Etiyoloji Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 16, 2018

Etiyoloji Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Etiyoloji Nedir?

Etiyoloji, tıbbi bir terim olarak belirli bir hastalığın arkasındaki nedeni veya bir adli tıp terimi olarak bir kişinin ölüm nedenini belirtir. Etiyoloji kelimesi, “neden” anlamına gelen “aitia” Yunanca sözcüğünden gelir.


Tıp etiyolojisi
Genellikle, bir şahsın semptomları olduğu zaman, doktor semptomların etiyolojisini belirlemeli ve belli bir durum veya hastalıkla en iyi uyuşan bir kategoriye yerleştirmelidir. Tıbbi öykü, fizik muayene, röntgen veya laboratuvar değerlendirmesinin bir kombinasyonu genellikle hastanın semptomlarının nedeni olarak belirli bir etiyolojiye neden olur.

Etiyoloji Nedir?
Etiyoloji Nedir?

Bazen belli bir durumun etiyolojisi ilk düşünülenden daha karmaşıktır ve etiyoloji çok faktörlü veya tartışmalı olabilir. Örneğin, bir kişi bir öksürüğe sahipse ve X-Ray’de tanı pnömoni tanısıysa, teşhis gerçek etiyoloji olmayabilir. Doktor daha ileri araştırdığında, pnömoninin etyolojisinin aslında ikincil pnömoniye neden olan akciğer kanseri olduğunu bulabilir. Sonunda eğer bireyler 40 yıl ya da daha fazla sigara içtiyse, doktor gerçek etyolojinin sigara içmek olduğuna karar verebilir.

Yasal etyoloji
Tıbbi muayene ve patologlar bir kişinin ölüm nedenini belirlemelidir. Ayrıca öykünün nedenini belirlemek için öykü, fizik muayene, röntgen ve kan testleri de kullanıyorlar. Doktorlar, nedenselliğin bazen karmaşık olduğunu buldukları gibi, tıbbi incelemecilerin bir ölümün arkasındaki gerçek etiyolojiyi anlamak için daha fazla araştırma yapmaları gerekebilir.

Örneğin, bir kişi boğulma mağduru ise, ölümün arkasındaki nihai etiyoloji, oksijen eksikliğinden kaynaklanan asfiksi. Patolog o noktada durabilir ve ölüm etyolojisini kazara boğulma olarak adlandırabilir. Bununla birlikte, yakınlarda ciddi bir kafa yarası olduğuna dair kanıtlar varsa ölüm nedeni cinayet olabilir. Kişi başın künt travması yüzünden suya düşmesine ve boğulmaya başlamış olabilir. Etiyoloji, daha sonra boğulma ile başın künt travmasına bağlı olarak cinayet olur.

Bunun yerine patolog ölmüş bireyde alkol veya uyuşturucu bulursa ve travma belirtisi göstermezse, gerçeetiyoloji sii, boğulma ile alkol / ilaç zehirlenmesi olarak sonuçlanabilir. Patolog, ölümü, nedenini (veya etyolojisini) doğru bir şekilde tanımlayabilmemiz için bulmacanın farklı parçalarını yerine getirmelidir.

Bir hastalığın etiyolojisi veya nedeni genel olarak üç ana kategoriye girer; içsel, dışsal ve idiopatik.

Önce intrinsik etyolojiler hakkında konuşacağız . İçsel anlamda içeriden geliyor demektir. Bu nedenle, vücut içinde meydana gelen herhangi bir patolojik veya hastalığa neden olan değişim, iç faktörlerin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

Aşağıda yerleşik faktörlerin örnekleri verilmiştir:

Devralınan koşullar veya ebeveynden size iletilen koşullar. Bunun bir örneği hemofili, aşırı kanamanın yol açtığı bir hastalıktır.
Metabolik ve endokrin veya hormon bozuklukları gibi. Bunlar vücuttaki kimyasal sinyalizasyon ve etkileşimdeki anormalliklerdir. Örneğin, Diyabet yüksek kan şekerine neden olan bir endokrin hastalığı, vücudun hücrelerinin kontrolü dışında büyüyen neoplastik bozukluklar (kanser), bağışıklık sisteminde aşırı tepki veren alerjiler gibi bağışıklık sorunları. Hastalık etiyolojisinin ikinci kategorisi ekstrinsik etyolojidir. Bu, hastalığın nedeninin veya patolojik değişimin vücudun dışından geldiği anlamına gelir.

Ekstrensik faktörlere örnekler şunlardır:

*Bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler gibi enfeksiyöz ajanlar
*Hayvan ısırıkları veya sokmaları
*Kimyasallar, elektrik ve radyasyon
*İratrojenik nedenler: Bu, tıbbi bir mesleki profesyonelin eylemlerinden kaynaklandığı veya tıbbi bir ortamda olduğunu söylemek için sade bir yoldur.

Hastalık etyolojisinin üçüncü ve son kategorisi idiyopatiktir veya sebebi bilinmemektedir.

Sonuç olarak herşeyin bir nedeni vardır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder