Kanser ve Sigara Kullanımı Hakkında Önemli Bilgiler - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 16, 2018

Kanser ve Sigara Kullanımı Hakkında Önemli Bilgiler

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Kanser ve Sigara Kullanımı Hakkında Önemli Bilgiler

Kanser, hücrelerin anormal bir şekilde kontrolsüz olarak büyümesi demektir. Gen değişiklikleri bir hücre meydana getirdiğinde veya birkaç hücrenin büyümeye başladığı ve çok fazla çoğalmaya başlamasıyla başlar. Bu, tümör adı verilen bir büyümeye neden olabilir. Çoğu kanser türü kişinin ömrü boyunca meydana gelen gen değişiklikleri nedeniyle başlar. Daha ender rastlanan kanserler, kalıtsal yanlış genlerin ailelere geçmesiyle başlar. Kanserler, başladıkları hücrenin türüne göre gruplara ayrılır. Bunlar;


1)karsinomlar
2)Lenfomalar
3)Lösemiler
4)Beyin tümörleri
5)Sarkomlar’dır.

Kanser ve Sigara Kullanımı Hakkında Önemli Bilgiler
Kanser ve Sigara Kullanımı Hakkında Önemli Bilgiler

Tüm kanserler hücrelerden başlar. Vücutlarımız yüz milyonun üzerinde hücreden oluşur. Kanser, bir hücrede veya küçük bir hücre grubunda değişiklik ile başlar.

Genellikle, vücudumuzda her hücre türünün doğru numarasına yani DNA’sına sahibiz. Vücudumuz hücrelerin ne kadar ve ne kadar sıklıkla bölündüğünü kontrol etmek için sinyaller üretirler. Bu sinyallerden herhangi biri hatalı veya eksikse, hücreler çoğalmaya ve fazla çoğalmaya ve tümör adı verilen bir yumrüye başlamış olabilir. Primer bir tümör kanserin başlandığı yerdir.

Lösemi denilen bazı kanser türleri, kan hücrelerinden başlar. Katı tümörler oluşturmazlar. Bunun yerine, kanser hücreleri kanda ve bazen de kemik iliğinde birikir. Bir kanserin başlaması için, belirli değişiklikler, bir hücrenin veya bir grup hücrenin genleri içinde gerçekleşir.

Sigaralar, purolar ve boru tabir edilen sigara çeşidi, tütünü kurutulmuş tütün yapraklarından yapılır. Lezzet için diğer maddeler eklenir ve sigara içimi daha hoş olur. Bu ürünlerden çıkan duman, tütünün yanması ve katkı maddeleri tarafından üretilen kimyasalların harmanlanmış bir karışımıdır.

Sigara ve tütün kullanımı birçok kansere neden olur. Sigara ve tütün kullanan kişiler hücreleri zamanla deforme ettikleri için bile bile kansere davetiye çıkarmaktadırlar. Sigara ve tütün kullanımı sadece akciğer kanserine değil, aynı zamanda ağız ve boğaz kanserlerine, ses telleri, yemek borusu, mide, böbrek, pankreas, karaciğer, mesane, serviks, kolon ve rektum ile bir tür lösemiye de neden olabilir. Sigara ve tütün kullanımı en az 12 çeşit kansere neden olur. Sigara ve tütün kullanımına bağlı kanserler, teşhis konan tüm kanserlerin % 40’ını oluşturur. Sigara ve tütün içimi tüm kanser ölümlerinin 10’undan 3’üne neden olur.

Sigara ve tütün dumanı, kanserojen olarak da bilinen kansere neden olan en az 70 kimyasal madde barındırıyor. 10 kanser ölümünden yaklaşık 3’üne sigara içilmesi neden oluyor. Akciğer kanseri, hem kadınlarda hem erkeklerde kanser ölümünün önde gelen birinci nedenidir. Herhangi bir yaşta tütün kullanımından vazgeçmek, kanser hastalığına yakalanma riskini azaltabiliyor.

Kansere neden olan kimyasallara kanserojen maddeler denir. Tütün dumanlarında bulunan kimyasallardan bazıları şunlardır: 

*Nikotin (insanları aradıkları etkiyi üreten bağımlılık yapan ilaç ve tütün dumanında en sert kimyasal maddelerden biri)

*Hidrojen siyanür
*Formaldehit
*Öncülük etmek
*Arsenik
*Amonyak
*Uranyum gibi radyoaktif elementler
*Benzen
*Karbonmonoksit
*Nitrozaminler
*Polisiklik aromatik hidrokarbonlar

Bu maddelerin birçoğu kansere neden olur . Bazıları kalp hastalığına, akciğer hastalığına veya diğer ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilir.

*Elektronik Sigara ve Benzeri Cihazlar
E-sigara ve diğer elektronik nikotin verme sistemleri, sigara veya diğer tütün ürünlerinin yerini alması için sıklıkla kullanılır.

E-sigara pazarlamacılar sıklıkla malzemelerin güvenli olduğunu iddia etmektedir. Ancak bu ürünlerin ürettiği aerosoller, bağımlılık yapan nikotin, aroma maddeleri ve bazılarının toksik olduğu veya kansere neden olduğu bilinen çeşitli kimyasal maddeler içerebilir. Bu maddelerin birçoğunun seviyeleri geleneksel sigaradan daha düşük gibi görünmektedir ancak standartlaştırılmadığından, bu ürünlerdeki nikotin ve diğer maddelerin miktarı büyük farklılık gösterebilir. Bu cihazların uzun vadeli sağlık etkileri bilinmiyor, ancak bunlar üzerinde çalışılıyor.

Sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir nesil için lütfen sigaradan uzak duralım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder