Bel Soğukluğu Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

Bel Soğukluğu Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Bel Soğukluğu Tedavisi

Bel soğukluğu neden olur?
Bel soğukluğu denilen hastalık; kadınlarda ve erkeklerde idrar yollarında, rahimde, rektumda, vajinada, peniste ya da gözlerde yerleşmiş bir bakteriden meydana gelmektedir. Tıp dilindeki diğer bir adı “gonore” olan bu hastalık, erkeklerde de kadınlarda da yakalanıldığı zaman iltihaplı şekilde akıntı geldiğinin gözlenmesine neden olmaktadır.


Genel olarak bel soğukluğu hastalığı, her iki cinsiyete de cinsel birleşme sonucu bulaşmaktadır. Özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en üst sıralarda yer alan bel soğukluğunun ciddiye alınması ve geç kalınmadan önleminin alınması gerekmektedir.

bel-soguklugu-nedir

Normal şartlarda erkek bireyden kadın bireylere daha kolay yollu bulaşmakta olan bu hastalık, yaş aralığı olarak da daha çok gençlerde gözlemlenmektedir. Genç kadın ve genç erkeklerin yakalandığı bel soğukluğu hastalıklarında; kadınlar ele alındığında vücutlarında ilk olarak bulunduğu bölge rahim ağızlarıdır.

Bel soğukluğu hastalığının en çok yayılma nedeni çiftlerin korunmadan cinsel ilişkiye girmesi ve cinsel yaşantının pek çok kişiyle yaşanmasıdır. Dünya üzerinde bu hastalıkla ilgili yapılan araştırmalarda, her geçen yıl 50.000.000’u aşkın kişinin bu hastalığa yakalandığı belirtilmiştir.

Bel soğukluğunu metabolizmada meydana getiren bakterinin yaşam alanları sadece nemli ortamlardır. Ayrıca sadece insandan insana bulaşan bir hastalık olduğu için insan vücudu dışında bir metabolizmada bu bakterinin yaşaması mümkün olmamaktadır.

Bel soğukluğu hastalığının belirtileri
Bel soğukluğu belirtileri erkeklerde de kadınlarda da farklı olarak ortaya çıkmaktadır. Genelde kadınlarda ortaya çıkan bel soğukluğunun hastalığın seyir evresinde çok da belirti vermediği görülmüştür. Yani kadın bireyler bu hastalığın taşıyıcısı konumunda kalırken erkeklerde bu hastalığın en bilindik belirtileri penisten sarımsı kıvamda akıntı gelmesi ve idrar yapılırken peniste yanma ve kaşıntı hissedilmesidir.

İnsan bünyesinde bel soğukluğu hastalığının kuluçkaya yatma zamanı en az 3 gün, en fazla 10 gündür. Az önce de bahsettiğimiz gibi yaygın olarak kadınlarda olmaz üzere %60’a varan oranlarda herhangi bir bulgu göstermediği de bilinmektedir. İki cinsiyette de cinsel organdan gelen akıntı iç çamaşırında net olarak gözlemlenebilmektedir.

kadinlarda-bel-soguklugu

Bunun dışında sık sık tuvalete çıkma, tuvaleti yaparken yanma hissi de bel soğukluğu geçirildiğinin işareti olarak kabul edilmektedir. Bu tip belirtilerinin olduğunu gören erkek ya da kadının buna rağmen partneriyle korunmadan ilişkiye girmesi, direkt olarak mikrobun partnerine de geçmesi demektir.

Erkeklerde bel soğukluğu belirtileri
İdrar yapılırken acı hissetme
Çok sık idrara çıkma
Penisten ilk başlarda şeffaf, daha sonrasında krem kıvamında sarımsı akıntıların gelmesi
Nadir olarak gözlerde kızarma
Anal bölgede akıntı yaşanması
Anal bölgenin sürekli olarak rahatsız hissedilmesi, kaşıntı yaşanması
Nadir olarak boğaz ağrısı
Kadınlarda bel soğukluğu belirtileri
Vajinanın giriş kısmında ağrıların hissedilmesi ve şişlik fark edilmesi
Cinsel ilişkiye girilirken acı hissetme
Vajinadan normalin dışında sayılacak kötü kokulu akıntıların gelmesi
Karnın alt kısmında ağrı hissedilmesi
kadinlarda-bel-soguklugu-kontrolü

Çok sık idrara çıkma ve idrar yapılırken ağrı hissedilmesi
Adet düzeninin bozulması
Adet dönemlerinin dışında ya da cinsel ilişki sonrasında kanamaların yaşanması
Anal bölgenin sürekli rahatsız hissedilmesi, kaşıntı ve kanamaların olması
Bel soğukluğu nasıl geçer?

Bel soğukluğu tedavisinde her şeyden önemlisi hastalığın erken teşhis edilebilip gecikmeden bel soğukluğu ilaçlarının kullanılabilmesidir. Çünkü ne kadar erken teşhis edilirse hastalık o kadar kolay bir tedavi süreci geçirmektedir.

Bel soğukluğu tedavisinde kullanılan antibiyotikler ya iğne şeklinde ya da hap şeklinde hastaya verilmektedir. Genelde tek bir ilaç yerine çoklu ilaç kullanımı iyileşme süreci için daha faydalı olmaktadır. Normal şartlarda bu antibiyotiklerin kullanımı akıntının kesilmesinden sonra tercihe göre kesilmemelidir, çünkü bu tip tercihlerde antibiyotiklerin kesilmesinden bir kaç gün sonra akıntı tekrardan başlayarak kadınlarda vajina içinde kaşıntılar, erkeklerde de penisten gelen akıntıların devam ettiği gözlenir.

Bu sebepten ötürü bel soğukluğu hastalığının tedavi süreci uzman hekimle birlikte yürütülmeli, semptomlar kesilse bile hekimden herhangi bir talimat almadan kullanılan ilaçların alımı kesilmemelidir. Bunun yanında tedaviyi gören kişinin partneri de bu süreçlerde aynı tedaviyi görmeli ve tedavi süresince çiftler asla korunmadan ilişkiye girmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder