Duvar Temizleme Yöntemleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 04, 2018

Duvar Temizleme Yöntemleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Duvar Temizleme Yöntemleri 

Duvar temizliği nasıl yapılır? Duvar boyası çeşitlerine göre uygulanması gereken duvar temizleme yöntemleri hakkında bilgi.


Duvarların Temizliği:
Duvarların kendine has kaplamaları ve temizlik metodları vardır. Duvarlar, aşağıda görüldüğü gibi değişik maddelerle kaplanır. Bunlar;

Duvar Temizleme Yöntemleri
Duvar Temizleme Yöntemleri 

– Adi badana duvarlar, (kireçli badana)

– Plastik badana duvarlar,

– Yağlı boya duvarlar,

– Kâğıt kaplı duvarlar,

– Tahta (lambri) kaplı duvarlar.

Adi Badana Duvarlar : Adi badana duvar temizliği, uzun saplı, yumuşak tüylü duvar fırçaları ile yapılır. Fırçanın nemli ve ıslak olmamasına dikkat edilmelidir. Toz ve örümcekler, elektrik süpürgesinin özel duvar – tavan ucu ile de alınabilir.

Duvarlar, tavandan aşağı gelecek şekilde fırçalanmalıdır. Fırça, daima yukarıdan aşağıya doğru hareket ettirilmelidir. Temizlik yapılırken, duvar ve tavan köşelerine, kalorifer borularının üst tarafına gelen kısımlara, abajur etraflarına özen gösterilmelidir.

Plastik Badana Duvarlar : Son yıllarda ülkemizde plastik badana boyalan çok kullanılmaya başlanmıştır. Bunlar yağlı boya fırçası ile yağlı boya gibi duvara sürülür. Plastik badananın en büyük özelliği; duvarı çok koruması ve istendiği zaman silinebilmesidir. Bundan da anlaşılacağı gibi sürtünme ile çıkma tehlikesi yoktur. Üstelik istenildiği zaman temizlenebilmesi de büyük bir üstünlüktür.

Plastik badana ile kaplanmış duvarların temizliği adi badana duvarların temizliği gibi yapıldıktan soma, lekeli kısımlar sabunlu süngerle çok kirli olan yerler ise, çamaşır suyuna batırılmış bez ile silinebilir.

Yağlı boya duvarlar : Sürüldüğü yüzeyde meydana getirdiği görünüşe göre parlak ve mat olmak üzere iki çeşidi vardır. İster mat, isterse parlak olsun bu tip boya ile boyanmış duvarlarla her yerde karşılaşmak mümkündür. Odaları, salonları ve diğer yerleri güzel gösteren kullanışlı olduğu kadar pahalıya mal olan bu kaplamayı korumak gerekir. Yağlı boya duvarların uzun ömürlü olması için, şu noktalara dikkat edilmelidir:

– Gereksiz yere duvarlara çivi çakılmamalı,

– Koltuk ve sandalye arkalan, duvarı çizmeyecek şekilde olmalı,

– Rutubetten korunmalı (rutubet, boyanm pul pul dökülerek bozulmasına sebep olur.),

– Sobayı duvara yakın kurmak zorunda isek, sobanın arkasına ısıya dayanıklı amyant levha konmalı,

– Duvarı çizecek sivri uçlu aletleri kullanırken, dikkat edilmelidir.

Yağlı boya duvarlar, sık sık silinebilir. Silme işlemi ise, bilgi ve beceri ister. Günlük temizliği kuru, yumuşak kıl fırça ile toz alınarak yapılır. Mevsimlik, haftalık temizliğinde bazı esaslara uyularak temizliği yapılmalıdır.

Yağlı boya duvarı silmek için; 2 kova, 1 sünger (naylon) ve 1 temizleme bezine ihtiyaç vardır. 2 kova, su ile yarıya kadar doldurulup, 1 tanesine sabunsuz deterjan konur. Sünger yardımı ile iyice köpürtülür. Silme işlemine duvarın en yüksek yerinden başlanır Deterjanlı suyun köpüğünden bir miktar sünger üzerine konarak 40 cm. lik bir kare yapılır. Önce yukarıdan aşağı, sonra da sağdan sola dik hareketlerle bu kare temizlenir. (Yuvarlak hatlarla silinmemeli, yoksa duvar daire daire dalgalı görünür.) Diğer kovanın içindeki temiz sıcak su ile ıslatılıp sıkılmış temiz bezle bu kare içindeki sabun ve kirler alınır. Soma ikinci kareye geçilir. 2. kare bir önceki karenin içine girecek şekilde silinir. Bu işlemler bütün duvarlar temizleninceye kadar tekrar edilir. Eğer köpüklü çıkmayan inatçı lekeler varsa, çok az toz deterjan gibi sürtücü tozdan beze konur, sadece lekeli yere fazla bastırmadan sürülür ve leke çıkarılır. Bu şekilde silinen duvarlar, fazla ıslanmadığı için yıpranmaz ve çok güzel temizlenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder