Dalton atom teorisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 17, 2018

Dalton atom teorisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Dalton atom teorisi

Atomu bilimsel anlamda inceleyen ilk kişi olan İngiliz John Dalton’dur. 19. yüzyılda Royal Enstitüde yayınlamış olduğu teori, kendi adıyla anılmaya başlamıştır. John Dalton, sabit oranlar yasasını ve kütlelerin konumunu ele alarak bu teorisini geliştirmiştir.


Dalton atom teorisi

Dalton atom teorisi
Dalton atom teorisi

Bu teoriye göre, kimyasal olan bir bileşik 2 veya daha fazla elementin, yalın bir şekilde birleşmesi sonucunda meydana gelmektedir. John Dalton, atomların bağıl kütlelerini de keşfetmiştir. Çağdaş atom kuramı bazı değişiklikler olsa da, esasen Dalton’un teorisine dayanmaktadır. Çağımızda atomun parçalanabildiği, elementlerin eşdeğer atomlardan değilde izotopların karışımından oluştuğunu bilmekteyiz. John Dalton’un atom teorisi maddenin anlaşılmasına, kimyasal reaksiyonların açıklanmasına ve atomun gerçek özelliklerinin ortaya çıkmasına çok önemli katkıları olmuştur. Bundan dolayı, ilk bilimsel atom teorisi olarak kabul edilmektedir.

Dalton atom teorisi prensipleri

Atomlar, içi boş yapıdaki kürelerdir.

Bütün maddeler atomlardan oluşmaktadır.

Atomların yeniden düzenlenmesiyle kimyasal reaksiyon meydana gelmektedir.

Atomlar bölünemez ve yok edilemezler.

Bileşikleri, birleşen elementlerin atomlarından oluşmaktadır.

Farklı her elementin farklı atomları vardır.

Teorinin çağımıza yansıması

Dalton teorisinin günümüzde geçersiz olan maddeleri bulunmaktadır. Atomların, bütünüyle boş değil %99,9 boşluğu olan yapıları vardır. Atomların izotopları olduğundan, bir elementi oluşturan atomların tamamı aynı olmak zorunda değildir. Radyoaktif olan atomlar proton, nötron ve elektron saçarak daha küçük atomlara ayrılabilmektedir. 

Bu, Dalton’un söylediği atomun bölünemez olduğunun tam tersidir. Dalton atom teorisi, kimyasal değişme konularının daha iyi analiz edilmesine olanak sağlamıştır. Mesela, kimyasal bir reaksiyona giren maddelerin kütlelerinin toplamı, ortaya çıkan maddelerin kütleleri toplamına denktir. Buna kütlelerin korunumu denmektedir. İki element birçok bileşik meydana getiriyorsa, birleşen elementlerin değişik miktarları arasında ağırlık olarak bütün sayılarla açıklanan yalın bir oran mevcuttur. Bu da statik oranlar yasası olarak bilinmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder