Basketbol Oyun Alanı Ölçüleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 04, 2018

Basketbol Oyun Alanı Ölçüleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Basketbol Oyun Alanı Ölçüleri 

Basketbol oyun alanının özellikleri ve ölçüleri nelerdir? Sınır çizgileri, kısıtlamalı alanlar, serbest atış koridorları ve çizgileri.

Basketbol Oyun Alanı
Oyun alanı dikdörtgen, düz, engelsiz, sert bir yüzeyden oluşur. FIBA’nın resmi karşılaşmalarının oynandığı tüm sahalarda ölçüler; sınır çizgilerinin iç tarafından ölçüldüğünde, 28 m uzunluğunda ve 15 m genişliğindedir. Diğer karşılaşmalarda, bölgesel komisyon veya ulusal federasyon gibi FIBA ve ilgili kuruluşları, en az 26 m uzunluğunda ve 14 m genişliğinde olan oyun sahalarını onaylama yetkisine sahiptir. Tavanın veya en alçaktaki herhangi bir engelin yüksekliği en az 7 m olmalıdır. Oyun sahasının tümü yeterli ve eşit olarak aydınlatılmalıdır. Aydınlatma aparatları oyuncuların ve hakemlerin görüşünü engellemeyecek şekilde yerleştirilmelidir.

Basketbol Oyun Alanı Ölçüleri
Basketbol Oyun Alanı Ölçüleri 

Sınır Çizgileri
Tüm çizgiler aynı renkte (tercihen beyaz), 5 cm genişliğinde ve net şekilde görülebilir olmalıdır. Oyun sahası her iki dip çizgi (oyun sahasının kısa tarafları) ve kenar çizgiler (oyun sahasının uzun tarafları) ile sınırlandırılmış alandır. Bu alan, takım sırasında oturanlar da dâhil, her türlü engelden en az 2 m uzak olmalıdır.

Kısıtlamalı Alanlar, Serbest Atış Koridorları ve Çizgileri
Kenar çizgilerinin orta noktalarından dip çizgilere paralel bir orta çizgi çizilir ve çizgi her iki kenar çizgiden 15 cm dışarı taşar. Her iki dip çizgiye paralel birer serbest atış çizgisi çizilir. Bu çizgilerin dış kenarı dip çizgilerin iç kenarından 5.80 m uzaklıkta ve 3.60 m uzunluğunda olmalıdır. Orta noktaları, iki dip çizginin orta noktalarını birleştiren hayali çizgi üzerindedir. Kısıtlamalı alanlar; dip çizgiler, serbest atış çizgileri ve dış kenarları dip çizgilerin orta noktalarından 3 m uzaklıkta başlayan ve serbest atış çizgilerinin dış kenarlarındaki çizgiler arasında kalan alanlardır. Dip çizgiler hariç, bu çizgiler kısıtlamalı alana aittir. Serbest atış kulvarları, merkezleri serbest atış çizgilerinin orta noktaları olan 1.80 m yarıçaplı daireler şeklinde oyun sahasına taşan kısıtlamalı alanlardır.

Orta Daire
Orta daire sahanın ortasına çizilir ve yarıçapı, dairenin dış kenarından ölçülmek üzere 1.80 cm olmalıdır.

Serbest atış alanı

Üç Sayı Bölgesi
Bir takımın üç sayı bölgesi, rakibin sepetine yakın olan ve sınırları aşağıda belirtilen bölge dışında, oyun sahasının tamamıdır:

1. Dip çizgiden başlayan, rakibin sepetinin tam orta noktasının izdüşümünden 6.25 m uzaklıkta 2 paralel çizgi, iz düşüm noktasının, dip çizginin orta noktasının iç kenarına uzaklığı 1.575 m’dir.

2. Paralel çizgilerle kesişen, merkezi yukarıda tanımlanan izdüşüm noktası olan ve yarıçapı dıştan 6.25 m olan yarım daire.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder