Seboreik Dermatit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 16, 2018

Seboreik Dermatit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Seboreik Dermatit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Seboreik Dermatit Nedir?
Seboreik egzama olarak da bilinen Seboreik Dermatit, kızarıklığa, pul pul parçalara ve kepeğe sebep olan oldukça yaygın bir deri rahatsızlığıdır. Sedef hastalığına, egzamaya ve alerjik reaksiyonlara benzer bir görünüştedir ve ciltte kuruluk ya da kaşıntı oluşturur. Düşünülenin aksine bulaşıcı değildir.


Neden Oluşur?
Seboreik Dermatit’in bilinen iki ana sebebi vardır. Bunlardan biri aşırı yağ üretimi, diğer yardımcı faktör ise; cildin yağı içinde bulunan Malassezia adlı bir mantardır. Bu mantarın anormal şekilde büyüyerek cildin normalden fazla yağ salgılamasına sebep olabilir. 

Seboreik Dermatit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Seboreik Dermatit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Seboreik Dermatit semptomları da zaman zaman kendini göstermektedir. Yani hastaların geneli, birden oluşan cilt reaksiyonları geçirir ve ardından bu reaksiyonlar azalabilir. Dermatit hastalarının belirttiğine göre, reaksiyonların artması şu gibi sebeplerle tetikleniyor:

Travma, duygusal stres veya depresyon
Yorgunluk ve uykusuzluk
İş yerinde ve/veya evde nemli ya da kuru koşullara maruz kalmak, klimanın aşırı kullanımı gibi.
Sistemik enfeksiyonlar
Bazı ilaçların kullanımı
Diğer bağışıklığa zarar veren faktörler
Seboreik Dermatit
Seboreik Dermatit’in Belirtileri Nelerdir?
Seboreik Dermatit’in bir farklılığı ise hem fazladan cilt kuruluğu hem de cilt yağlanmasına sebep olabilmesi. Aslında yağlı cilt kepek oluşumunun en bilinen sebeplerinden biridir ve bazen enfeksiyon ya da akne gibi durumlara da neden olabilir. Seboreik Dermatit, sedeften farklı olarak genelde kızarıklık, beyaz veya sarımsı pullarla kaplı yağlı cilt gibi belirtileri olduğu bilinir.

Pul pul noktalar ve kepeğin kafa derisinde birikmesi. Bazen kaşıntı gibi kafa derisi üzerinde konuşlanan ve çok az da olsa kaşıntı veren hatta rengi kahverengi bile olabilen durumlar da görülebilir.
Çok kuru ve hassas kızarık görünümlü cilt. Seboreik Dermatit, çok sarı cildin bazı bölgelerinin sarı veya pembeye dönüşmesine sebep olabilir.

Yüzün T bölgesi de dahil, göğüs kafesi ve sırt gibi bölgeler de dahil genellikle yağlı olan veya eklem yerleri fazlaca kurukluk ve pul pul dökülme.

Cildin kuru kısımlarında veya kulak içi, kulak kenarı gibi bölgelerde bakteri ürerse ikincil bakteri enfeksiyonları mümkündür.

Kimler Risk Altındadır?
Uzmanlar, Seboreik egzamanın bazı insanlarda olurken bazı insanlarda olmamasının sebebini tam olarak bilmiyorlar. Ancak, eğer yakın bir aile bireyinin sahip olduğu bir hastalık ise kişilerin bu duruma yakalanması daha olası bir durumdur.

Yeni doğmuş bebeklerde ve 30-60 yaş arasındaki yetişkinlerde daha çok görülür. Yağlı cilde sahip erkeklerde, kadınlara oranla daha yaygındır.

Risk Faktörleri:

Obezite
Yorgunluk
Kötü Cilt Bakımı
Stres
Kirlilik gibi çevresel faktörler
Aknelenme gibi diğer cilt problemleri
Özellikle alkol içeren bazı cilt bakım ürünlerinin kullanımı
HIV, inme veya Parkinson gibi bazı tıbbi durumlar
Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?
Kepek giderici şampuanlar kullanılmalı. Çok fazla ve çok sık şampuanlama yapmamak ama aynı zamanda kafa derisinin temiz olduğundan emin olmak bu konuda büyük öneme sahip.
Antioksidan bakımından zengin yiyecekler tercih etmelisiniz. Kiraz, çilek gibi meyveler ve yapraklı sebzeler antioksidan açısından oldukça zengindir.

Evinizin veya ofisinizin havası çok duru ise hava nemlendirici kullanmalısınız.
Bağışıklığı artırmak için; kaliteli bir gece uykusu çekmek, stresi kontrol altına almak için spor yapmak, yeterli derecede D vitamini almak ve güneşe çıkmak ve elma sirkesi, sarımsak, muz, avokado, hindistancevizi yağı gibi besinler tüketilebilir.

Paketli ve işlenmiş gıda alımınızı en aza düşürmek için şekerli içecekler, trans yağ içeren yiyecekler ve kızartılmış ürünleri tüketmemelisiniz.

Cildinizin yeterli neme sahip olabilmesi için gün boyunca yeterli miktarda su içmeyi unutmamalısınız.

Eğer vücudunuzda çinko eksikliği varsa Seboreik Dermatitin belirtilerini gösterebilirsiniz, bu nedenle çinko içeren yiyecekler yemeye özen göstermelisiniz.

İçinde paraben ve benzeri içerikler bulunan cilt ürünlerini tercih etmemelisiniz.
Bazı ilaç ve kremlerin sürekli kullanılması sizi kötü etkileyebilir, bu nedenle daha doğal tercihler yaparak shea yağı, aloe vera, çay ağacı yağını kullanarak derinize masaj yapabilir veya elma sirkesi sürmek (bu geçici bir çözüm de olsa) gibi çözümlere yönelebilirsiniz.

Hangi Durumlarda Doktora Gitmeniz Gerekir?

Bu tür bir egzamanın tüm türlerini kendi yöntemlerinizle çözemeyebilirsiniz. Genel olarak, düzenli kepek şampuanı kullanmanız işe yaramıyorsa, aşırı derecede kızarık bölgeleriniz varsa ve buralar çok acı veriyor ya da iltihap yapıyorsa tıbbi bir yardım almanız gerekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder