Güneş Enerjisi Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 06, 2018

Güneş Enerjisi Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Güneş Enerjisi Nedir? 

Güneş Enerjisi nedir, nasıl elde edilir ve nerelerde kullanılır? Güneş Enerjisinin tarihçesi ve dezavantajları hakkında kısa bilgi


Güneş Enerjisi
Dünya gezegeni üzerindeki tüm enerjinin birincil kaynağı güneşten gelmektedir. Güneş enerjisi doğrudan güneş ışığından üretilen güçtür. Güneş enerjisi, elektrik enerjisine dönüştürülen ısı enerjisi için kullanılabilir.

Güneş Enerjisi Nedir?
Güneş Enerjisi Nedir? 

Yenilenebilir Enerji

Güneş enerjisini kullandığımızda, Dünya’nın kömür veya petrol gibi kaynaklarını kullanmayız. Bu, güneş enerjisini yenilenebilir enerji kaynağı yapar. Güneş enerjisi kirlenme oluşturmayan temiz bir enerji kaynağıdır.

Isınmak için Güneş Enerjisi

Güneş enerjisi, evleri ve binaları ısıtmak için kullanılabilir. Isıyı çevreye taşıyıp, hareket ettirmek için kullanılan hiçbir mekanik bileşen olmadığında güneş enerjisi pasif ısıtma sağlamış olur. Pasif ısıtma, yüzme havuzlarını ısıtmak için evlerin su depolarını sıcak tutmak için kullanılır. Dışarıda park ettiğimizde bile arabamızı ısıtır (ki bu kışın hoştur, ancak sıcak bir yaz gününde çok da hoş değildir). Aktif ısıtma, ısıyı hareket ettirmeye yardımcı olan mekanik bileşenler olduğunda gerçekleşir. Güneş, suyu veya havayı ısıtmak için kullanılır, bu da daha sonra tüm odalarda eşit ısı sağlamak için binanın içine pompalanır.

Elektrik için Güneş Enerjisi

Güneş enerjisinden elektrik üretmekte ilk akla gelen güneş ışınlarını elektrik haline çeviren güneş pilleridir. Güneş pillerine aynı zamanda fotovoltaik hücreler de denir. “Fotovoltaik” kelimesi, güneş ışığı oluşturan parçacıklar olan “fotonlar” sözcüğünden ve ayrıca bir “elektrik voltajı” olan “volt” kelimesinden gelir. Günümüzde güneş pilleri, hesap makineleri ve kol saatleri gibi küçük taşınabilir cihazlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Verimlilikleri arttıkça bina ve evlerde kullanılmakta popüler hale gelmişlerdir. Güneş pilinin avantajı bir bina ya da evin çatısına koyulabilmesidir, ekstra yer kaplamazlar.

Güneş pilleri nasıl çalışır?

Güneş pilleri fotonların enerjisini, elektriğe dönüştürür. Fotonlar güneş piline çarptığında, elektronlar panelin yüzeyine çekilir. Bu, panelin üst ve alt katmanları arasında voltaj oluşmasına neden olur. Panelin üstü ve alt kısmı boyunca bir elektrik devresi oluştuğunda, elektrik teçhizatına güç akışı sağlanır. Bir binaya veya bir eve güç sağlamak için bir sürü güneş pili gerekir.

Güneş Enerjisinin Tarihçesi

Fotovoltaik hücre Bell Labs araştırmacıları tarafından 1954 yılında icat edildi. O zamandan beri, güneş pilleri hesap makineleri gibi küçük eşyalar üzerinde kullanılıyor. Ayrıca uzay gemileri ve uydular için önemli bir güç kaynağı olmuştur. Bilim adamları güneş pilinin verimliliği konusunda ilerleme kaydettiler. Günümüzde güneş pilleri yaklaşık % 5 ila, % 15 verimliliğe ulaşmıştır. Gelecekte % 30 veya daha iyi bir başarı bekleniyor. Bu, güneş enerjisini çok daha ekonomik ve uygulanabilir bir enerji alternatifi yapacaktır.

Güneş enerjisinin Dezavantajları

Güneş enerjisinin iki büyük dezavantajı vardır. Bir dezavantaj belirli bir yerde güneş ışığının miktarı günün saatine, hava durumuna ve yılın zamanına bağlı olarak değişmesidir. Diğer dezavantaj şu andaki teknolojiyle, iyi bir elektrik miktarı üretmek için çok pahalı fotovoltaik pillerin alınıyor olmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder