Cezim Şedde ve Tenvin Nedir? Örnekler - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 01, 2018

Cezim Şedde ve Tenvin Nedir? Örnekler

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Cezim Şedde ve Tenvin Nedir? Örnekler 

Kuran’da cezim (cezm), şedde ve tenvin nedir? Cezim Şedde ve Tenvin anlamı ve örnekler, alıştırmalar.


CEZİM
Harflerin üzerine konan küçük yuvarlaktır. Üzerine konulan harfi tutar, sessiz, yalın halde okutur ve bir sonraki harfe bağlar. Bu işareti alan harften sesli bir harf çıkmamasına özen gösterilmelidir. Bu işareti alan harfe de “sükun-u lazım veya sakin harf” denir. Aşağıdaki tabloda örnekleri verilmektedir.

Cezim Şedde ve Tenvin Nedir? Örnekler
Cezim Şedde ve Tenvin Nedir? Örnekler 

ŞEDDE
Harfin üzerine konan ters “m” gibi bir işarettir. Peşpeşe gelen aynı harflerden ilki hareketsiz (cezimli), ikincisi harekeli ise bu harfleri birleştirmek için kullanılır. Üzerinde olduğu harfi çift okutur. Aşağıda örnek verilmektedir.

TENVİN
Kelimelerin son harfine konan çift harekeye tenvin denir. Tenvin asla kendi başınde belirlilik takısı olan kelimelere konulmaz.

İKİ ÜSTÜN
İki tane üstün harekesinin üstüste yazılmasıdır. İki üstün üzerine geldiği harfi ince ise “en”, kalın ise “an” sesiyle okutur. Çoğu defa bir elif eklenip, üzerine çift üstün konur. Aşağıda örnekleri bulunmaktadır.

İKİ ESRE
Harfin altına konulan iki tane esredir. Altına geldiği harf ince ise “in” sesi ile, kalın harf ise “in” ile “ın” arasında orta kalınlıkta bir “ın” sesi ile okutur. Aşağıda örnekleri bulunmaktadır.

İKİ ÖTRE
Harfin üzerine konan iki ötreden ibarettir. Normal ötrenin ucu kıvrılarak veya üst kısmına bir şapka koyarak yazılır. Üzerine geldiği harf ince ise “ün”, kalın harfse “un” şeklinde okutur. Aşağıda örnekleri bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder