Sölom Nedir? (Biyoloji) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 23, 2018

Sölom Nedir? (Biyoloji)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Sölom Nedir? (Biyoloji) 

Biyolojide sölom nedir, sölom boşluğu ne demektir? Sölom boşluğu nerede bulunur, nasıl oluşur, hangi canlılarda vardır? Sölom hakkında bilgi.


Sölom

Sölom Nedir? (Biyoloji)
Sölom Nedir? (Biyoloji) 

Sölom; En gelişmiş çokhücrelilerin genel beden boşluğudur.

Sölom, hayvanın embriyo gelişmesi sırasında, ortaderiyi oluşturan iki kese içindeki iki boşluk biçiminde ortaya çıkar. Ortaderi, gastrula evresinde içderiden ayrılan hücreler tarafından oluşturulur. Sölom bütün çokhücrelilerde bulunmaz. 

Ortaderisi olmayan, yalnızca iki embriyo tabakasından, yani içderi ve dışderiden oluşmuş olan ve bu nedenle iki embriyo tabakalı denen hayvanlarda (süngerler, knidliler, taraklılar) sölom yoktur. Bütün öbür çokhücrelilerde bir ortaderi vardır, dolayısıyla bunlar da üç embriyo tabakalıdırlar. Bununla birlikte, hepsi sölomlu değildir, çünkü kimilerinde ortaderi yaygın kalır: Sözgelimi, sölomsuzlar (Acoelomata) olarak adlandırılan yassısolucanlar ya da şeritsolucanların (Plathelminthes) durumu böyledir. Öbür dallardaki durum biraz farklıdır; bunların genel bir beden boşluğu vardır, ama bu birincil karın boşluğuna, yani embriyo gelişmesinin başlangıcında ortaya çıkan “bölütlenme boşluğu”na denk düşer. Bu nedenle yalancı sölomlular (Pseudocoelomata) olarak adlandırılan bu hayvanlar arasında, yuvarlak solucanlar (Nemathelminthes), rotatorlar ya da tekerlekli kurtlar (Rotatoria), Gastrotricha, vb. vardır.

Bütün öbür çokhücrelilerin gerçek birer solomu vardır; bunlar sölomlulardır (Coelomata). Kimilerine, sinir sistemlerinin karın tarafında bulunması nedeniyle Hyponeurina ve ilkağızlarının (embriyonik barsak açıklığı) erişkinde ağza dönüşmesi nedeniyle de birincilağızlılar (Protostomia) denir.

Bunlar, halkalıkurtlar (Annelida), eklembacaklılar (Arthropoda), lofoforlular (Lophophoria), yumuşakçalar (Mollusca) ve daha az önemli olan birkaç daldır.

Bunların tersine Epineurina ‘da sırt tarafında yer alan bir sinir sistemi vardır. Bunlar aynı zamanda ikincilağızlıdırlar (Deuterostomia). Çünkü ilkağızları, anüsün kökenini oluşturur; burada söz konusu olan hayvanlar derisidikenliler (Echinodermata). Pogonophora, yarımkordalılar (Hemichordata) ve özellikle omurgalıları (Vertebrata) kapsamına alan kordalılardır (Cbordata).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder