Konvertör nedir - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 17, 2018

Konvertör nedir

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Konvertör nedir

Konvertör ( çevirici ), elektrik enerjisinin kontrol edilmesini sağlayan ve herhangi bir akım şeklindeki enerjiyi başka akım şekillerine çeviren alettir.


Konvertör ne işe yarar?

Konvertör nedir
Konvertör nedir

Bir kovertörden dört farklı görevde istifade edilebilir:

Alternatif akımı doğru akıma çevirme; Bu türdeki çeviriciye Redresör yani doğrultucu denmektedir. Enerjinin akışı alternatif akım sisteminden doğru akım sistemine doğru olmaktadır.

Doğru akımı alternatif akıma çevirme; Buradaki işlemi gerçekleştiren dönüştürücüye Ondülor denmektedir. Enerji akışı doğru akım sisteminden alternatif akım sistemine doğru olmaktadır.

Doğru akımı başka bir doğru akıma çevirme; Bu işleme İnverter ismi verilmektedir. Güç akışı bir doğru akımdan başka bir doğru akım kaynağına doğru olmaktadır.

Belli bir gerilim ve frekanstaki alternatif akımı, başka bir gerilim ve frekanstaki alternatif akıma çevirme; Bu işlemi gerçekleştiren dönüştürücülere ise frekans değiştiricisi denmektedir. Burada enerji, bir alternatif akım sisteminden, başka bir alternatif akım sistemine doğru akmaktadır.

Nerelerde kullanılır?

Elektronik sistemlerin hızlıca gelişmesi neticesinde, birçok yerde bu dört çeşit konvertör, farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Örnek verecek olursak, akülerin sabit akımla şarj edilmesi tramvaylarda, elektroliz tesisleri birinci tip konvertöre örnektir. Aküden 50 Hz’lik şebeke elektriği elde etmek için ikinci tip konvertöre ihtiyaç vardır. Taşınabilir askeri cihazların beslenmesini sağlamak için gereken yüksek değerde doğru gerilim akülerden üçüncü tip konvertör yardımıyla sağlanır. Şebeke elektrik enerjisini daha yüksek veya daha düşük frekanslara çevirerek endüksiyon ısıtma, mikrodalga fırınlarda geniş bir biçimde kullanılmaktadır.

Konvertörler, elektrikli otomobillerde, deniz yük asansörlerinde, çatal kaldırıcılı kamyonlarda, maden ocağı çekicilerinde motor çekim kontrolü için sıklıkla kullanılmaktadır. Enerjiyi malzemenin içine geri yollamak için de motorların aktif frenlemelerinde de kullanılmaktadır. Bu özelliği, sık durmalı aktarım sistemlerinde enerjinin korunmasını sağlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder