Görme Olayı Nasıl Gerçekleşir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

Görme Olayı Nasıl Gerçekleşir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Görme Olayı Nasıl Gerçekleşir ? 

göz1Göz vücudun en komleks organlarından biridir. Görme olayı gözün bilgiyi aldıktan sonra beyne yolladığını ve bu bilginin anlamlandırılıp yorumlandığı sürece verilen addır.


Nesnelerden gelen ışıklar ilk olarak kornea ve mercek tarafından kırılarak gözün arka kısmında yer alan retina tabakası üzerine yansır.

Görme Olayı Nasıl Gerçekleşir ?
Görme Olayı Nasıl Gerçekleşir ? 

Retina, beyne gidecek olan görüntünün ters bir görüntüsünü oluşturur.

Burada oluşan görüntü sinirler aracılığıyla beyindeki görme merkezine gider, nesnenin burada düz bir görüntü oluşur ve görme olayı gerçekleşmiş olur.

Gözün Anatomisi
Kornea: Gözün en önünde bulunan bombeli, saydam, şeffaf ve damarsız yapıdır. Göze gelen ışıkları kırar.

İris: Korneanın hemen arkasında bulunur, göze renk veren damarlı yapıdır.

Gözbebeği: İrisin ortasında bulunan iki kas tipinden oluşan bir disk üzerinde bulunur.Fazla ışığa maruz kaldığında küçülür ve az ışıklı ortamlarda büyür.

Mercek: İris ve gözbebeğinin hemen arkasında bulunan şeffaf, ince kenarlı dairesel bir mercektir. Korneadan sonra göze giren ışıkları kıran ikinci yerdir.

Retina: Gözün arka duvarını kaplayan sinir yapısıdır. Görmeyi sağlayan kısımdır.

Optik Sinirler: Retinanın hassas hücrelerinde başlayan sinirlerdir. Buradaki sinirler sol ve sağ arka beyindeki görme merkezine kadar ulaşarak görme işlemini sonlandırır.

Göz Hastalıkları
Göz içerinde bulunan bölümlerin işlevlerini tam olarak yerine getirememesi durumunda bazı görme bozukluklukları ortaya çıkar, bunların başlıcaları:

Hipermetrop: Uzaktaki nesneler net bir şekilde görülürken yakındakiler bulanık görülür. Görüntü, görme noktasının arkasına düşer.

Miyop: Yakındaki nesneler net iken uzaktaki nesneler bulanık görülür. Burada ise görüntü görme noktasının önüne düşer.

Astigmat: Işığın retinadaki odaklanmasını etkiler bu da görüntünün beyinde net bir şekilde yorumlanmasını etkiler. Yakın veya uzak tüm nesneler bulanık görülür.

Katarakt: Mercekteki şeffaflığın kaybıdır, sisli ve bulanık görme olur. İleri yaş seviyesinde sıkça rastlanır. Fazla miktarda ultraviyole ışınlar ve sigara kullanımı şeffaflık kaybını hızlandırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder