Ardenler Taarruzu Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 28, 2018

Ardenler Taarruzu Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Ardenler Taarruzu Hakkında Bilgi 

Ardenler Taarruzu, savaşı ne zaman, neden ve kimlere karşı yapılmıştır? Ardenler Taarruzu önemi, hakkında kısa bilgi.


Ardenler Taarruzu

Ardenler Taarruzu Hakkında Bilgi
Ardenler Taarruzu Hakkında Bilgi 

Ardenler Taarruzu (Savaşı); II. Dünya Savaşı’nda, Almanların Batı Cephesi’ne düzenlediği son saldırıdır (16 Aralık 1944 – 16 Ocak 1945).

Haziran 1944’teki Normandiya Çıkarması’ndan sonra Müttefikler yaz ayları boyunca Fransa’nın kuzeyinden Belçika’ya doğru hızla ilerlediler. Ama sonbaharda hızları kesildi. Müttefik orduları komutanı General Dwight D. Eisenhower’in, Kuzey Denizi ile İsviçre arasındaki 967 km’lik cepheye dağılmış olan 48 tümeni, Belçika’nın güneyindeki dağlık ve ormanlık Ardennes bölgesinde, Almanların karşı saldırısına hazırlıksız yakalandı. 

Kötü hava koşulları Müttefik uçaklarını engellerken, Alman general Gerd von Rundstedt’in 5. ve 6. Tank Birlikleri, büyük Anvers limanını geri almak amacıyla iki koldan saldırıya geçti. Almanların, General Hasso von Manteuffel komutasındaki 5. Ordu’su saldırı süresince ABD’nin 101. Hava Tümeni tarafından korunan Bastogne’a uğramadan ilerleyerek, 24 Aralık günü Meuse Irmağının 6 km yakınına ulaştı. Burası Almanların açtığı gedikteki son noktaydı. Noel’in başlaması, yetersiz ikmal ve Müttefiklerin direnişi üzerine Almanlar daha çok ilerleyemedi. 

26 Aralık’ta, ABD’li general George S. Patton komutasındaki 3. Ordu Bastogne’u kurtardı ve 3 Ocak günü ABD 1. Ordu’su karşı saldırıya geçti. Batıda yeniden güç kazanabilmek için son kez umutsuz bir girişimde bulunarak ellerindeki kaynakları gereğinden çok zorlamış olan Almanlar, 8-16 Ocak arasında düzenli olarak geri çekildiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder