Boraks Nedir? Boraks Ne İşe Yarar? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

Boraks Nedir? Boraks Ne İşe Yarar?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Boraks Nedir? Boraks Ne İşe Yarar?

 Boraks Nedir?
Arapçada parlak, beyaz anlamına gelen “burak” kelimesinden türeyen boraks, organik ürünlere olan ilgi arttıkça son yıllarda kullanımı artan maddelerden biridir. Sodyum borat dekahidrat, sodyum piroborat, sodyum tetraborat dekahidrat ya da halk arasında bilinen ismiyle boraks, doğada kendiliğinden meydana gelen bir mineral bileşenidir. İçeriğinde bor, sodyum, su ve oksijen bulunur. 4000 yıl önce keşfedilmiştir, yerin oldukça derininde bulunur ve kullanım alanı da oldukça geniştir.


Boraks Ne İşe Yarar? fgs
Endüstriyel olarak da çok rağbet gören boraks, genelde ev işlerinde; deterjan yerine kullanılan doğal bir ürün, çok amaçlı bir temizlik maddesi, böcek ilacı (boraksın ana maddesi olan bor madeni, insanlara karşı düşük bir tehlike oranına sahipken, böcekler için oldukça zehirlidir), koruyucu madde ve hatta mantar için tedavi olarak bile kullanılmaktadır. Son yıllarda Youtube videolarında “slime” yapmak için de kullanımını gördüğümüz bu madde genellikle kokusuz, beyaz ve alkali halde bulunur. Reaktif ya da yanıcı bir madde olmamakla birlikte çamaşır suyu da dahil birçok temizlik malzemesiyle karıştırılıp kullanılabilir.  Boraks toz olarak eczanelerden, aktarlardan ya da güvenilir internet sitelerinden satın alınabilen bir maddedir. Kullanırken sıcak su veya limon ile karıştırılır. Tuvalet, banyo, mutfak temizliğinde, halı ve kumaş temizliğinde kullanılıp, kullananlar tarafından da önerilmektedir.

Boraks Nedir? Boraks Ne İşe Yarar?
Boraks Nedir? Boraks Ne İşe Yarar?

 -Boraks ile böceklerden kurtulmak

Evde bulunan normal şeker ile boraksı aynı miktarda karıştırarak efektif bir böcek ilacı elde edebilirsiniz. Şeker böceklerin boraksa temas etmelerini sağlayıp probleminizi kökten çözecektir. Evcil hayvanınız ve/veya çocuklarınızın ulaşamayacağı yerlerde kullanmaya özen gösterin. Bu karışımı pire, bit olabilecek halı veya kumaşlarda ya da yataklarda bulunan mikroskobik böcekler için de kullanmak isterseniz üzelerine biraz serpmeniz yeterli olacaktır.

-Pas için boraks

1 bardak boraks, 1 yemek kaşığı limon suyu ve 2 bardak ılık su ile paslanmış yüzeyleri (bulaşıklar, ocak ya da fırınlar, demir kapılar vs.) eski haline döndürmek mümkün. Macun kıvamına gelen karışımı pas olan yüzeylere sürüp 15-20 dakika bekledikten sonra sıcak su ve bulaşık süngeri ile temizlerseniz eskiden oluşan pasın kaybolduğunu göreceksiniz.

-Çamaşır temizliğinde kullanımıghre

Boraks çamaşır yıkamak konusunda iyi bir yardımcıdır. Çıkmayan inatçı lekeleriniz için çamaşırlarınızı yıkamadan önce yarım bardak boraks ve ılık su karışımının içinde bekletirseniz yıkandıktan sonra lekeler çıkacaktır. Yıkamadan önce çamaşırların üzerine biraz boraks dökmek, sahte bir koku olmadan temiz kokmasını sağlar ve yıkama sırasında suyu yumuşatıp kıyafetlerin daha yumuşak olmasını sağlar.

-Çok amaçlı temizlik spreyi

Sadece 2 yemek kaşığı boraks ve 2 bardak sıcak suyu bir sprey şişesinde karıştırırsanız mucize bir solüsyon hazırlayabilirsiniz. Ev içinde ekstra temizliğe ihtiyacınız olan her yerde hem ekonomik hem de uğraşıp da çıkartamadığınız kirlerde gerçekten işe yarayan bir malzemeniz olacak.

-Yer temizliğinde kullanımı

1 çay kaşığı bulaşık deterjanı, 1/3 bardak boraks, 1 yemek kaşığı amonyak ve gerektiği kadar sıcak su ile çok güçlü bir yer temizleyiciniz olabilir. Fayans, mermer ve hatta parkede oluşan lekeler için bu karışımı kullanabilirsiniz. Çocukların ayakkabılarından da bu karışım sayesinde leke ve kirleri çıkartmak çok kolay olacaktır. Eğer amonyak sevmiyorsanız, onun yerine limon suyu da kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder