Duyu Organlarımız Burun (7. Sınıf) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

Duyu Organlarımız Burun (7. Sınıf)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Duyu Organlarımız Burun (7. Sınıf) 

7. Sınıf Duyu Organlarımız Burun konusu anlatımı. Burunun yapısı, özellikleri, görevleri, koku alma nasıl gerçekleşir, hakkında bilgi.


Burun diyagram

Duyu Organlarımız Burun (7. Sınıf)
Duyu Organlarımız Burun (7. Sınıf) 

Duyu Organlarımız Burun
Koku alma organıdır. Burun boşluğunda koku alınan yer burun boşluğunun en üst bölgesine küçük bir bölgedir. Buna sarı bölge denilir. Burun boşluğu iki delikle dışarı açılır. Burunun İçinde mukus tabakası, kılcaldamarlar ve kıllar bulunmaktadır. Burunun İçindeki kıllar ve mukus havadaki toz ve mikropları tutarken mukus alınan havanın ısıtılmasını ve nemlendirilmesini sağlar. Bir kokunun algılanabilmesi için havadaki koku taneciklerinin burundaki mukus içerisinde çözünmüş olması gerekir. Çözünen madde burundaki özelleşmiş alıcı hücreleri uyarır. Bu hücreler de uyartıyı sinir hücrelerine aktarır. Böylece beyine giden uyartılar beyinde değerlendirilir ve koku alınmış olur.

Parfüm almaya gittiğinizde iki üç parfümü kokladıktan sonra bir diğer parfümün kokusunu alamazsınız. Bunun nedeni koku alma duyunuzun çabuk yorulmasıdır. Koku duyumuzun çabuk yorulması bizi bazı ortamlardaki kötü kokulardan rahatsız olmaya karşı korur.

Burun aynı zamanda solunum sistemin organı olarak da görev yapar. Burunun içinde hava dolaşan boşluklara sinüs denir. Sinüs boşluklarının iltihaplanmasıyla sinüzit hastalığı ortaya çıkar.

– Sinir hücreleri yenilenemez ancak koku sinir hücrelerinin kendilerini yenileyebilme özelliği vardır.

_ Günümüzdeki tanı yöntemlerinin henüz gelişmediği dönemlerde doktorlar hastalıkları koku duyuları sayesinde tanıyorlardı. Tifo hastaları etraflarına pişmiş ekmeğin kokusuna benzer bir koku yayarlar. Komadaki bir şeker hastasının nefesi elma gibi şeker kokar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder