Rönesans Hareketi İle İlgili Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 05, 2018

Rönesans Hareketi İle İlgili Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Rönesans Hareketi İle İlgili Bilgi 

Rönesans Hareketi nedir, özellikleri nelerdir? Rönesans ve Rönesans hareketi hakkında kısaca bilgi.


Rönesans Hareketi
Rönesans “yeniden doğuş” anlamına gelir, İtalya’da 15. ve 16. yy.da zirveye ulaşan sanat, mimari ve bilim alanındaki büyük gelişmeler için kullanılan isimdir. Rönesansın etkisi tüm Avrupa’ya hızla yayılmıştır.

Rönesans Hareketi İle İlgili Bilgi
Rönesans Hareketi İle İlgili Bilgi 

Batı Avrupa’da yüzyıllar boyunca öğretim ve sanatın merkezi Katolik Kilisesi olmuştur. Ama 1400’lerin başından itibaren eğitimli insanlar, Eski Yunan ve Roma uygarlıklarıyla ilgili daha fazla bilgi edinmeye başladılar, İtalya’da insanlar Romalılardan kalan etkileyici yapıların kalıntılarını görüyorlardı. Edebiyat araştırmacıları uzun süredir incelenmemiş ve Yunanların büyük keşifler yapmalarını sağlayan belgeleri nasıl okuyacaklarını öğrendiler.

Yunan öğretileri dünyayla ilgili daha fazla bilgiyi öğretiyor gibi görünüyordu. Roma, Milano, Venedik ve Floransa gibi güçlü şehirlerdeki yöneticiler ve güçlü din adamları kendi çevrelerinde bilginlere ve sanatçılara iş vermeye başladıkça öğretim ve sanat daha da yaygınlaştı.

Rönesans mimarları, Yunanlar ve Romalılardan ilham alarak klasik tarzda binalar yapmaya başladılar. İtalyan Rönesans mimarı Filippo Brunelleschi, 1300 yıl önce Roma’da yapılan Pantheon kubbesi de dâhil birçok kubbeyi inceleyerek bu görkemli yapılardan aldığı ilhamla Floransa’da büyük bir katedral yaptı. 1436’da, bugün hâlâ Floransa şehrinde yükselen tamamı kiremitlerle döşeli bu sekizgen kubbeyi kurdu.

Rönesans döneminin insanları bilginin sınırı olmadığını hissetmişlerdir. Ressam Leonardo da Vinci aynı zamanda şair, bilim adamı, mimar ve mühendisti. Hatta silahlar keşfetmiş ve Milano düküne askerî danışman olarak hizmet vermişti.

Rönesansın en büyük sanatçılarından biri olan İtalyan ressam Rafael’in Büyük Dük’ün Madonna’sı (The Crand Duke’s Madonna) isimli resmi. Rönesans sanatçıları, resimlerinde perspektif kurallarını uygulayarak boşluk ve uzaklık yaratmanın yolunu buldular. Ayrıca figürlerin ve cisimlerin, katı ve gerçeğe yakın görünmesini sağlamaya yönelik ışık ve gölgelendirme yollarını da keşfettiler.

RÖNESANS HAKKINDA HERŞEY
Rönesans Nedir Kısaca
Rönesansı Yaratan Sebepler
Rönesansın Başlangıcı
Rönesansın Yayılması
Rönesans Sonuçları Kısaca
Rönesans Nedenleri ve Sonuçları
Rönesans Hakkında Bilgi
Rönesans Dönemleri
Rönesans Dönemlerinin Etkileri
Rönesans Felsefesi
Rönesans Sanatı
Fransa’da Rönesans Dönemi
İtalya’da Rönesans Sanatı
Rönesans Resim Sanatı
İrlanda Rönesans Edebiyatı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder