Ordugah Nedir? Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 23, 2018

Ordugah Nedir? Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Ordugah Nedir? Hakkında Bilgi 

Ordugah nedir? Ordugahın önemi, özellikleri ve tarihçesi nedir, ordugah hakkında bilgi.


Ordugah
Ordugah; askeri birliklerin barınması için ayrılan geçici ya da yarı sürekli alandır. Genel olarak ordugâh sözcüğü, konak yerinden daha kalıcı ve daha gelişmiş, ama kale ya da karargâha göre daha basit bir yerleşimi ifade eder.

Ordugah Nedir? Hakkında Bilgi
Ordugah Nedir? Hakkında Bilgi 

Tarihsel bakımdan Roma lejyonlarının ordugâhları özellikle dikkat çekicidir. Romalılar konaklama süresinin kısalığına ya da uzunluğuna bakmadan, duvar ve ağaç kazıklarla çevreledikleri alanı değişmeyen bir plana göre karargâh, levazım ve birlik sahaları olarak bölerlerdi. Bu düzenleme beklenmedik saldırılar karşısında birliklerin şaşkınlığa uğramadan bildikleri bir çevrede kalmasına ve karanlıkta bile hareket edebilmelerine olanak verirdi. Son derece güvenli olan Roma ordugâhları sonradan ortaçağ kentlerinin çekirdeğini oluşturdu. Ateşli silahların gelişmesi karşısında, tahkim edilmiş ordugâhların işlevi büyük ölçüde azaldı; ordugâhlar güvenlik noktaları dışında korumasız bırakılmaya başladı.

Osmanlılarda sefer ve savaşların yürütülmesinde ordugâhlar önemli bir yer tutardı. Padişahların Batı seferlerinde ilk ordugâh İstanbul dışında Davutpaşa düzlüğünde, Doğu seferlerinde ise Üsküdar’da Çırpıcı Çayırında ya da Doğancılar’da kurulurdu. 

Edirne’den hareket eden orduların ilk ordugâh yeri Kabak Meydanı’ydı. Her türlü hazırlık tamamlandıktan sonra padişah görkemli bir törenle saraydan ayrılır ve savaş giysileriyle ordugâhtaki otağ-ı hümayuna giderdi. Padişahın başkanlığında divan-ı meşveret (danışma toplantısı) yapılması bir ordugâh geleneğiydi. 

Birliklerin yürüyüşe geçmesinden sonra ikinci ordugâh cephe gerisinde kurulur ve savaş sonuçlanıncaya değin gelişmeler oradan izlenerek gerekli buyruklar verilirdi. Serhad (sınır, cephe) ordugâhı için stratejik bir yer ya da kale eteği seçilirdi. Ordugâh düzeninde, merkezde padişah otağının, çevresinde yeniçeri bölük ve orta çadırlarının bulunması gelenekti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder