Suna Dumankaya’dan Saç Bakımı Maskeleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

Suna Dumankaya’dan Saç Bakımı Maskeleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Suna Dumankaya’dan Saç Bakımı Maskeleri

Birçok insan için saçlarının görüntüsü önemlidir ve bu sebeple de saç bakımı kişilerin hem özgüveni hem de iyi görünmesi için bir gereklilik olarak algılanır. Gün içinde havadan veya kimyasalların etkisiyle yıpranan, zarar gören saçlarımızı sağlıklı haline getirmek için farklı bitkisel seçenekler bulunmaktadır. Suna Dumankaya da özellikle ülkemizde doğal tarifleri ile bilinen bir bitki ve güzellik uzmanıdır ve tarifleri büyük kitleler tarafından ilgi görmüştür.


Genel olarak normal saçlara sahipseniz tek yapmanız gereken saç sağlığınızı korumaktır. Yeterli miktarda besinle beslenmek, doğru şampuan kullanmak, zaman zaman hindistancevizi, zeytinyağı gibi bakım yağları uygulamak, çok sıcak su ile duş almamak ve ucu top şeklindeki taraklar kullanarak saçlarınız için önlem alabilirsiniz.

Ancak tüm bunlara dikkat ettiğiniz halde saçınızla ilgili sorunlar yaşıyorsanız Suna Dumankaya’nın evde kolaylıkla yapılabilecek doğal saç bakımı kürlerini inceleyebilirsiniz.

Kepekli Saçlar için Doğal Saç Bakımı Nasıl Yapılabilir?
Suna Dumankaya’ya göre kepekli saç oldukça yaygın bir durumdur ve stres ya da gıda ile ilişkilidir. Herkes kendi bünyesine göre alerji göstermeyen gıdalarla beslenmelidir çünkü bu durum cildi etkilediği kadar saç derisini de etkilemektedir. Kepekli saçlar için Suna Dumankaya’nın önerdiği evde yapılabilecek doğal saç bakımını aşağıdaki tarif aracılığıyla yapabilirsiniz. Yalnız bu kür, saçında ya da saç derisinde rahatsızlık olmayan kişiler içindir, dikkat edilmelidir.

Yarım kavanoz pulpiber
Aynı miktarda zeytinyağı
Benmari usulü olarak kısık ateşte 45 dakika kaynattıktan sonra yağ kıpkırmızı bir renk alacaktır. Bir gece beklettikten sonra karışımı süzmelisiniz ve haftada bir gün bir çorba kaşığı kadar alıp saç derisine masaj yapmalısınız. Bu yağlı kür size uzun bir süre yeterli olacaktır.

Suna Dumankaya’nın maya ile uygulanan saç kürlerinden bir tanesi de saçtaki kepeği arındırma işlevi görmektedir. Kepek karşıtı maya maskesi şu şekilde yapılmaktadır.

2 çorba kaşığı bal
2 çorba kaşığı elma sirkesi
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kuru maya
2 tane ezilmiş aspirin
Tüm bu malzemeleri karıştırarak oluşturduğunuz saç kürünü saçlarınıza diplerden başlayarak yedirin ve iki saat beklettikten sonra saçlarınızı yıkayın.

Hassas derili ancak kepekli saçlar için de Suna Dumankaya’nın önerdiği tarif şu şekilde:

Kaya tuzu
Elma sirkesi
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Elma sirkesi ile kaya tuzunu karıştırmalısınız, ardından zeytinyağını da ekleyip bu karışımı pamuk yardımıyla saç derisine yedirmelisiniz. 1 saat beklettikten sonra saçınıza uygun bir şampuanla saçınızı yıkamalısınız. Haftada bir kez yapmanız yeterlidir ancak çok aşırı saç dökülmesi ve kepek yaşıyorsanız iki kez de yapabilirsiniz.

Kuru Saçlar için Doğal Saç Bakımı Nasıl Yapılabilir?
Kuru saçlar daha özel bakım isteyebilir, çünkü klordan, tuzlu sudan ve güneşten de çok etkilenebilir. Bu yüzden Suna Dumankaya’nın önerdiği saç kürü haftada bir kez yapılabilir.

1 çorba kaşığı bal
1 fincan zeytinyağı
1 tatlı kaşığı lavanta yağı
Bal saçları nemlendirir, B vitamini ve antioksidan tedarik eder, lavanta yağı ise kuru saçı sakinleştirir. Bu malzemelerin iyice karıştırılarak elde edildiği saç kürünü 2 saat beklettikten sonra yıkayabilirsiniz.

İnce Telli Saçlar için Doğal Saç Bakımı Nasıl Yapılabilir?
İnce telli saçlara sahip kişilerin saçlarına daha iyi bakmaları, hatta hiç kimyasal işlem uygulamaması gerekmektedir çünkü kırılgan ve çabuk zarar görebilen saçlardır. Suna Dumankaya’nın önerdiği bu saç bakım maskesi de ince telli saçları güçlendirerek ve dış etkenlere karşı korumaya yardımcı olur.

1 avuç aynısafa bitkisi
Zeytinyağı
1 tatlı kaşığı lavanta yağı
Aynısafa bitkisini güneş alan bir ortamda 7 gün bekletin ve ardından süzün. Bir çorba kaşığı lavanta yağı ile de karıştırarak saçlarınıza yedirin. Her hafta bir kez uygulayabilir, saçınızda iki saat kadar da bekletebilirsiniz.

Kalın Telli Saçlar için Doğal Saç Bakımı Nasıl Yapılabilir?
Bu maskes kalın telli saçlarda sıkça görülen elektriklenmeyi önler ve durulama suyu olarak kullanılır.

Bir tutam maydonoz
2 litre su
Bu iki malzemeyi 5 dakika kaynatıp 15 dakika demlenmesini sağlayın ve bir miktar soğuttuktan sonra saçlarınız için son durulama suyu olarak kullanın. Bir çorba kaşığı kabak çekirdeği yağı ile de haftada bir gün saç uçlarınıza masaj yaparak yedirebilirsiniz. Bu kür, kalın telli saçlara selenyum yüklemesi yaparak elektriklenmeyi önler.

Yağlı Saçlar için Doğal Saç Bakımı Nasıl Yapılabilir?
Kişilerin saçlarında eğer sonradan aşırı yağlanma görülmeye başlanmışsa bu durum yağlı veya protein yüklü gıdalarla ya da çok baharatlı besinlerle beslenmenin sonucu olabilmektedir. Yağlı saçlar için Suna Dumankaya’nın önerdiği saç bakım kürü, saçın yağ dengesini ayarlar ve saçtaki aşırı yağlanmayı durdurmak için savaşır.

1 fincan elma sirkesi
1 fincan üzüm sirkesi
1 çorba kaşığı adaçayı yağı
1 çorba kaşığı defne tohumu yağı
1 tatlı kaşığı lavanta
Tüm bu malzemeleri karıştırarak elde edeceğiniz bu kürü, özellikle saç diplerinize uygulayın ve iki saat beklettikten sonra bitki özlü bir şampuan ile yıkayın. Haftada bir kez uygulayabileceğiniz bu formül saçların aşırı yıkanmadan, kimyasal şampuanlardan ve işlemlerden dolayı kaybettiği yağ dengesini yeniden oluşturmanıza yardımcı olur.

Saç Dökülmesine Karşı Doğal Saç Bakımı Nasıl Yapılabilir?
Saç dökülmesi için Suna Dumankaya’nın önerdiği üç tarif vardır. Bunlardan biri aşağıdaki malzemelerle yapılır.

Bir tutam ısırgan otu
Bir çorba kaşığı çörek otu
Çörek otu ve ısırgan otu karışımının üzerine çıkacak kadar zeytinyağı
Bu üç malzemeyi önce cam bir kavanozun içine koymalısınız ve benmari usulu 45 dakika kaynattıktan sonra bir gece kadar demlemeye bırakmalısınız ve ertesi gün karışımı süzüp(erkekler bir çorba kaşığı kadar, kadınlar ise saçlarının miktarına göre alıp) eğer saçınızın nem ihtiyacı varsa bir miktar bal ekledikten sonra uygulayabilirsiniz.

İkinci tarif ise pirincin suyu ile yapılmaktadır. İki bardak pirinci bir litre suda haşlamalı ve banyodayken saçınızı yıkadıktan sonra o suyu dökmelisiniz. 10 dakika boyunca bekletmeniz gerekmektedir ve haftada bir kez uygulamanız saç dökülmelerine karşın oldukça etkili bir yöntemdir. Yine bir paket kuru mayayı 2 litre suyun içinde çözdürüp saçınızda 5 dakika bekletmeniz de anında etki eden yöntemlerden biridir.

Boyalı Saçlar için Doğal Saç Bakımı Nasıl Yapılabilir?
Uzun süre boya ile işlem gören saçlar canlılığını ve nemini kaybederek yıpranabilir ve özellikle de koyu renkli saça sahip kadınlarda saçın rengini açma işlemi oldukça yıpratıcı bir işlemdir. Ancak saçınızı çok sık boya yapmıyorsanız bile bazen saç kimyasallardan dolayı eski volümünü yitirebilir, bu sebeple boyanmış saçların bakımı önemli bir konudur. Boyalı saçlar için evde bulunabilecek malzemelerle yapılacak bitkisel maske için gerekli malzemeler aşağıdaki gibidir:

Olgunlaşmış avokado
Bir yumurta sarısı
Bir çorba kaşığı yoğurt
İki çorba kaşığı bal
Bir tatlı kaşığı tereyağ
Bu malzemeleri blender’dan geçirerek krem haline getirip, saç diplerine sürerek masaj ile tüm saça yayın ve streç film ile sarıp son olarak da havlu ile kapatın. En az 2 saat bekletmelisiniz hatta gece yatmadan önce uygulayıp sabah saatlerinde yıkayabilirsiniz de.

Ancak burada Suna Dumankaya’nın uyardığı nokta (eğer şampuanınızı dışarıda satılan şampuanlardan alıyorsanız) şampuanınızda Sodyum Laureth Sülfat (SLS) yerine Sodyum Laureth Magnezyum içeren şampuanları tercih etmenizdir.

Cansız ve Mat Saçları Güçlendirmek için Doğal Saç Bakımı Nasıl Yapılabilir?
Cansız veya mat saçlar birçok kişinin günlük problemlerinden biridir ve bunun stres, mevsim değişikliği, hava kirliliği, kötü beslenme veya kötü saç ürünleri gibi birçok sebebi vardır. Cansız ve/veya mat saçları güçlendirmek için Suna Dumankaya’nın kefir içeren bol K vitaminli tarifi şu şekildedir:

2 çorba kaşığı kefir
1 çorba kaşığı deniz tuzu
Deniz tuzunu kefirin içinde karıştırarak eritip, saç diplerine sürebilirsiniz. Bu Suna Dumankaya’nın anneannesinin tarifidir ve saç diplerinde bazı rahatsızlıklara, küçük konaklara da iyi gelmektedir. Saç derisini az miktarda yakarak iyileştirir. Ayrıca saçtaki konaklara eşit miktarda sıkılmış havuç suyu ve limon suyu da sürülebilir, bu karışımın da saç derisini iyileştirme etkisi vardır.

Güneş ve Denizden Yıpranmış Saçları Onarmak için Doğal Saç Bakımı Nasıl Yapılabilir?
1 çorba kaşığı hindistancevizi yağı
1 çorba kaşığı yoğurt
Bir miktar ebegümeci
Aloe vera
1 çorba kaşığı elma sirkesi
Bal
Aloe vera bitkisinin bir yaprağını kesin ve ardından tüm malzemeleri blenderdan geçirerek krem haline getirmelisiniz. Saç diplerinden uçlarına kadar masaj yaparak sürmeli ve ıslak, sıcak bir havlu ile sararak 2 saat bekletmelisiniz. Ancak bir kez havlu değiştirmeniz Suna Dumankaya’nın vurguladığı bir noktadır. Ardından saç tipinize uygun bitkisel bir şampuan ile saçınızı yıkayabilirsiniz ve haftada bir kez uygulayabilirsiniz.

Saçları Gürleştirmek için Maya Maskesi Nasıl Yapılabilir?
Eğer saçlarınız doğuştan gür değilse, yani seyrekse, aşağıdaki tarifi uygulamak saçlarınıza iyi gelebilir. Ancak sonradan seyrekleşmiş saçlarınız varsa mutlaka bir uzmana sormalı ve sebebini öğrenmelisiniz. Çünkü stres, demir eksikliği gibi sebepler saçlarda azalmaya neden olabilir ve bu sebeplerle saçları azalan kişiler önce sağlığa dair önlemleri alıp ardından saç kürleri ile saç bakımlarını pekiştirmelidirler.

1 tatlı kaşığı maya
1 tatlı kaşığı biberiye yağı
1 tatlı kaşığı biberiye yağı
1 tatlı kaşığı mayayı 1 tatlı kaşığı zeytinyağı içinde eritin. Bu karışımı her hafta bir kez saçlarınıza iyice yedirip 10-15 dakika arasında beklettikten sonra yıkayarak kısa zamanda saçlarınızdaki seyrekliğin azaldığını fark edebilirsiniz.

Saçlardaki Beyazları Yok Etmek için Uygulanacak Maya Maskesi Nasıl Yapılabilir?
Suna Dumankaya’nın önerdiği maya kullanarak elde edilen bu maske saçlardaki beyazları minimuma indiriyor.

3 adet taze ceviz
Yarım kahve fincanı
1 tatlı kaşığı kuru maya
3 adet cevizi kabuklarından ayırıp haşladıktan sonra bütün bu malzemeleri karıştırıp elde ettiğiniz saç kürünü, saçın köklerinden uçlara kadar yedirerek sürün. 2 saat civarında beklettikten sonra yıkayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder