İbrahim Paşa Sarayı Nerededir? Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 26, 2018

İbrahim Paşa Sarayı Nerededir? Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İbrahim Paşa Sarayı Nerededir? Hakkında Bilgi 

İbrahim Paşa Sarayı nerededir? İbrahim Paşa Sarayı’nın özellikleri, mimarisi, tarihçesi, bölümleri, yapısı hakkında bilgi.


İbrahim Paşa Sarayı
İbrahim Paşa Sarayı, İstanbul’da Sultanahmet Meydanı’nın (eskiden Atmeydanı) batı yanında, Sultanahmet Camisi’nin karşısında yer alan Osmanlı sarayıdır. 16. yüzyılın ilk yarısında aynı yerdeki Bizans dönemi hipodromunun temellerinden de yararlanılarak yapılmış, I. Süleyman (Kanuni) tarafından, tahta çıkışından hemen sonra veziri Makbul İbrahim Paşa’ya armağan edilmiştir.

İbrahim Paşa Sarayı Nerededir? Hakkında Bilgi
İbrahim Paşa Sarayı Nerededir? Hakkında Bilgi 

Duvarlarının çoğu taş ve tuğlayla almaşık olarak örülmüş yapı, dört avlu çevresinde toplanan üç ana bölümden oluşur. Yapıya Atmeydanı’na bakan doğu duvarının ortasındaki kapıdan geçilerek girilir ve daha yüksekteki birinci avluya ulaşılır. Bugün bu bağlantıyı sağlayan merdivenin yerinde zamanında bir rampa olduğu sanılmaktadır. Birinci avludan soldaki, yani güney taraftaki ikinci avluya gene bir rampayla geçilir, çünkü bu avlunun döşemesi birinci avlununkinden daha yüksektedir. Doğu kenarı Atmeydanı’na bakan bir teras biçiminde düzenlenmiş olan ikinci avlu batı ve kuzey tarafında önleri revaklı iki kolla, güney tarafında da bir divanhane ile çevrilidir. İçi bir sıra ahşap dikmeyle ikiye bölünmüş yüksek tavanlı bu divanhanenin doğu cephesinde Atmeydanı’na bakan bir cihannüma vardır. Her üç bölüm de avluyla aynı düzeydeki bodrum katlarının üzerinde yer almaktadır.

İbrahim Paşa SarayıBirinci avlunun kuzeyinde, sarayı oluşturan bölümlerin ikincisi vardır. Burası da kare planlı bir avluyu (üçüncü avlu) güney, doğu ve kuzeyden çevreleyen, önleri revaklı üç koldan oluşur. Sarayın üçüncü bölümü, birinci ve üçüncü avluların kuzey kenarları boyunca uzanır. Bu bölümde de kareye yakın dikdörtgen biçimli bir avluyu (dördüncü avlu), dört yandan revaklar ve bunların arkasındaki oda sıraları kuşatır. Ama 1939’da, bugünkü Adliye Sarayı’nın yapımı sırasında bütün revaklarla batı, kuzey ve doğudaki oda sıraları yıkılmış, yalnızca güneydeki odaların bir bölümü kalmıştır.

İbrahim Paşa Sarayı tarih boyunca pek çok kez el değiştirdi, değişikliklere uğradı ve çeşitli amaçlarla kullanıldı. İbrahim Paşa’ nın 1536’da öldürülmesinden sonra bir süre burada acemioğlanları barındırıldı. 1539’da I. Süleyman’ın oğlu Şehzade Bayezid’in, 1582’de III. Murad’ın oğlu Şehzade Mehmed’in sünnetleri dolayısıyla Atmeydanı’nda düzenlenen şenlikleri ve geçit törenlerini padişahlar buradan seyrettiler. 1585’te Bosnalı İbrahim Paşa’ya geçen saray, ondan sonra da bir süre başka damat paşaların kullanımında kaldı. 1660’taki yangından zarar gördü; 1675’te içinde acemioğlanlar için iki medrese oluşturuldu. 1669’da bir süre Lehistan elçisiyle maiyetinin barındığı yapı, 18. yüzyılda ahıra dönüştürüldü. 1755’teki büyük yangında harap olan Defterhane buraya taşındı. Bodrum katları bir süre has ahır olarak kullanılan, daha sonra II. Mahmud döneminde onarılan saray, 19. yüzyıl boyunca ve 20. yüzyılın başlarında çeşitli devlet dairelerini barındırdı. Sonra hapishane, yakın zamanda da askerlik şubesi ve adliye arşivi olarak kullanıldı. 1965’te başlayan büyük bir onarımdan sonra 1983’te Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak yeniden açıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder