Cep telefonu ve virüsler - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 17, 2018

Cep telefonu ve virüsler

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Cep telefonu ve virüsler

Cep Telefonlarının hızla gelişmesi sonucunda kullandığımız telefonların bilgisayarlardan farkı kalmadı buda bazı tehlikeleride beraberinde getiriyor, bilgisayarlarda olduğu gibi cep telefonlarınada virüs girmeye başladı ve buda cep telefon söz konusu olunca tehlikenin boyutuda yüksek oluyor, Cep telefonuna giren virüslerin neden olduğu zararlardan biride aşağıda yayınlanan haberle gündeme geldi, bizde bu haberi sizlerle paylaşıyoruz.


Cepteki bu virüse dikkat
Cepteki bu virüs sizden habersiz aramalar yaparak faturanızın kabarmasına neden oluyor

Cep telefonu ve virüsler
Cep telefonu ve virüsler

Cep telefonları arasında e-mail, SMS, MMS ve bluetooth yoluyla bulaşan cep telefonu virüslerinin, kullanıcının bilgisi dışında uluslararası aramalar yaparak yüksek bedelli faturalara neden olabileceği bildirildi.

Kaspersky Lab Türkiye Genel Müdürü Murat Göçe, AA muhabirine mobil telefon güvenliği üzerine yaptığı açıklamada, mobil telefonların kullanımının artmasıyla hackerların ilgisinin de mobil dünyaya çevrildiğini anlattı.

Bilgisayar virüslerinin sayısının yarım milyar, mobil virüs sayısının da bin 227 dolayında olduğunu anlatan Göçe, bu virüslerin her geçen yıl katlanarak arttığını ifade etti.

‘Akıllı telefon’ da denilen işletim sistemine sahip telefonlar arasında mobil virüslerin daha hızlı yayıldığını belirten Göçe, bu virüslerin e-mail, SMS, MMS ve bluetooh aracılığıyla yayılabildiğine işaret etti.

Göçe, cep telefonu virüslerinin yaratabileceği etkilere ilişkin şöyle konuştu:

‘Cep telefonları arasında yayılan virüsler, bedeli yüksek mesajları çeşitli numaralara yollayabiliyor. Kullanıcının haberi olmadan günde 10 tane uluslararası telefon numarası arayarak bedeli yüksek faturalara neden olabiliyor. Diğer yandan bu durum aynen kişisel bilgisayarlardaki gibi cep telefonu üzerinden yasal olmayan işlemlerin yapılmasını da gündeme getirebiliyor.

Bazı virüsler, telefondaki tüm bilgileri silebiliyor, telefonu kilitleyebiliyor ya da telefona kaydedilmiş gizli bilgileri başkasına mesaj şeklinde yollayabiliyor.

Yaygın mobil telefon kullanımıyla banka şifresi gibi gizli bilgilerin cep telefonunda sakladığı göz önüne alındığında, bu durumun yaratabileceği riskler tahmin edilebilir.

Tüm bunların yanında bazı virüsler de cep telefonlarında masum ama istenmeyen bir takım şekillerin çıkmasına neden oluyor.’

ÖNLEMLER NELER?
Kullanıcıların cep telefonu virüslerine karşı bilgili olması gerektiğini belirten Göçe, alınması gereken önlemleri şöyle anlattı:

‘Virüslerden korunmada, cep telefonunda bluetoothun sürekli açık olmaması çok önemli. Bluetooth şifrelerinin de kimsenin tahmin edemeyeceği özellikte olması gerekiyor. 3G uygulaması bulunan çok gelişmiş bir telefonla bilinmeyen internet sitelerine gidilmemeli ve telefonlara bir yükleme bildirimi gelmişse güvenliğinden emin olmadan bu yükleme yapılmamalı.

Virüslerin en çok bulunduğu yerler, herkesin her an kullanmına açık siteler. Virüsler de kullanıcıların her gün rahatlıkla kullandığı bilinen adreslerden bulaşıyor. Dolayısıyla güvenli olmayan mobil telefona yazılım yükleme taleplerinin hiç birini yanıtlamamak gerekiyor.’

Göçe, cep telefonları aracılığıyla internet kullananların telefonlarında iyi birer antivirüs yazılımını mutlaka bulundurmaları gerektiğini de bildirdi.

Göçe, Karlspersky’nin cep telefonu virüslerine ve cep telefonunun çalınması durumunda telefondaki tüm bilgilerin korunduğu kimi yazılımlar geliştirdiğini de sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder