Nullarbor Ovası Nerededir? Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 23, 2018

Nullarbor Ovası Nerededir? Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Nullarbor Ovası Nerededir? Hakkında Bilgi 

Nullarbor Ovası nerededir, özelliği nedir? Nullarbor Ovası, düzlüğü genişliği, yapısı, tarite ilk geçen kaşif hakkında bilgi.


Nullarbor Ovası

Nullarbor Ovası Nerededir? Hakkında Bilgi
Nullarbor Ovası Nerededir? Hakkında Bilgi 

Nullarbor Ovası; Avustralya’da büyük platodur. Güney Avustralya’daki Ooldea’dan Batı Avustralya’ya doğru 650 km. Büyük Avustralya Körfezinden kuzeydeki Büyük Victoria Çölüne doğru 400 km boyunca uzanır.

260.000 km2’lik bir alanı kaplayan ovanın yüzeyi genellikle düzdür. 180 m olan ortalama yükseklik bazı yerlerde 300 m’ye kadar çıkar. Eskiden deniz sularıyla kaplı olan platonun yüzeyinde kireçtaşı çökeller bulunur ve akarsu görülmez. Ama toprağın altındaki büyük mağara sistemlerinin bazılarında sular birikmiştir. Bunlardan biri plan Koonalda Mağarasında, Fransa ve İspanya’daki Paleolitik Çağ mağaralarında bulunanlara benzeyen Yerlilere ait sanat yapıtları ortaya çıkarılmıştır. Adı Latince nullus arbor’dan (ağaçsız) gelen ovanın bitki örtüsü çalılardan oluşur. Yıllık ortalama yağış miktarı 250 mm kadardır. Nullarbor Ulusal Parkı’nda ender rastlanan bitkiler ve hayvanlar yaşar.

Nullarbor Ovasını boydan boya geçen ilk kişi İngiliz sömürge yöneticisi Edward John Eyre oldu (1841). Bugün ovada ulaşım denizden 160 km içeriden geçen dünyanın en uzun düz demiryolu hattı (530 km) ve kıyıya daha yakın olan Eyre karayoluyla sağlanmaktadır. Platonun hemen kuzeyindeki Maralinga 1956’da nükleer silah denemeleri yapmak üzere kurulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder