Siyaset Felsefesi Nedir? Temel Kavramları Nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 01, 2018

Siyaset Felsefesi Nedir? Temel Kavramları Nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Siyaset Felsefesi Nedir? Temel Kavramları Nelerdir? 

Siyaset felsefesi nedir? Siyaset felsefesinin temel kavramları ve temel soruları nelerdir? Siyaset felsefesi hakkında bilgi.


SİYASET FELSEFESİ
SİYASET FELSEFESİNİN TEMEL KAVRAMLARI:
Hukuk : Toplumda kişiler arasindaki ve kişilerle devlet arasindaki ilişkileri düzenleyen yazili kurallar sistemidir.

Yasa : Bireylerin toplum içindeki eylem ve davranislarini düzenleyen yazili hukuk kurallaridir.

Bürokrasi : Yasalarin uygulamalarım üstlenen memurlarin idari işleyişidir.

Sivil Toplum : Devlet otoritesi ve kurumlari disinda kendi hak ve özgürlüklerini savunabilen örgütlenmelerdir.

Siyaset Felsefesinin Temel Sorulari:

İktidar kaynagini nerden alir? Devleti oluşturan öğeler, ülke, halk, iktidar ve egemenliktir. İktidar, halk ve ülke üzerinde siyasi gücü kullanma yetkisini elinde bulunduran güçtür. Ancak, iktidarin kaynağında farkli otoriteler bulunabilir.

Teokratik otorite : Devleti yönetenler yönetme gücünü tanridan, dinden ve kutsal kitaptan alirlar. Daha çok kralliklarda görülür, kral tanri adina toplumu yönetir.

Karizmatik otorite : İktidar gücünün kaynagi liderin özellik ve eylemleridir.

Demokratik otorite : Yönetenler gücünü halktan alir ve halk adina toplumu yönetir. Demokratik yönetimlerde otoritenin kaynagi hukuktur. Yönetenler yasalara uygun olarak yönetmek durumundadir.

Meşrutiyetin ölçütü nedir? Devlette meşrutiyetin ölçütü yasalardir. Yönetenlerin meşru olmasi yasalara göre iktidara gelip yasalara göre iktidardan düsmesidir.

Egemenlik hakkini kimler kullanir? Totaliter yönetimler de egemenlik hakkini lider kullanirken, demokratik yönetimlerde halk kullanir.

Bürokrasiden vazgeçilebilir mi? Devleti yönetenler değişebilir. Ancak, devletin islerini yürütmekle yükümlü olan bürokrasi devlet için vazgeçilmez bir unsurdur.

Sivil toplumun işlevi nedir? Devlet kurumlarinin disinda, özgür vatandaslarin, kendi haklarini korumak ve yönetenleri denetlemek işlevini yerine getiren sivil toplum örgütlenmeleri özellikle demokratik toplumlarin vazgeçilmez unsurlaridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder