Kortizon Tedavisinde Ödem Neden Oluşur ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 16, 2018

Kortizon Tedavisinde Ödem Neden Oluşur ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Kortizon Tedavisinde Ödem Neden Oluşur ?

Kortizon Tedavisinde Ödem : Kortizon, bir diğer adı ile böbreküstü bezlerinde oluşan bir hormon türüdür.Kortizonun en önemli görevi, vücut içinde kan ve şekerin birleşimi ile vücutta en gerekli olan proteinin parçalanarak dağılmasını sağlar.


Kortizon her bireyde farklılıklar ve değişiklikler gösterir.Gün içinde kortizon vücut haznesinde salgıladığı hormonlar ile kan seviyesini ,şekeri ve gerekli yapı taşlarının düzene girmesini sağlar. Kortizon oranı arttığı sürece vücut ısısında bir takım değişiklikler meydana gelir. Kortizon zayıf kişilerde ve kilolu kişilerde farklı bir izlenim yaratır. Hatta kilolularda kortizon miktarının daha fazla artış gösterdiği gözlemlenmektedir.

Kortizon Tedavisinde Ödem Neden Oluşur ?
Kortizon Tedavisinde Ödem Neden Oluşur ?

Ödemin oluşmasını kortizon hastalarının kullandığı ilaçların dozu ile alakalıdır.Kortizonun en çok arttığı saatler sabah saatleridir. Uyku esnasında vücudun saatlerce hareketsiz kaldığı dönemlerde kortizon salgısı daha fazla artmaya başlar.Birde stresin baş gösterdiği durumlarda yani sinirli anlarda bu miktarın diğer günlere oranla daha fazla arttığını söylenebilmektedir. Böbreküstü bezlerinde salgılanan kortizon fazla artış gösterdiği zaman bu kişide istem dışı yerlerde rahatsızlıklar gösterir. Vücudun herhangi bir bölgesinde ağrı oluşabilir. Şişkinlikler ve çeşitli morarmalar deri üzerinde belirmeye başlar. Bu durumda böbrekler bundan inanılmaz derece olumsuz etkilenmiş olabilir. Bunu fark ettiğiniz an itibari ile hemen bu durumu hastaneye giderek,hekiminize bildirmeniz,gerekli tetkiklerin yapılmasını sağlamanız gerekir. İhmal durumunda kortizon hastalığınız ilerleyebilir ve bundan diğer organlarda zarar görebilir.Kortizonun vücutta ödem yaratması durumunda ciddi rahatsızlıklar seyredebilir.

Kortizon her insanın vücudunda vardır. Böbreküstü bezleri salgılandıkça bu hormon da artar. Bu yüzden kortizonu vücuttan tamamen atmak mümkün değildir.Kortizon dengesini sağlamanın tek yolu ,yediklerimiz ve içtiklerimizdir. Bunlara dikkat ettiğimiz sürece vücut bu hormonu dengeleyecek ve sağlıklı işlevselliğini sürdürecektir. Özellikle böbrek hastalarının besin takviyelerine daha özen göstermeleri,sıvı tüketimini yerinde yapmaları gerekir. Böbreklerin daha sağlıklı bir şekilde çalışması için,bol miktarda sıvı alınmalı ,meyvelerden ve sebzelerden bolca tüketilmelidir. Yağlı yiyecekler ve karbonhidratı fazla olan gıdalar,unlu ,şekerli fazla tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Özellikle tuz alımı azaltılmalıdır.Tuz alımı azaltıldıktan hemen sonra potasyum bakımından zengin besin öğeleri hazırlanmalı ve beslenmeye özen gösterilmelidir. Günde en az  2 litre kadar su alımı ,kortizonun dışa atılması için etkili yöntemdir. Bununla beraber en çok sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmelidir.Peki kortizon tedavisinde ödem neden oluşur ? Ödem kalıcı mıdır yoksa bu şişiklikler kısa bir süreliğine mi vücutta depolanır? Bizlerde sizlere ödeme neden olan şişkinliklerin gerçek nedenlerinden söz etmek istiyoruz.

Kortizonda ödem oluşumu tedavi sırasında doktor tarafından verilen ilaçlarla nüksetmeye başlar. İlacın dozuna göre şişkinlikler artar ve ya azalır. Bu ilacın yan etkisidir. Tedavi süresi ne kadar ise o süre içinde yüzde,yanaklarda kollarda ellerde şişmeler oluşacaktır. Ayrıca iştah artımı çoğalacak ve istenmeyen kilolarda meydana gelecektir. Bunları engellemenin tek yolu beslenme düzenine önem vermeli ve doktorun size önerdiği listeye itina ile uyum sağlamanızdır. Aksi takdirde ödem ve istenmeyen kilolar artacak ve bu durum sizi rahatsız etmeye devam edecektir.

Kortizon tedavisi boyunca ödemli durumların içinde olmanız normal bir durum olarak kabul edilmektedir. İlaç tedavisi bittiği zaman bir kaç ay şişlikler kalacak ve yavaşça kortizon dışa atılarak ödemin de azalmasına katkıda bulunacaktır. Eğer bir kortizon hastası iseniz,doktorun talimatlarına uymalı,ilaçlarınızı saatinde almayı bilmeli,günlük egzersizliklere devam etmeli,en önemlisi nasıl beslenmeniz gerektiği hakkında bilgilere dayalı bir şekilde bu zorlu süreci atlatmalısınız. Sağlıklı günler dileği ile.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder