Tasavvuf Nedir? Temsilcileri Kimlerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 01, 2018

Tasavvuf Nedir? Temsilcileri Kimlerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Tasavvuf Nedir? Temsilcileri Kimlerdir? 

Tasavvuf nedir, tasavvuf biliminin içeriği nedir? Tasavvufun temsilcileri, başlıca tasavvufçular kimlerdir, kısaca.


TASAVVUF
Tasavvuf, insanin sezgi yoluyla, ibadet yoluyla kendinden geçerek Tanrı’ya erişmesinin ve onla bütünleşmesinin yollarını gösteren bir öğretidir. Tasavvufa göre insan Tanrı’ya akil yoluyla değil, gönül yoluyla ulaşır. Bu yüzden tasavvuf insanin dinsel anlamda nasıl yaşamasını işaret eden bir yasam felsefesidir.

Başlıca Tasavvufçular:
Mevlana :
Mevlana’ya göre öncesiz, sonrasız mutluluk, güzel iyi ve mutlak doğru olan Tanrı gücünü ve yüceliğini göstermek için bu evreni yaratmıştır. O halde evren Tanrı’nın kendini gösterdigi görüntüler alanidir. Vahdet-i Vücud (varligin birliği) adi verilen bu anlayışa göre Tanrı evrenin özü, diğer varliklar ise belirtileridir. Yani evren Tanrı’nın güzelliğinin bir görüntüsüdür. İnsan ise esref-i mahluktur (varliklarin en sereflisi). Tanrı, insani diğer yarattiklarindan ayri tutarak ona Tanrı’nın bilgisine ulaşma şerefi vermiştir. Varlıklar içinde bir tek insan, Tanrı’nın verdiği ilahi ruh ile Tanrı’nın özünü ve güzelligini sezebilir. Ancak bedensel ve toplumsal zevkler Tanrı’ya ulasmayi engeller. Bunun için insan bu zevklerden uzaklaşıp ask yolu ile Tanrı’ya ulaşmalıdır. Ask sayesinde insan, Tanrı’nın yarattığı her şeyi Tanrı adına sever. Mevlana’nın felsefesi, ask temelinde evrensel bir ahlak yasasinin varlığını kabul eder.



Yunus Emre :
Mevlana gibi Yunus Emre’ye göre de gerçek varlık Tanrı, doğru bilgi ise Tanrı’yi tanimaktir. Tanrı’ya ulasmanin yolu ise hiçbir çıkar beklemeden sevmektir. Varlık, Tanrı’nın bir yansımasıdır. O halde evrendeki her şey Tanrısaldır ve her şeyi sevmek gerekir. Sevgi, insani Tanrısal öze götürür. Yunus Emre de evrensel ahlak yasasının varligini kabul eder.



Hacı Bektaş Veli:
Hacı Bektas Veli de “vahdet-i vücud” anlayışını kabul ederek evrenin Tanrı’nın güzelliğinin bir yansıması olduğunu kabul eder ve Tanrı’ya ulaşmanın yolunu üç aşamada gösterir.

• Vahdet-i Suhud asamasinda insan çevresinde gördügü her seyi Tanrı ile açiklar.

• Vahdet-i Kusud asamasinda, insan çevresinde gördügü değişik şeylerin ayni “öz” den geldigini anlar.

• Vahdet-vücud asamasinda ise her şeyin tek bir varligin insan biçimdeki belirtisi olduğunun bilincine varir.

Vahdet- vücud asamasinda insan “kamil kisi” (olgunlasmis insan) olur ve yaratanla yaratilani bir görür.
Hacı Bektaş Veli de evrensel ahlak yasasının varlığını kabul eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder