Oryantiring Nedir? Nasıl Oynanır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 23, 2018

Oryantiring Nedir? Nasıl Oynanır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Oryantiring Nedir? Nasıl Oynanır? 

Oryantiring nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, tarihçesi. Oryantiring nasıl oynanır, kuralları nelerdir, hakkında bilgi.


Oryantiring
Oryantiring, İsveççede ‘ yön bulma anlamına ‘ gelen “orientering” sözcüğünden dilimize geçmiştir.

Oryantiring Nedir? Nasıl Oynanır?
Oryantiring Nedir? Nasıl Oynanır? 

Oryantiring ilk olarak 19. yüzyılda İskandinav ülkelerinde askerlerin harita ve pusula yardımıyla yön bulma becerilerini geliştirmek amacıyla ortaya çıktı. Ancak zaman içinde yarışmaları düzenlenen bir spor haline geldi. Bilinen ilk halka açık oryantiring yarışması 1897’de Norveç’te yapılmıştır. Haritayla yön bulmaya ilgisi olan ve zamana karşı yarışmayı seven insanlar için oryantiring çok ideal bir spordur.

Oryantiring, pusula ve özel olarak hazırlanmış bir harita yardımıyla yön bulunan ve zamana karşı yarışılan bir spordur. Oryantiring haritalarında üç boyutlu yeryüzü şekillerini, kâğıt üzerinde iki boyutlu olarak gösterebilmek için eşyükselti eğrileri adı verilen çizgiler kullanılır. Haritayı okumayı bilen kişi bu çizgilere bakarak nerede tepe, nerede düzlük, nerede vadi olduğunu anlar. Alandaki tepecik, kaya, göl, su kanalı gibi unsurlar da sembollerle ifade edilir.

Oryantiring yapılacak alanda yarışmacıların belirlenmiş hedeflerdeki kontrol noktalarına uğraması gerekir. Hedefler haritanın üzerinde gösterilir. Yarışmacılar hedeflere belirtilen sırada uğrayıp en kısa sürede bitişe ulaşmaya çalışır.

Oryantiring haritalarında başlangıç noktası üçgenle, hedefler çemberle, bitiş noktası ise iç içe geçmiş iki çemberle gösterilir. Çemberlerin merkezinde kontrol noktaları bulunur. Oryantiringde kullanılan pusulalar şeffaf tabanlıdır. Bu sayede pusulayı haritayla birlikte kullanmak kolaylaşır.

Kontrol noktalarına gitmek için kullanılabilecek pek çok rota vardır. Yarışmacı hangi rotayı izleyeceğine kendi karar verir. Tüm yarışmacılar bitişe ulaştığında ya da belirlenen süre dolduğunda yarışma sona erer. Yarışmayı en kısa sürede tamamlayan yarışmacı birinci olur.

Ülkemizde ve pek çok ülkede farklı yaş gruplarına uygun ulusal ve uluslararası birçok oryantiring yarışması düzenleniyor Bu yarışmalarda yarışmacılar yarışmaya birkaç dakika arayla başlar. Bu sayede yarışmacıların birbirlerini takip ederek yönlerini bulmaları önlenir. Yarışmacılar yarışma başlayana kadar yarışacakları alanın haritasını görmez, hedeflerin nerelerde olduğunu bilmez. Yarışmacılara yarışmaya başlamadan hemen önce oryantiring haritası ve kontrol noktalarında okutacakları elektronik kartlar verilir. Yarışmacılar hedefe ulaştıklarını turuncu beyaz ya da kırmızı beyaz renkli üçgen prizma biçimindeki işaret bayrağından anlarlar. Kendilerine verilen kartları kontrol noktasında okuturlar.

Oryantiring yarışmaları yarışmacıların yaşına ve deneyimine göre çeşitli derecelerinde olur. Bu genellikle dağlık ve ormanlık alanlarda gerçekleştirilir. Oryantiringin bisikletle ya da kayakla yapılan türleri de var. Uluslararası düzeyde bu oryantiring türlerinde de yarışmalar düzenleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder