Sindirim Çeşitleri Nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

Sindirim Çeşitleri Nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Sindirim Çeşitleri Nelerdir? 

Sindirim çeşitleri nelerdir? 7. sınıf biyoloji konusu olan sindirim çeşitlerinin isimleri ve açıklamaları, özellikleri hakkında bilgi.


SİNDİRİM ÇEŞİTLERİ
Besin maddelerinin kendilerini meydana getiren en küçük yapıtaşlarına kadar parçalanmalarına sindirim denildiğini daha önce öğrenmiştik. Şimdi besinlerin sindirimi konusunu daha ayrıntılı işleyeceğiz. Besinlerin sindirimi fiziksel (mekanik) sindirim ve kimyasal (enzimatik) sindirim olarak iki şekilde gerçekleşir.

Sindirim Çeşitleri Nelerdir?
Sindirim Çeşitleri Nelerdir? 

1. Mekanik (Fiziksel) Sindirim: Besin maddelerinin daha küçük parçacıklı hale gelmesi diş, kas gibi yapılar aracılığıyla gerçekleşiyorsa buna fiziksel (mekanik) sindirim denir. Mekanik sindirimi ekmeğin dilimlenmesine yada bir parça etin kıyma haline getirilmesine benzetebiliriz, insanlarda besinin mekanik (fiziksel) sindirimi ağızda dişlerle; mide ve bağırsaklarda ise kaslarla gerçekleşir. Dişler ve kasların haricinde karaciğerden salgılanan safra sıvısı da mekanik sindirim yapmaktadır.

Enzimler konusunda besinlerin küçük parçacıklara ayrılmasının yani enzimatik yüzeyinin artmasının sindirimi kolaylaştırdığını öğrenmiştik, işte fiziksel sindirimin amacı besinlerin yüzeyini artırarak kimyasal sindirime hazır hale gelmesini sağlamaktır. Mekanik (fiziksel) sindirimde enzim kullanılmaz.

Not: Safra bir enzim değildir. Yağların mekanik sindirimini sağlayan özel bir sıvıdır.


2. Kimyasal (Enzimatik) Sindirim:

Besinlerin su ve enzimler aracılığıyla yapıtaşlarına parçalanmasına kimyasal sindirim denir. Besin yüzeyi ne kadar genişse kimyasal sindirim o oranda hızlı olur.

Kimyasal sindirimde büyük yapılı moleküllerde bulunan kimyasal bağlar enzimler aracılığıyla koparılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder