Northern Pacific Railway Şirketi Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 01, 2018

Northern Pacific Railway Şirketi Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Northern Pacific Railway Şirketi Hakkında Bilgi 

Amerika Birleşik Devletlerinde kurulu durumda bulunan Northern Pacific Railway Şirketi ile ilgili bilgilerin yer aldığı sayfamız.


Northern Pacific Railway Company, ABD’nin kuzeyinde, Minnesota’daki St. Paul ile Washington’daki Seattle arasında sefer yapan kıtaaşırı demiryolunu işletmiş olan şirketin ismidir. 1970’te Burlington Northern, Inc. ile birleşmiştir.
Northern Pacific Railway

Northern Pacific Railway Şirketi Hakkında Bilgi
Northern Pacific Railway Şirketi Hakkında Bilgi 

1864’te, Superior Gölünden Büyük Okyanus kıyısındaki bir limana kadar demiryolu inşa etmek için Kongre’den imtiyaz alan şirkete, ayrıca 16 milyon hektarlık bir arazi bağışlandı. Ama gene de şirket, Philadelphialı banker Jay Cooke 100 milyon dolar toplamayı üstleninceye değin, bu ıssız araziden geçecek olan demiryolu için mali destek bulmakta güçlük çekti. İnşaat başladıktan sonra da 1873’te, demiryolu Dakota Toprakları’ndaki Bismarck kentine yaklaştığında Cooke’un bankası iflas etti. Bunun üzerine demiryolu kayyım denetimine verildi ve inşaat altı yıl süreyle durdu.

1878’de projeyi üstlenen Henry Villard, demiryolunun batıda Helena’ya kadar olan bölümünü inşa etti. Demiryolu burada Seattle’a giden Oregon Demiryolu’yla birleşti (1883). J. P. Morgan’ın şirkette yapısal değişikliklere gittiği 1890’larda yeni mali sorunlarla karşılaşıldı. Morgan, rakip Great Northern Railway Company’nin sahibi James J. Hill ile ortaklık kurdu. Hill de bu iki demiryolunu, başkanlığını yaptığı Northern Securities Company aracılığıyla Chicago, Burlington and Ouincy Railroad Company ile birleştirmeye çalıştı. 1904’te ABD Yüksek Mahkemesi, bu girişimin Sherman Antitröst Yasası’na aykırı olduğunu açıkladı. Gene de üç demiryolu mali bakımdan birbirine bağlı kaldı ve 1970’te Burlington Northern, Inc. adı altında birleşmelerine izin verildi.

1980’de St. Louis-San Francisco Demiryolu’nun da katılmasıyla şirket Batı kıyısından başlayıp Kayalık Dağlardan geçerek Büyük Göller yöresine ve güneyde Meksika Körfezine ulaşan 48.000 km uzunluğunda bir demiryolu ağına sahip oldu. 1983’te petrol ve gaz üreticisi El Paso şirketini ele geçirmesi dışında, Burlington Northern, Inc. etkinlik alanlarını çeşitlendirme yönünde pek az girişimde bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder