Ondes Martenot Nedir? Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 22, 2018

Ondes Martenot Nedir? Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Ondes Martenot Nedir? Hakkında Bilgi 

Ondes Martenot nedir, nasıl bir müzik aletidir? Ondes Martenot özellikleri nelerdir, kim tarafından geliştirilmiştir, hakkında bilgi.


Ondes Martenot

Ondes Martenot Nedir? Hakkında Bilgi
Ondes Martenot Nedir? Hakkında Bilgi 

Ondes Martenot; ondes musicales (Fransızcada “müzik dalgaları”) olarak da bilinir. Maurice Martenot’nun 1928’de geliştirdiği elektronik müzik aletidir. Salınımlı radyo lambalarının iki sesüstü dalga frekansında ürettiği elektrik darbeleri işitilebilir ses dalga-boyu aralığında bir alçak frekans üretir. 

Bu frekans, sesüstü dalgaboyundaki iki dalganın titreşim hızlarının farkına eşittir ve bir hoparlör aracılığıyla yükseltilerek sese dönüştürülür. İşitilebilen notaların üst armonik seslerinin filtre edilmesi yoluyla birçok tını, yani ses rengi elde edilebilir.

Çalgının ilk biçiminde çalgıcının elinin bir tele yaklaşması ya da uzaklaşması yüksek frekanslarda değişiklik sağlıyor, böylece daha düşük frekansı değiştiriyor ve ses perdesinde değişiklik yaratıyordu. Daha sonra bir model klavyeye boydan boya bir tel gerildi. 

Çalgıcı frekansı değiştirmek için tele dokunuyordu. Değişik bir başka tipte ise frekans değişiklikleri işlev gören bir klavye ile denetlenir. Arthur Honegger, Darius Milhaud ve Samuel Barber ondes martenot için beste yapmış müzikçiler arasındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder