İskender Pala Kimdir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 16, 2018

İskender Pala Kimdir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İskender Pala Kimdir ?

İskender Pala kimdir ve eserleri nelerdir?
İskender Pala denilen isim, günümüzde hem edebiyatla uğraşan hem de köşe yazarlığı yapan; Türk halkı tarafından tanınan bir sanatçıdır. İskender Pala hakkında bilgiler verilecek olursa, kendisinin 8 Haziran 1958 tarihinde Uşak’ta Kayaağılı köyünde doğduğunu söylemek mümkündür. İlkokulu Cumhuriyet İlkokulu’nda okuyan Pala, lise eğitimini Kütahya Lisesi’nde alarak o okuldan da mezun olmuştur.


Lise mezuniyetinden sonra üniversite sınavlarına girerek İstanbul Üniversitesi’ni kazanmış ve 1979 yılında bu okulun Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirmiştir. Üniversite eğitimi sonlandıktan sonra “Camiu’n Nezair” alanında tezli yüksek lisans yapmış, devamında da yine kendi okulunda “Aşki, Hayati, Edebi Şahsiyeti ve Divani” konusunda doktora eğitimini almıştır. Son olarak 1983’te doktora eğitimi sona ermiştir.

İskender Pala Kimdir ?
İskender Pala Kimdir ?

iskender-pala-hayati

İskender Pala’nın yaşamındaki ilerlemeler
Kendisi 1983 yılından itibaren Divan edebiyatı alanında doktor olabilmiş, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi’nde doçent olabilmiş ve 1998 yılında Kültür Üniversitesi’nde profesörlük yapmaya başlamıştır. Bu dönemlerde de bir yandan eğitim kitapları yazmaya başlayan İskender Pala, hem edebiyat hem de Türkçe eğitim kitapları yazmıştır.

Bu eğitici kitaplarından sonra pek çok dergide ve ansiklopedide edebi makaleleri ve aynı zamanda bilimsel makaleleri yayımlanan Pala’nın bu süreçlerde bir yandan da Divan Edebiyatı’yla ilgili konferanslar verdiği bilinmektedir. 1979-1982 yılları arasında, okulunun Türkoloji seminer memurluğunu yapmış olan Pala, bu süreçlerden sonra keskin bir kararla yoluna askerlik alanında devam etme kararı alarak 1982 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na girmiştir. 14 yıl burada eğitmenlik yaptıktan sonra belirli nedenlerden dolayı TSK’dan ihracı verilmiştir.

iskender-pala-kariyeri

Bu ihraçtan sonra mesleğinden vazgeçmeyen ve mesleğini bıkmadan yılmadan sürdürmek isteyen İskender Pala; 1996 – 1997 yılları eğitim öğretim yılında MSÜ Fen – Edebiyat Fakültesi’nde Eski Türk Edebiyatı alanında öğretim üyeliği yapmaya başlamıştır. 1997’nin ilerleyen dönemlerinde de Kültür Üniversitesi’ne geçerek burada öğretim görevlisi olma pozisyonunda çalışma hayatını devam ettirmiştir. Tüm bunların yanında Pala’nın bir de Uşak Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptığı da bilinmektedir.

İskender Pala’nın aldığı ödüller
1989 – Türkiye Yazarlar Birliği Dil Ödülü (“Ansiklopedik Divan Şiiri Sözlüğü” ile almıştır)

1990 – AKDTYK Türk Dil Kurumu Ödülü (“Ansiklopedik Divan Şiiri Sözlüğü” ile almıştır)

1996 – Türkiye Yazarlar Birliği İnceleme Ödülü

2001 – Yıln Edebiyat Adamı Ödülü

2001 – YTB Uşak Halk Kahramanı Ödülü

2013 – Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder