Bakteriyoloji Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 04, 2018

Bakteriyoloji Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Bakteriyoloji Nedir? 

Bakteriyoloji nedir? Bakteriyoloji biliminin çalışma alanları, özellikleri. Bakteriyoloji neyi inceler, hakkında bilgi.


Bakteriyoloji; Bakterilerin yapısını, yaşam ve yayılma biçimlerini ve bulundukları canlı yaratıklara etkilerini inceleyen bilim dalıdır. Özellikle hastalık yapıcı ve tarım, ilaç, teknik için yararlı bakterilerle de ilgilenir. 

Bakteriyoloji Nedir?
Bakteriyoloji Nedir? 

Yaklaşık M.Ö. 35’te Varro, sıtmayı küçük canlıların oluşturabileceğini düşündü. Veteriner Pollender (1849) ve Brauell (1855) ilk bakteriler olarak şarbondan ölmüş hayvanların karnında çubuk biçiminde taneleri (basil) keşfettiler.

1850′ de Davaine şarbonun taşınabilirliğini (bulaşıcılığını), sağlıklı hayvanlara aşılamayla hasta hayvanların taze ve kurulmuş basiller bulunan kanını vererek kanıtladı. 1857’de Louis Pasteur‘ün (1822-1895) süt ve alkol mayalanması üzerindeki çalışmaları açıklandı. Bakterileri gerçek anlamda araştıran ise Robert Koch (1843-1910) oldu. 

Robert Koch 1876’da şarbon basil sporlarının keşfetti ve şarbon hastalığına yakalanmış hayvanların ölümünün zehirli bakterilerden oluşmuş metabolizma üretimi (ptomaine) ile olduğu görüşünü açıkladı. Robert Koch 1882’de tüberküloz basilini, 1883’te kolera basilini bulmayı başardı. 1905’te Schaudinn ve E. Hofmann frengi spiroketayı (frengi mikrobu) buldular. Bakterilerin izolasyonu ve yetiştirme yöntemleri Robert Koch tarafından geliştirildi (1881). 

Elias Metschnikoffun (1845-1916) çalışmaları da bakteriyoloji konusunda kuramsal ve pratik açıdan önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder