Flüt Nedir ? Ne Zaman İcat Edildi ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

Flüt Nedir ? Ne Zaman İcat Edildi ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Flüt Nedir ? Ne Zaman İcat Edildi ? 

Yaklaşık 7 bin yıl önce icat edilen, bugün bile bir çok orkestranın vazgeçilmezi olan, Yunan Tanrıçası Athena’nın da çaldığı söylenen üflemeli müzik aletidir.


Enstrümanlar arasında bir çok çeşidi olan; baş, gövde ve kuyruk bölümlerinden oluşan üflemeli bir çalgı türüdür. Başlık kısmından üflenerek ses çıkartılır, alet üzerinde ortalama 14 ses deliği bulunur. Flüt ile çifte dil vuruşlu notalar, diatonik, kromatik, tiril ve tirillemeler, bağlı veya dilli tüm ezgiler çalınabilmektedir. İnce, hoş bir sesi vardır. Yan flüt, pikolo flüt, bas flüt,alto flüt ve blok flüt gibi çeşitleri bulunur.

Flüt Nedir ? Ne Zaman İcat Edildi ?
Flüt Nedir ? Ne Zaman İcat Edildi ? 

flut
Flüt Ne Zaman İcat Edildi ?
Yaklaşık 7 bin yıllık bir geçmişi vardır. Ana vatanı eski Yunan ve Asya olarak bilinir, bunların yanında Latin Amerika ülkelerinde de rastlamak mümkündür. Avrupa’ya 12.yy da girmiştir. Önceleri sadece askeri bandolarda kullanıldı. 16.yy içerisinde oda içi müziğe girmiştir. Günümüzde kullanılan 8 tuşlu flüt ise 18.yy civarı hayatımıza girmiş ve o günden sonra çok değişime uğramamıştır. İlk olarak bambudan yapılmış ve içi oyulan bambuya bir ağızlık kısmı yapılmıştır. Daha sonra farklı ses tonları elde edebilmek için üzerine belirli aralıklarla delikler açılmıştır. Modern halini almadan önce bir çok farklı maddeyle yapımı denenmiştir, bambudan sonra kemik, porselen, fildişi, şimşir ağacı ve abanoz gibi maddeler denenmiştir.

Flüt Çeşitleri Nelerdir ?
Yan Flüt: Askeri bandoların vazgeçilmezi olan yan flüt 17. yy dan sonra salon müziklerinde yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Günümüzde bakır alaşımlı gümüş, krom, nikel gibi maddelerden yapılan yan flüt ilk yapılışlarında abanoz ağacı kullanılmıştır.

Alto Flüt:  Orkestralarda sık kullanılmayan bu flüt ses tonu olarak normal flüte göre daha olgun bir ses çıkartmaktadır. Yazıldığı notalardan farklı ses çıkartmasından dolayı aktarımlı çalgı denir.

Pikolo Flüt: Pikolo flütt kuyruk kısmı hariç baş ve gövde kısmı vardır. Kuyuk kısmının blunmaması sesi bir kaç oktav inceltir. İnce sesler bazen rahatsız edici olabilmektedir, çalışı normal flüt gibidir.

Blok Flüt: Genelde ilk tanışılan flüt blok flüttür. Eğitim amaçlı kullanıldığı için genellikle plastik ve ağaçtan olanını görmek mümkündür. Blok flütün de kendi içinde çeşitleri vardır, okullarda kullanılan soprano, sopranino, bas, tenor, alto, konturabas blok flüt olmak üzere 6 çeşittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder