Kaat’ı Sanatı Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 06, 2018

Kaat’ı Sanatı Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Kaat’ı Sanatı Nedir?

Sanata genel bir bakış ve Kaat’ı Sanatı
Bilim ve sanat her ülkenin medenileşmesindeki önemli sosyal ölçütlerdir. Dolayısıyla bilimsel gelişmelerin yanında sanatın her nevisi özgürce gelişim fırsatı buldukça medenileşme düzeyini de yukarı taşıyacaktır.


Resim olsun, müzik ya da tiyatro olsun doğrudan ve dolaylı şekilde izleyicileri görsel sanat şölenine tanık kılarak estetik duyguların ortaya çıkmasına vesile olur. Elbette sanat denilince geleneksel sanatları da dikkate almak gerekir. Bunlardan başlıcaları şunlardır: Tezhip, Hat, Minuatür ve Kat’ı Sanatıdır. Ancak kaat’ı sanatı da maalesef diğer geleneksel sanatlar gibi unutulma sürecine girmektedir. Oysa ki, bunun yaşatılması kültürel zenginliğin devamı için gereklidir. Bu sanatla yapılan harika kaat’ı tablolar birçok mekanı süslemektedir. Özellikle minyatür sentezli çalışmalar ortama nefis bir hoşluk duygusu katar.
kaat'ı sanatı

Kaat’ı Sanatı Nedir?
Kaat’ı Sanatı Nedir?

Kaat’ı Sanatının mahiyeti ve özellikleri
Geleneksel sanatlarımız gerek İslam öncesi gerekse sonrası zengin gelişimini sürdürmüştür. Asırlık geleneğe uzanan bu sanatlarımız medenileşme sürecine her zaman müspet katkı sağlamıştır. Kaat’ı sanatı nedir? Bunu kısaca kağıt oyma sanatı şeklinde tanımlayabiliriz. Bununla çok güzel kaat’ı tablo eserler gün ışığına çıkar. 14. ve 17. yüzyıllar arasında en etkili ve zirve dönemini yaşamış olan kaat’ı sanatı sadece halk arasında değil sarayların seçkin köşelerini de süslemiştir. Ayrıca kullanım alanları da geniş olup hat ve cilt işlerinde, murakka kıt’aları olarak, çekmecelerin tasarımında, albüm içleri ya da kapaklarında ve tezyin muhtevalı sayfalarda kullanılmıştır. Bunun dışında sayfalarda seperatör amaçlı olarak kullanılmıştır. 

Dolayısıyla bu sanat sadece tek başına kaat’ı tablolar şeklinde icra edilebildiği gibi, yukarıda belirtildiği üzere yardımcı sanat olarak da bir misyon üstlenir. Örneğin Kur’an-ı Kerim kapaklarında ya da iç kısımlarında Kaat’ı sanatından faydalanılır. Cilt sanatlarında bu uygulamadan yararlanmanın adıysa kâtı’a şemse’dir.

Kaat’ı sanatı malzemeleri nelerdir?
Kaat’ı sanatının ilk misallerini 13. asırda görmekteyiz. Bu ilk eserler Afganistan’ta deriden yapılmış ciltlerin oyulmasıyla ortaya çıkmıştır. Ancak süreç içinde sanat gelişirken malzemelerin teknik yapısı da ilerlemiştir. Kaat’ı sanatı malzemeleri üç açıdan incelenir: 

Çizim için, kesim için ve yapıştırmada kullanılan malzemeler. Tarih sürecinde kullanılan başlıca malzemelerse şunlardır: Kamışkalem, kalemtıraş, makta’, keski, makas ve muhtelif yapıştırıcılar. Günümüzdeyse kaat’ı sanatı malzemeleri daha da geliştirilmiştir. Çizim için; eskiz kağıt, seloteyp, 0.3-05 nolu kalemlerdir. Kesim için; greutar ya da makas bu amaçla kullanmakta olup hususi bir alet gerekmez. Elbette kesimde kullanılacak kağıt en önemli malzemedir. Yapıştırıcı içinse; kola ve bunun için gerekli olan paspartu ya da mukavva zemindir. Bu malzemelerle harika kaat’ı tablo eserleri ortaya çıkarılır. Kat’ı tablo fiyatlarında ise tek bir standart yoktur.

Dolayısıyla kaat’ı tablo fiyatları yapılan işin muhtevası ve ebatlarına göre farklılık gösterir. Bunu örneklendirmek gerekirse; üç boyutlu kaat-ı halı, Osmanlı kahvesi, resimli tablo, gravür tablolar, kitaplar ya da hat örneklerine göre kaat’ı tablo fiyatları söz konusudur. Kaat’ı Tablom sitesinde iş ve ofis dekorasyonunda kullanmak üzere çeşitli boy ve tarzlarda tablolara ulaşmak mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder