Çil Maskesi Tarifi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

Çil Maskesi Tarifi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Çil Maskesi Tarifi

Çil yapısı nedir?
Toplumda genel yapıya bakıldığında, beyaz tenli kadınlarda ve erkeklerde daha sıklıkla görülen çiller; kimi birey için dış görünüşüne sevimlilik katan ve sevilen bir görüntüyken, kimi bireyler için de oluşması rahatsızlık verici ve kısa sürede ortadan kaldırılması istenen bir görüntüdür.


Konuyla alakalı yapılan bilimsel araştırmalarda, çillerin oluşumunda bir takım aileden gelen kalıtsal etmenlerin olduğu ispatlanmıştır. Tıbbi olarak çiller ele alındığında; bu lekelenmelere “efelit” ismi verilir ve sanıldığının aksine çiller sadece lekeden ibaret değildir.

Çillerin kaç tane türü vardır?
Cilt yüzeyinde ortaya çıkan çiller aslen kişi doğduğundan beri cilt yüzeyinde bulunmaktadır, sadece belirgin değildir. Cildimiz güneş ışığına fazlaca maruz kalmaya başladığında bu çiller de otomatikman daha da belirginleşip koyu renge bürünmeye başlayarak yeni oluşmuş hissiyatı vermektedir. Özellikle yazın en belirgin dönemlerini geçiren çiller bazen kış mevsimine girildikten bir süre daha cilt üzerine kalmaya devam etmektedirler.

Bunun dışında esas çillerle karıştırılan bir diğer çil türü de tıpta adına “lentigo” denilen” güneş ışığı lekelenmeleridir. Bu lekelenmelerin ortaya çıkmasının esas nedeni “melanosid” denilen hücrelerin güneş ışığı sayesinde melaninin artmasıyla birlikte iyice yoğunlaşmasıdır. Daha az güneş ışığına maruz kaldığımız kış aylarında bu tip lekelenme çilleri görülmezken yaz mevsiminde öncelikle bir önceki paragrafta bahsettiğimiz efelit çiller kendilerini göstermeye başlarken güneş ışığı alındıkça lentigo çilleri de gözükmeye başlamaktadır.

Çiller, sanıldığının aksine ciltte oluşan bir anormallik değildir. Cilt yüzeyi için de herhangi bir tehlike oluşturmadığı bilinen çiller sadece yüz bölgesinde değil; bunun dışında kollarda, sırt bölgesinde, omuz bölgesinde, dekolte bölgesinde ve boyun bölgesinde de kendilerini göstermektedirler. Genelde yazın belirginleşip kışın ortadan kalkan bu çiller bir cilt kusur olarak belirlenmemiş olsa da, ortaya çıkış sebepleri aslında bir kusurdan ibarettir. Yani, yaz mevsiminde kişinin kendini güneşten iyi koruyamaması çillerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

cil-nasil-olusur
Çilleri yok etmek için görülen tedaviler
Cilt üzerinde oluşan çil gibi lekelenmelerin tedavisi çok eski uygarlıklardan beri doğal yollarla yapılmaktadır. Eski Yunan’dan ve eski Mısır’dan beri çil tedavisi bitkisel yollarla gerçekleştirilebilmektedir. Tabi süreç ilerleyip teknoloji çağına gelindiğinde bu durum için özel kremler de piyasaya sürülmüş, hatta son süreçlerde konuyla alakalı lazer müdahaleleri de yapılmaya başlanmıştır.

Bahsedilen bu üç ayrı yöntemde lazer tedavisi ya da çil tedavisi kremlerinin tercih edilmesi biraz maddi kaynaklarla bağlantılı olduğu gibi kişinin bu tip tedavilere ne kadar ihtiyaç duyduğuyla da alakalıdır. Yani bir bireyin suratında aşırı derecede çillenme durumu meydana geldiyse ve bu çillenmelerden kişi aşırı rahatsızsa; doğal süreçlere başvurup daha uzun zamanda geçiş süreci beklemek yerine lazer tedavisine başvurup kısa sürede sonuç almayı yeğlemektedir.

Her ne olursa olsun, tedavi ne kadar da uzun sürerse sürsün kişiler için en sağlıklı yöntem kuşkusuz ki doğal malzemelerle hazırlanılan çil maskeleridir. Bu tip maskeler hem çillerinizi cildinize zarar vermeden ortadan kaldırmaya çalışırken, öte yandan da aynı zamanda cildimizin başka ihtiyaçlarını da karşılayabilmektedir.

Çil maskesi nasıl yapılmaktadır?
Süt maskesi : Sütün içeriğindeki laktik asit cilde değdiğinde cildin en üst tabakasını soyabilme özelliğini taşımaktadır. Bir tatlı kaşığı ekşi kremayı çillerin üzerine sürdükten sonra on dakika bekleyerek soğuk suyla yüzünüzü yıkayın. Ardından yüzünüzü sütle yıkayıp temizlemek için on dakika daha bekleyerek bu süreçten sonra ılık suyla durulayın.

Beyaz barbunya / Kuru fasulye maskesi : 100 gram miktarındaki beyaz barbunyayı ya da kuru fasulyeyi (hangisini bulabilirseniz onu kullanabilirsiniz) bir gece önceden ıslattıktan sonra, maskeyi hazırlarken öncelikle 20 dakika kadar haşlayın. Suyu soğuduktan sonra malzemeleri süzerek bu suyu 5 gün boyunca dolapta bekletin. Son olarak malzeme bitene kadar her gün cildinizdeki lekelere bu suyu uygulamanız yeterli olmaktadır.

cilli-kadinlar
Maydanozlu maske : Maydanoz kökünden hazırlanan maske sonbahar aylarında, maydanoz yapraklarından hazırlanan maske ise ilkbahar ve yaz aylarında uygulanmalıdır. Maydanozun hangi kısmından hazırlıyorsanız iki yemek kaşığı aldıktan sonra mutfak robotundan geçirip çıkan malzemeyi göz altlarınız hariç bütün yüzünüze sürün. Yarım saat sonra cildinizi mutlaka soğuk olacak suyla yıkadıktan sonra da nemlendiricinizi sürmeniz yeterlidir.

Havuçlu limonlu maske : İki çorba kaşığı miktarındaki havuç suyuna yaklaşık 20 damla limon katarak gün içerisinde 2 ya da 3 kez yüzünüze sürmeniz, sürdüğünüz karışımı her sürüşte en az 20 dakika yüzünüzde bekletmeniz önerilmektedir.

Pirinç unlu ve sütlü maske : Bir çay bardağı süt ile bir avuç miktarındaki pirinç ununu iyice karıştırdıktan sonra, tüm cildinize eşit miktarda yayılarak sürülmelidir. 20 dakika kadar beklettikten sonra soğuk suyla cildinizi durulamanız gerektiği söylenmiştir.

Çilekli ve ballı maske : İki çay kaşığı balı ve 4 adet orta boylardaki çileği hazırladıktan sonra, çilekleri bir kabın içerisinde çatalla ezerek üzerine balı ekleyip iyice karıştırın. Yüzünüze sürdüğünüz tüm malzemeyi 20 dakika kadar cildinizde beklettikten sonra ılık suyla yıkayarak üzerine bir de nemlendiricinizi sürün.

Portakal kabuklu maske : İki adet portakalın kabuğunu mümkün olduğunca en ufak hale getirebilecek şekilde rendeleyin. Bu rendelediğiniz kabukları bir kabın içerisine alarak bir çatal yardımıyla çatalın tersini kullanarak ezmeye başlayın. Bu ezişi gerçekleştirirken bir yandan da yavaş yavaş içme suyu ekleyin. Kremamsı kıvama gelene kadar malzemeleri karıştırın. Hazır olduğunda tüm yüzünüze parmak uçlarınızla bu maskeyi yavaşça uygulayın. 25 dakika kadar bekledikten sonra ılık suyla yıkayarak nemlendiricinizi sürün.

Domates maskesi : Bir tam domatesi bir kabın içerisinde ezdikten sonra üzerine bir çay kaşığı limon suyu ve bir yemek kaşığı yulaf ekleyin. Bu malzemeleri iyice birbirine karıştırdıktan sonra tüm malzeme bitene kadar hepsini cildinize sürün. 10 dakika bekletip ılık suyla yıkamanız yeterli olacaktır.

yuzde-belirgin-ciller
Suna Dumankaya’nın ortaya çıkardığı çil maskeleri
Kayısı maskesi : Çekirdekleri ayıklanmış iki avuç miktarındaki kayısıyı blender yardımıyla iyice küçük kıyılmış hale getiriniz. Sonrasında üzerine bir bardak nane, göz kararı gelincik ve bir tutam da maydanoz ekledikten sonra bu karışımı kremamsı hale gelene kadar su ekleyip biraz pişirin. Bu kıvama gelince altını kapatarak soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra yüzünüze sürebileceğiniz bu kayısı maskesini 20 dakika kadar da suratınızda bekletmeniz önerilmektedir. Bu süreç geçince soğuk suyla durulamanız kafidir.

Karbonhidrat maskesi : Suna Dumankaya bu tarifi verirken, kullanıcıların arasından eğer cildinin karbonhidrata karşı alerjisi olanlar varsa mutlaka dikkatli olmaları konusunda uyarmıştır. Çünkü karbonatın tahriş edici özelliği hassas ciltler üzerinde direkt olarak kendisini gösterebilmekte ve kişiler fayda bulayım derken zarara uğramaktadır. Bu maske yapılırken bir yemek kaşığı yoğurdun üzerine bir çay kaşığı karbonat eklendikten sonra, malzemeler iyice karıştırılarak ciltteki lekeler üzerine uygulanmalıdır. 15-20 dakikalık süreler geçirildikten sonra ılık su ya da soğuk suyla yıkamanız yeterlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder