Jeotermal Enerji Nedir? Kısa Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 06, 2018

Jeotermal Enerji Nedir? Kısa Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Jeotermal Enerji Nedir? Kısa Bilgi 

Jeotermal Enerji nedir, nasıl elde edilir ve nerelerde kullanılır? Jeotermal Enerjinin tarihçesi ve dezavantajları hakkında kısa bilgi.


Jeotermal Enerji
Dünyanın iç kısmı yani çekirdeği çok sıcaktır. Bu ısı bazen yanardağlar ya da gayzerler vasıtasıyla Dünya yüzeyine çıkar. Enerji üretmek için Dünya’dan gelen ısıyı kullandığımızda buna jeotermal enerji denir.

Jeotermal Enerji Nedir? Kısa Bilgi
Jeotermal Enerji Nedir? Kısa Bilgi

Sürdürülebilir Enerji

Dünya çekirdeğinden gelen ısıyı enerji olarak kullandığımızda, gaz veya kömür yaktığımız zaman yaptığımız gibi kaynaklarımızı tüketmiş olmayız. Dünya çekirdeğindeki ısının ufak bir kısmını kullanmayı başarabilsek bile toplama kıyasla bu çok az bir miktar olacaktır. Bu durum, jeotermal enerjiyi bir tür sürdürülebilir enerji haline getirir. Jeotermal enerji santralleri çok temizdir ve çevre üzerinde çok az olumsuz etkisi vardır.

Jeotermal Enerji Nasıl Kullanılır?

Jeotermal enerjiyi kullanmanın üç ana yolu vardır:

Jeotermal ısı pompaları – Dünya yüzeyinin yaklaşık 3 metre altındaki zemin, yıl boyunca 10 ila 15 derece arasında tutarlı bir sıcaklığa sahiptir. Jeotermal ısı pompaları ile bu sabit sıcaklığın avantajlarından yararlanılır. Yeraltına pompalanan su yer altındaki sabit sıcaklık sayesinde kışın ısıtmada, yazın da tersine çalışarak soğutmada kullanılır. Bu su evlerdeki havayı ısıtmak veya soğutmak için bir ısı eşanjörü tarafından kullanılabilir. Bu, binaları ısıtmak veya soğutmak için çok verimli ve ucuz bir yoldur.

Doğrudan Kullanım – Dünyanın sıcaklığından faydalanmanın bir başka yolu sıcak kaynaklardan doğrudan doğruya sıcak su kullanmaktır. Bu su evleri ve binaları ısıtmak için ısı eşanjörleri ile kullanılabilir. Havuzları ısıtmak için de kullanılabilir.

Elektrik Üretme – Son olarak, jeotermal enerji, enerji santralleri tarafından elektrik üretimi için kullanılabilir.

Enerji santralleri, Dünyanın 1,5 ile 3 km derinliğindeki son derece sıcak sudan faydalanmaktadır. Bazı enerji santralleri buharı doğrudan jeneratöre kadar boruya bağlar. Buna kuru buhar santralleri denir.

Jeotermal Enerjinin Tarihçesi

Jeotermal enerjinin kullanımı yeni bir şey değildir. İnsanların kaplıcaları kullanmaları Antik Çin tarihi kadar eskidir. Antik Romalılar konsepti bir adım ileriye taşıdı ve zemini ve hamamları ısıtmak için bu enerjiyi kullandı. Elektrik için jeotermal enerjinin kullanımı ilk olarak, 1904’te jeotermal elektrik jeneratörünün keşfi ile gerçekleşti. Birkaç yıl sonra, 1911’de ilk jeotermal elektrik santrali kuruldu. 1940’larda, ısı pompası binaları ısıtmak için kullanılmaya başlandı, ancak 1970’lerin petrol krizine kadar popüler olmadı.

Jeotermal Enerjinin Dezavantajları

Jeotermal enerjinin ana dezavantajı maliyettir. Jeotermal bir tesis kurmak çok pahalı olabilir.
Çevre için dezavantajı ise zeminin delinmesiyle zehirli gazların açığa çıkma olasılığıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder