektedir. Sürekli bulut oluşumu olursa, yağmur günlerce devam edebilir, fakat bir bulut yaklaşık olarak yarım saatte yükünü boşaltır. 

Sabah kalktınız ve kapalı, koyu renk bulutlar ile dolu bir gökyüzü var, fakat o gün yağmur yağmadıysa, yağmur bulutları sıcak ve kuru hava katmanında demektir. Bu sıcak hava katmanından geçerken, hepsi tekrar buharlaşacak ve yağmur yağmayacaktır. Yağmur başladığında, ilk damlalar daima iridir ve bir süre sonra damlalar incelir. Bunun sebebi, yağmur damlaları yeryüzüne düşerken, soğuk ve nemli hava ile karşılaşınca buharlaşma olmaz, tam tersi havadaki nemi aldıklarından damlalar irileşir. Daha sonraki damlalar, nemi azalmış noktadan geçtiklerinden ince ve küçük olurlar.

Kış aylarında durum biraz daha farklı olmaktadır. Bulutların olduğu yükseklikte yükselen su buharı, çok soğuk bir hava ile karşılaşınca su damlası olmadan buz kristaline dönüşür. Bu kristaller bir araya gelip birleşince, kar taneleri ortaya çıkmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder