Venedik Nerededir? Venedik Tarihi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 26, 2018

Venedik Nerededir? Venedik Tarihi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Venedik Nerededir? Venedik Tarihi 

Venedik hangi ülkededir? Venedik ilinin özellikleri, nerededir, tarihçesi, İtalya Venedik hakkında bilgi. VenedikVenedik; Kuzeydoğu İtalya’m kuzeydoğusunda liman kenti, Veneto Bölgesi ve Venezia Yönetim Birimi’ nin merkezidir.


Adriya Denizi’nin kuzeyinde Venedik Körfezi’nin batısında, Milano’nun 261 km doğusunda yer alır. Bir denizkulağı (lagün) kıyısında, 118 küçük ada üzerinde kuruludur. Kentin kurulu bulunduğu deniz girintisi, kuzeyden Pia ve Irmağı, güneyden Po, Adige ve Brenta ırmak ağızlarıyla çevrilidir. Po Irmağı deltası, bu kıyıya açılır. 

Venedik Nerededir? Venedik Tarihi
Venedik Nerededir? Venedik Tarihi 

Deniz kulağı Lido Adası ile açık denizden ayrılır. Kent karaya 4 km uzunluğunda bir köprüyle bağlanır. Adacıklar arasında ulaşım 150 kanalla sağlanır. Kanallar üzerinde 400 dolayında köprü vardır. Yaklaşık 4 km uzunluğundaki Büyük Kanal, kentin ana ulaşım yoludur. Kanalın genişliği 30-70 m arasında değişir. Lido Adası, doğal bir dalgakıran görevi yapar. Kent, tarih, sanat, turizm, ticaret ve endüstri merkezidir. 

Kanalları ve gondolları, uluslararası festivalleriyle (Venedik Müzik Bienali, Venedik tarihsel eserleri, Film Festivali) dünya çapında ün kazanan kent, her yıl yaz-kış milyonlarca turiste evsahipliği yapar. Özgün yapılar ve sanat ürünleri, turistler ve araştırıcılar için birer ilgi odağıdır. Gümüş, cam eşya, ipek, dantel, gemi yapımı ileri düzeydedir. Murano Adası cam eşya; Burano, dantel üretimiyle ünlüdür. Endüstri kuruluşları Mestre ve Porto Marghera’da toplanır. Porto Marghera, kentin kara bölümündedir. Önemli bir ticaret limanıyla İtalya’nın en büyük petrol arıtım tesislerinden biri, kimya ve metalürji fabrikaları yer alır.

İS 452’de bugünkü Venedik Kenti’nin bulunduğu yer, yoksul bir balıkçı köyüydü. İS 568’de, Lombardların İtalya’yı ele geçirmesiyle çok sayıda göçmen adalara yerleşti ve küçük bir yerleşim birimi kuruldu. 697’de, kent kendi yönetim düzenini kurdu, bağımsızlığını korumayı başardı. 10. yüzyılda hızlı bir gelişim gözlendi. Haçlı Seferleri sırasında önemli bir yükleme limanı işlevi gördü, 1172’de, 480 üyeli Büyük Konsey kuruldu. 1204’te, Venedik Donge Enriço Dándolo Bizans’ı ele geçiren Dördüncü Haçlı Seferi’nin komutanlığını üstlendi. Venedik Devleti Doğu Akdeniz’de denetimi ele geçirdi. Aynca, Girit, birçok Ege ve Akdeniz Adası, Yunan toprakları Venedik yönetimine girdi. Bu dönemde Marco Polo, Çin’e gitti. Uzun süre Ceneviz (Cenöva) ile çatışmalar yaşandı. 1380’deki savaş, Venedik kesin üstünlüğünü onaylattırdı. 14.-15. yüzyıllarda Venedik, italya içlerinde ticaretini güven altına alabilmek için toprak elde etme yoluna gitti. 1454’te, toprakları, kuzeyde Alp Dağları, güneyde Ravenna Irmağı, batıda Adda Irmağı’na, genişledi. Gücünü Venedik Cumhuriyeti yıkılana (1797) kadar korudu. Osmanlılar ile Venedikliler arasında 15.-16. yüzyıllardaki savaşlarda, Venedik sürekli toprak yitirdi. 1683’te, Mora’nın Osmanlılardan geri alınmasıyla yeniden parlar gibi oldu. Napolyon‘un, İtalya’yı ele geçinmesinin ardından Campoformio Antlaşması (1797) ile Avusturya İmparatorluğu’na 1805’te Napolyon güdümüzündeki İtalyan Krallığı’na bağlandı. Napolyon yönetiminin 1815’te çöküşü üzerine, Avusturya gözetiminde oluşturulan Lombard-Venedik Krallığı’na katıldı. 1848’de Avusturya’ya karşı ayaklandı. Bir süre sonra, Sardinya Krallığı ile birleşme karan alındı. Navara’da, Mart 1849 yenilgisine karşın, Venedik direndi. Ancak, Avusturya baskısı ve salgın hastalıklar sonucu teslim oldu. 1866’ya kadar Avusturya egemenliği sürdü. Bu tarihte Fransa’ya bırakıldı, halk oylaması sonucu İtalya Krallığı’na katılması kararlaştırıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder