İskenderiye Feneri Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 28, 2018

İskenderiye Feneri Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İskenderiye Feneri Hakkında Bilgi 

İskenderiye Feneri nerededir? İskenderiye Feneri kim tarafından kimin adına yaptırılmıştır, mimari özellikleri, tarihçesi hakkında bilgi.


İskenderiye Feneri

İskenderiye Feneri Hakkında Bilgi
İskenderiye Feneri Hakkında Bilgi 

İskenderiye Feneri, Dünyanın Yedi Harikası‘ndan biri ve Antik Çağın en ünlü deniz feneridir. Daha sonra inşa edilen bütün fenerlere örnek olmuştur. İÖ 280 dolaylarında İskenderiye limanındaki Pharos Adasında Knidoslu Sostratos tarafından II. Ptolemaios adına yapılmıştır. Üç katlı olduğu ve yüksekliğinin 135 m’yi aştığı anlatılır. Yukarı doğru incelen fenerin alt katı kare, orta katı sekizgen, üst katı ise silindir biçimindeydi. Tepesine geniş, sarmal bir merdivenle çıkılırdı. Burada geceleri ateş yakılırdı.

Fenerin üstünde dev bir heykel yükseliyordu. 

Güneş Tanrısı Helios olarak yapılmış olan bu heykel ya Büyük İskender’i ya da I. Ptolemaios Soter’i simgeliyordu. Öteden beri bilinmesine karşın, İskenderiye Feneri 6. yüzyıla değin dünya harikalarını sıralayan listelerin hiçbirinde yer almadı. 

Bilinen en eski listede onun yerine Babil surları vardı. Ortaçağda Araplar fenerin tepesinde ateş yakılan yere küçük bir cami yaptılar. 12. yüzyılda fener hâlâ ayaktaydı. Daha sonra yıkıldı ve 1477’de Memlûk sultanı Kayıtbay onun yıkıntılarından bir kale yaptırdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder