Duyu Organlarımız Göz (7. Sınıf) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

Duyu Organlarımız Göz (7. Sınıf)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Duyu Organlarımız Göz (7. Sınıf) 

7. Sınıf Duyu Organlarımız göz konusu anlatımı. Gözün yapısı, özellikleri, görevleri, görüntünün oluşumu, göz kusurları hakkında bilgi.


Duyu Organlarımız Göz
Göz görme organımızdır. İnsan gözünde ışığa duyarlı hücreler bulunur. Göz iki kısımda incelenir.

Duyu Organlarımız Göz (7. Sınıf)
Duyu Organlarımız Göz (7. Sınıf) 

a) Gözü koruyucu yapılar (Kaşlar, kirpikler, göz yaşı bezleri, göz kapağı gibi)

b) Göz küresi

Göz küresi dıştan içe doğru

I. Sert tabaka
II. Damar tabaka
III. Ağ tabaka
olmak üzere üç kısımdan oluşur.

I. Sert tabaka :

Gözü en dıştan saran sert ve dayanıklı tabakadır. Göz küresinin şeklini koruyan bu tabaka aynı zamanda göz kaslarının tutunma yeridir.

Sert tabaka gözün ön tarafında saydamlaşıp şişkinleşerek korneayı oluşturur. Kornea göze gelen ışınların ilk kırıldığı yerdir. Kornea ışığın göze girmesini ve toplanmasını sağlar.

II. Damar tabaka :

Kan damarları ve pigmentlerce zengin tabakadır. Damarlar retinanın beslenmesini sağlar. Bu yapıda kirpiksi cisim, iris, göz bebeği ve göz merceği bulunur. Damar tabaka gelen ışığı emerek gözün içinin karanlık olmasını sağlar.

İRİS : iris göze rengini veren maddeleri içerir. Gözün kahverengi, yeşil ya da mavi olmasını sağlar. İriste bulunan kaslar göz bebeğinin küçülüp büyümesini sağlayarak göze giren ışık miktarını ayarlar.

GÖZ BEBEĞİ : İrisin ortasında bulunan açıklığa göz bebeği denir. Göz bebeği siyah görünümlü bir yapıdır. Göz bebeği iris’e ait kaslar sayesinde parlak ışıkta küçülüp loş ışıkta büyüyerek göze giren ışık miktarını ayarlar.

GÖZ MERCEĞİ: Göz bebeğinin arkasında bulunan göz merceği oldukça elastik ve ince kenarlı bir mercektir. Göz merceği uzaktaki ya da yakındaki cisimlere bakarken yassılaşıp şişkinleşerek odak uzaklığını ayarlar. Buna göz uyumu denir.
Göz merceği göz bebeğinden gelen ışınları kırarak retina (ağ tabaka) ya düşürür.

III. Ağ tabaka (RETİNA) :

Göz küresinin en iç tabakasıdır. Çok sayıda alıcı hücre bulundurur. Retinanın arka kısmında “sarı leke” dediğimiz en iyi görme alanı bulunur. Göze giren sinirlerin toplandığı bir bölge bulunur ki burada görüntü oluşmaz, buna “kör nokta” denir.

GÖRÜNTÜ OLUŞUMU

Cisimden yansıyan ışınlar korneadan geçtikten sonra göz bebeğinden geçerek göz merceğine gelir. En çok kırılma göz merceğinde olur. Kırılmalar sonucu oluşan görüntü retinaya ters olarak düşer. Sarı lekedeki sinirler bu görüntüyü beyine gönderir. Görüntü beyinde düz ve net bir şekilde algılanır.

GÖZ KUSURLARI

Göz yuvarlağının yapısında meydana gelen değişmeler görüntünün sarı beneğin önüne veya arkasına düşmesine sebep olabilir. Bu da görüntünün net algılanamamasına sebep olur. Buna göz kusuru denir.

MİYOPLUK

Miyop göz kusurunda göz küresi üstten ve alttan basıklaştığından göz ekseni normalden uzundur. Bu durumda görüntü sarı beneğin önüne düşer. Uzaktaki cisimler net görülmez. Kalın kenarlı mercek kullanılarak bu göz kusuru düzeltilebilir.

HİPERMETROPLUK

Göz küresi şişkinleştiğinden göz ekseni normalden kısadır. Görüntü sarı beneğin arkasına düşer. Yakını net göremezler. İnce kenarlı mercekle düzeltilir.

ASTİGMAT

Göz merceğinin yüzeyi düzgün iken gelen ışınlar belli açıyla kırılacağından görüntü net oluşur. Göz merceği yüzeyi pürüzlü bir hal aldığında gelen ışıklar farklı farklı açılarla yansıyacağından görüntü net oluşmaz, cisimler bulanık görülür. Görüntüyü netleştirmek için silindirik mercekler kullanılır.

Göz Sağlığımızı Korumamız İçin Yapmamız Gerekenler

1. Direk olarak güneşe bakmamalıyız.

2. Çok yakından TV seyretmemen, kitap okumamalıyız.

3. Ellerimiz temiz olmadığı sürece gözümüze dokunmamalıyız.

4. Bol miktarda A vitamini içeren besinlerle beslenmeliyiz.

5 . Belli aralıklarla gözümüzü dinlendirmeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder