Taş küre nedir - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 17, 2018

Taş küre nedir

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Taş küre nedir

Litosfer yani taş küre, yerkürenin kaya küresine verilen isimdir. Sırayla atmosfer, biyosfer, hidrosfer ve litosfer olarak yer almaktadır. Litosferin altında ise, pirosfer ve barisfer bulunmaktadır. En fazla bilgiyi, bu kısımla ilgili olarak bilmekteyiz. Yerkabuğunun kalınlığı ortalama olarak 50-60 km. olarak bilinmektedir. Bu kalınlık, dağların olduğu kısımlarda kalın, okyanuslarda daha incedir. En üst kısım ise, silisyum ve alüminyum’dan oluştuğundan SİAL olarak adlandırılır.


Taş kürenin özellikleri

Taş küre nedir
Taş küre nedir

Litosfer yani taş kürenin kalınlığının 2.67 gr/cm3 olduğu kabul edilir. Yerkabuğunun alt kısmı, silisyum ve magnezyumdan yapıldığından SİMA olarak kabul edilir. SİMA’nın çok derinlere uzandığı düşünülmektedir. Granitten oluşan kabuk SİAL’in kalınlığı 10-30 km. olarak kabul edilmektedir. En derin kısımda ise, magma vardır. Kıtaların SİAL üzerinde aysbergler gibi yüzdüğü kabul edilmektedir. Yerkabuğu yani Litosfer, Dünyanın en ince kabuğudur.  Litosfer, kıtalarda 35-70 km, okyanus tabanlarında 5-10 km. kadardır. En çukur olduğu bölge, pasifik okyanusunda 10.911 metre derinliğinde olan Mariana çukurudur. Yapısı genellikle, aluminosilikat ağırlıklıdır.

Kıtalar da genelde granitten oluşmaktadır. Okyanus tabanlarında bazalt ağırlıklıdır. Yerküremizin içi ile ilgili olan bilgiler genelde en üst katmanlardır. Çoğunluk olarak sismik dalgaların incelenmesi ile ortaya çıkmaktadır. Depremler sonrası veya yapay depremler ile oluşan sismik dalgalar yerküre katmanları arasında farklı şekilde hareket etmektedir. Bu dalgalardaki farklılık sayesinde yeraltı kabuğu hakkında bilgi ediniliyor. Yerküre’nin merkezinde ise sıvı haldeki nikel ve demirden oluşmaktadır. Yaklaşık 4.5 milyar yıldır sıcak olan çekirdek, yerkürenin manyetik alanı olmasını sağlamaktadır.

Yerküre, dıştan içe doğru çeşitli katmanlardan oluşmuştur. Her bir katman küresel bir şekildedir. Litosfer, kayaç olan küredir. Litosfer okyanus tabanlarında70 km. kıtalarda ise100 km olabilir. Çok sayıda mozaik levhaların bir araya gelmesi ile oluştuğu düşünülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder