Armutun Faydaları Nelerdir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

Armutun Faydaları Nelerdir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Armutun Faydaları Nelerdir ?

Armutun yararları nelerdir?
Armut denilen meyve, gülgiller familyasına ait olarak sınıflandırılan Pyrus cinsi bir ağaçta yetişmekte olan bir meyve olma özelliğini taşımaktadır. Dünya üzerinde iki ayrı yarım kürede de ılıman iklimin hakim olduğu bölgelerde çok kolay yetişmekte olan armut, dünyadaki en önemli meyve ilaçlarından biri niteliğindedir.


Armut ağacının boyu yaklaşık 13 metrelere kadar uzayabilirken, genişliği de aynı şekilde yukarıya doğru şekillenmektedir. Yakın akraba oldukları elma ağacından daha yüksek ve daha dik bir ağaç görüntüsüne sahip olan armut, ağaç şekli farklılığının dışında elmayla ortak yön olarak bir çok çeşide sahip olmaktadır.

Piyasada Japon armudu, deveci armudu gibi bilinen türleri olan armut meyvesi, bunun dışındaki çeşitleriyle de sofralarımızda sıklıkla yer almaktadır. Elmaya nazaran daha ince yapıdaki kabuklara ve tat olarak daha tatlı olan armut meyvesi, Türkiye’de de ılıman iklimimiz sayesinde sıklıkta ve rahatlıkla yetiştirilen bir meyve niteliğindedir.

Armudun genel yapısı
Armut şekil olarak tarif edilecek olursa, elmanın büyüklüğüne denk büyüklükte ve elmada olduğu gibi merkezinde çekirdekleri bulunan bir meyvedir. Elmayla ayrı düştükleri kısım, kabuklarının kalınlıklarıdır Armudun kabuğu çok daha ince ve soyulma işlemi çok daha zor gerçekleşmektedir.

Piyasadaki armutların renkleri en sık sarı ya da yeşil olsa da, bunun dışında bu meyvenin kırmızı ya da kahverengi; renk karışımı şeklinde olan türleri de mevcuttur. İç yapısı genelde sulu, etli ve hafif bir meyvedir. Genelde çan şekline benzetilse de çoğu armudun elma gibi yuvarlak olduğu da gözden kaçmamaktadır.

armut-meyvesi

Armut çeşitlerinin etkileri
Anlatıldığı gibi armudun pek çok çeşidi olsa da, en çok Çin armudu denilen çeşidinin insan vücuduna sağlık açısından oldukça etkili olduğu söylenmektedir. Bunun dışında türlerin birbirinden ayrılmasına sebep olan en önemli etken, içeriklerinin birbirlerinden farklı olmasıdır. Örnek verilecek olursa, bazı armut çeşitlerinde diğer çeşitlerden daha fazla demir bulunmaktadır. Bunun göstergesi olarak da armut kesildiğinde eğer kahverengi rengini alıyorsa demir içeriğinin yok denecek kadar az olduğu söylenebilmektedir.

Haziran ayından başlayarak Şubat ayına kadar üretilen armutların aylar boyunca sofralarımızda kendine yer bulması, özellikle akşam yemeklerinden sonra oluşan tatlı ihtiyacını bastırmak adına müthiş bir besin olması; kendisinin vücuda sağladığı şifalar neticesinde de  sürekli tüketimi tercih edilen bir meyve olmasını sağlamıştır.

Armudun kabuğuyla tüketilmesinin önemi
Bilim insanlarının armut üzerinde yaptıkları araştırmalar neticesinde, armudun kabuğunun soyulmadan yenilmesi çünkü aslında kabuğunda meyvenin kendisinden 3 kat daha fazla fayda sağlayacak içerikler olduğu ortaya çıkartılmıştır. Kabukta bulunan başlıca içeriklerin lifler, iltihap önleyiciler ve önemli antioksidanlar olduğu belirlenmiştir. Yani kabuğu ve armudun kendisi, birbirini tamamlayan bir bütündür ve hem kabuğunun hem de meyvenin etli kısmının birlikte tüketilmesi gerekmektedir.

Armudun faydaları ve zararları nelerdir?
Pek çok hastalığa yardımcıdır : Armudun içerisinde bulunan pek çok vitamin ve mineraller, özellikle mevsimlerinde tüketildikleri zaman çoğu hastalığa şifa niyetinde olmaktadırlar. Kan şekerinin kontrolü, kalp sağlığına yardımcılık faktörü, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ya da kanserle mücadele edilmesi gibi konularda armudun oldukça faydalı bir ürün olduğu bilinmektedir. Hatta konuyla ilgili yapılan araştırmalar neticesinde armut meyvesinin vücutta 33 farklı hastalık için şifa kaynağı olduğu gerçeği ortaya çıkartılmıştır.
armut-turleri

Lif bakımından zengindir : Armut, içeriği lifler açısından oldukça zengin bir meyvedir. Bu yüksek dereceli lif içeriği, armudu metabolizmada sindirimin gerçekleşmesi konusunda aktif bir role sokmaktadır. Günlük bir adet armut tüketilmesi, ortalama bir günlük lif ihtiyacının yüzde 25’ine varan oranlarda giderilmesini sağlayacaktır. Sıklıkla armut tüketen bir bireyin, tüketmeyenlere göre daha az sindirim problemlerine veya kabızlık vb. problemlere yakalandığı belirlenmiştir.
Kalp sağlığını korumaktadır : Az önce bahsettiğimiz lif içeriğiyle birlikte içerdiği antioksidanlar sayesinde kalp hastalıkları konusunda oldukça etkili olan armut, yapılan araştırmalar neticesinde her gün bir adet tüketildiğinde kalp krizi geçirme ihtimalini ve kalp krizi geçirildikten sonra sonucun ölüm olma ihtimalini önemli oranda düşürmektedir. Ayrıca vücutta çarpıntı oluşma riskini de en az seviyeye indirdiği bilinmektedir.

Zararlı radikallerle savaşır : Vücutta bulunan ve hücrelere büyük zararı olan serbest radikaller söz konusu olduğunda, doğal bir çözüm kaynağı olarak armut tüketimi önerilebilmektedir. Çünkü armudun yapısında bulunan C vitamini ve K vitamini içeriği metabolizmadaki zararlı radikallerle etkin bir biçimde savaşabilmektedir.

Kansere karşı önleyicidir : Metabolizmada oluşacak bazı kanser türlerine karşı armut, koruyucu özellikler göstermektedir. Özellikle metabolizmada kolon kanserine neden olacak zararlı radikallerin ortadan kaldırılması adına etkin bir yiyecek olan armudun menapoz sürecine girmiş kadınlar üzerinde de %30 küsürlük bir oranda meme kanserine yakalanma risklerini yok etme imkanını da bünyesinde barındırmaktadır.
armut-etkileri

Şeker riskini düşürmektedir : Vücutta özellikle tip 2 şeker hastalığı riskini düşürmesiyle bilinen armut, bu etkisini kişinin insülin hassasiyetini geliştirerek yapmaktadır. Her ne kadar içeriği lifler bakımından zengin olsa da glisemik indeks gayet düşük olduğundan kan şekeri arttığında armut sayesinde yavaş yavaş artmakta, düşerken de yine onun sayesinde aniden değil yavaş yavaş düşmektedir.

Hamilelikte kullanılabilir : Hamilelikte armutun faydaları konusunda söylenebilecek ilk durum, armut meyvesinin metabolizmada herhangi bir  yan etki ve alerji yaratmadığıdır. Bu yüzden armut suyunun anneye sağlığı faydalar kadar armut suyunun bebeğe faydalarından da  bahsedebilmemiz mümkün olmaktadır

Zayıflamaya etkilidir : Armut meyvesi bireyleri direkt olarak zayıflatmaz ancak zayıflama konusunda metabolizmaya yardımcı olacak bir ürün niteliğindedir. Çünkü bir orta boy armutun kalorisi yaklaşık değerlerde 100 kaloridir ve bu ürünün içeriğinde yazımızın başından beri bahsettiğimiz gibi bol miktarda lif bulunduğundan hem mideyi daha dolu hissetmenize hem de sindirim işlemlerinizi daha hızlı gerçekleştirmenize yardımcı olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder