İlkbahar Gelince Doğada Ne Gibi Değişiklikler Olur? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 23, 2018

İlkbahar Gelince Doğada Ne Gibi Değişiklikler Olur?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İlkbahar Gelince Doğada Ne Gibi Değişiklikler Olur? 

İlkbahar gelince doğada ve hayvanlarda ne gibi değişiklikler olur? İlkbahar gelince doğadaki değişiklikleri anlatan makale.


İlkbahar Gelince Doğada Ne Gibi Değişiklikler Olur?

İlkbahar Gelince Doğada Ne Gibi Değişiklikler Olur?
İlkbahar Gelince Doğada Ne Gibi Değişiklikler Olur? 

İlkbahar ılımı 21 Mart civarında yaşanır. İlkbahar ılımında güneş ışınları ekvatora öğle zamanı dik açıyla düşer. Yine bu tarihte güneş ışınları kutup noktalarına paralel olarak gelir. Bu tarih kuzey yarıküre için ilkbaharın, güney yarıküre içinse sonbaharın başlangıcı olarak kabul edilir. İlkbahar ılımında kutup noktaları hariç, Dünya’nın her tarafında gece ve gündüz süresi birbirine eşittir. Bu tarihten sonra kuzey yarıkürede gündüzler giderek uzar, geceler kısalır. Güney yarıküredeyse gündüzler giderek kısalır, geceler uzar.

İlkbaharda havaların ısınmasıyla karlar ve buzlar erimeye başlar. Dağlarda eriyen karların suyu akarsular aracılığıyla ovalara ve denizlere taşınır. Hem karların erimesi hem de ilkbaharla birlikte artan yağışlar, akarsulardaki ve denizlerdeki su miktarının artmasına neden olur.

İlkbahar gelince havuzlarda, su birikintilerinde ve göllerde iribaşlar görülmeye başlar. İribaş kurbağanın larva haline denir. Küçücük bir balığa benzer. İribaşlar birkaç ay içinde büyüyüp kurbağaya dönüşür.

Ağaçlar tomurcuklanır ve yeşil 1 yapraklarla bezenir. Bazı ağaçlar yapraklanmadan önce çiçeklerle kaplanır.

İlkbahar aynı zamanda kış uykusundan da uyanma zamanıdır. Yer sincabı, fındık faresi, kirpi, gelengi ve kış uykusuna yatan diğer hayvanlar bu mevsimde uyanır.

İlkbahar koyunlar, ördekler ve atlar gibi birçok hayvan için yavrulama zamanıdır.

Kışın çoğu böcek türü de ağaçların kovuklarında, kütük ve taş altlarında bir tür kış uykusuna yatar. İlkbaharın gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte böcekler kış ayları boyunca saklandıkları yerlerden çıkar.

İlkbaharda arılar etrafta dolaşmaya ve yeni açmış çiçeklerden balözü toplamaya başlar.

İlkbahar gelince tırtıllar da görülmeye başlar. Baharda ağaçlar yemyeşil yapraklara bürünür. Tırtıllar da bu yaprakları yiyerek beslenir. Bazı tırtıllar yeterince büyüyünce bir koza örerek içine girer. Kozadan çıktıklarında onlar artık birer kelebektir!

Sonbaharda havaların soğumasıyla sıcak yerlere göç eden leylek, turna ve kırlangıç gibi göçmen kuşlar ilkbaharda geri gelmeye başlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder