Anne ile kızın anlaşamaması - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

Anne ile kızın anlaşamaması

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Anne ile kızın anlaşamaması

Anne kız kavgası
Anne kız ilişkileri karmaşık ve çeşit çeşittir. Bazı anneler ve kızlar birbirlerinin en yakın arkadaşıdır. Bazılarıysa haftada bir kez ya konuşur ya konuşmaz. Bazıları düzenli olarak birbirini ziyaret eder, bazılarıysa ayrı şehirlerde ya da ülkelerde yaşar. Bazıları her konuyu konuşur, bazıları kavgadan kaçınır.


Anne kız ilişkileri harika sürüyor olsa bile illa ki inişler ve çıkışlar vardır.  Bu yazımızda kızların anneleri hakkındaki şikayetlerinden yola çıkarak bazı sorunlu anne tiplerinden bahsedeceğiz ve anne ile kavga edilince ne yapmalı sorusunun cevabını vereceğiz.

İhmalkar anneler
Bazı anneler kızlarının kendilerine olan ilgisini görmezden gelir ya da diğer çocuğunu kızından daha çok sevebilir. Bu durum kız çocuğunda büyük zararlara yol açar. Tüm çocuklar anne sevgisine ihtiyaç duyar ve annesinden sevgi göremeyen çocuk yoksunluk çeker. Özellikle bazı anneler sarılmak, öpmek, okşamak gibi faaliyetlerde asla bulunmazlar ve bu kızlarını çok üzebilir. Bazen anneler çocuklarının mutsuzluklarına karşı kayıtsız kalabilirler. Bu durum çocuğun gelecek hayatında ciddi güven sorunları yaratacaktır. Bu durumun neden kaynaklandığı annelerin karakterlerine, geçmişlerine ve yaşadıklarına göre açıklanabilir.

Kızlarını kıskanan anneler
Bazı anneler gençlik yıllarındaki fırsatları kaçırdıklarını, o zamanlardaki özgürlüklerine şimdilerde sahip olamadıklarını düşünürler ve bundan çocuklarını sorumlu tutabilirler. Özellikle kız çocuklarına baktıklarında kendilerini onlarla bir tutarlar ve kızlarının önündeki sonsuz fırsatları, gençliği gördükleri zaman kıskançlık duygusu besleyebilirler. Orta yaşlarına gelen bir anne genellikle hayatta yapamadığı şeyler için pişmanlık duyar. Ayrıca kuşak farkından kaynaklanan bazı imkanlar da anneleri kızlarını kıskanmaya yöneltebilir; örneğin eski zamanlarda daha baskıcı bir toplum varken şimdilerde genç kadınların daha özgür olmaları, cinsel özgürlüğe sahip olmaları, daha iyi eğitim imkanlarının olmaları annelerde stres yaratabilir.

Bencil anneler
Bazı anneler kendilerini dünyanın merkezine koyarlar ve gözleri kendilerinden başka bir şey görmez, kızlarını yalnızca kendilerinin bir uzantısı gibi görebilirler. Her durumda ilgi odağı olmak isterler ve kızlarını kendi istedikleri gibi yönetmeye, onları gölgelemeye çalışabilirler. Empati yapmaktan aciz olabilirler, bunun yerine nasıl göründüklerini, başkalarının kendileri hakkında ne düşündüklerini önemserler. Kızlarıyla olan ilişkileri genelde yüzeyseldir. Kızları her zaman ikinci plandadır. Buna yönelik olarak da kızlarını bastırmak için manipüle edebilirler.

Kızlarını rakip olarak gören anneler
Freud’a göre bunun sebebi anne ile baba ilişkisinin kız ile baba arasındaki ilişkiyle rekabet halinde olmasıdır. Bazen anneler kocalarını çok sever ve paylaşmak istemez, bu durumdan kızları da nasiplerini alabilir. Kız çocukları da küçük yaşlarda babalarına daha çok ilgi duyar ve annelerinden kıskanabilirler. Bu durumda birbirini rakip olarak görebilirler. Bu tür anneler kızlarına karşı sürekli eleştiren, gizliden gizliye kıskanan, kızlarıyla sürekli yarış halinde olan kimselerdir. Kızlarıyla aralarında bir güç çatışması olabilir.

Kontrolcü anneler
Bu anneler kızlarını birey olarak görmekte güçlük çekerler. Genellikle kızlarının büyüdüğünü kabul edemeyen anneler onları kontrol altına almaya çalışırlar ve kızlarını bunaltabilirler. Kızlarının seçimlerini, isteklerini göz ardı ederler. Bu durum sonucunda kız çocuklarında kendilerine güvensizlik ve çaresizlik hissi oluşabilir. Kız çocukları kontrolcü anneler yüzünden başkasına mahkum hissedebilirler. Genellikle bu tür annelere sorulduğunda bunları çocuklarının iyiliği için yaptıklarını söyler ve geçiştirirler.

Anneyle kavga edince ne yapılmalı
Bu öneriler hem anneler için hem de kızları içindir. Anne kız kavgaları durumunda iki taraf da aşağıdaki önerileri uygulayabilir:

1) İlk adımı siz atın

Annenizin ilk adımı atmasını beklemeyin, eğer beklerseniz ilişkiniz muallakta kalabilir. Empati kurun ve annenizle olan ilişkinizin size nasıl hissettirdiğini düşünün, bunu değiştirmek için neler yapabileceğinize karar verin.

2) Tutumunuzu değiştirin

Birçok insan yaşadıkları sorunların başkalarından kaynaklandığını düşünür, ancak bazen hata kişinin kendisinde olabilir. Olaylar karşısında tutumunuzu değiştirmek etkili bir yöntem olabilir. Bu tutum değişikliği birçok ilişkinizde de işinize yarayacaktır. Eğer siz tutumunuzu değiştirirseniz karşınızdaki insan da değiştirebilir ve uzlaşabilirsiniz.

3) Gerçekçi beklentileriniz olsun

Annelerin de kızlarının da birbirleri hakkında hep büyük beklentileri olur. Örneğin çocuklar hep annelerinin her zaman yanlarında olup arkalarını toplamalarını ister, annelerini süper kahraman gibi görebilirler. Bu durum erken çocukluk dönemine dayanır. Ancak bu annelerin üzerinde baskı yaratabilir ya da anneleri bunaltıp sağlıksız ilişkilerin doğmasına yol açabilir. Bu sebeple annenizin de bir insan olduğunu ve onun da yardıma ihtiyaç duyabileceğini unutmayın.

4) Birbirinizle iletişim kurun

İletişim kopukluğu, anne ile kızların anlaşamama sebeplerinin başında gelir. Bazı durumlarda anneler ve kızları birbirlerine çok yakın olduklarını ve daha konuşmadan karşılarındakinin hislerini anlayabileceklerini düşünürler. Oysa bu iletişim eksikliğine yol açar. Bazı durumlarda ise anneler ve kızlar birbirleriyle konuşmak istemezler ya da cesaret edemezler. Her iki durum da tarafların incinmesine yol açacaktır. Unutmayın ki kimse zihin okuyamaz, bu yüzden kendinizi açıkça ve sakince, olumlu bir tutumla ifade edin.

5) İyi bir dinleyici olun

Aktif bir dinleyici olmak birinin size söylediğini dinleyip ona kendisini dinlediğinizi ve anladığınızı belli etmekten geçer. Böylece karşınızdaki insan ona önem verdiğinizi anlar. Ayrıca iyi bir dinleyici olmak için satır aralarını okuyabilmeniz gerekmektedir, bazen her şey söylendiği gibi değildir ve altında gizli mesajlar vardır. Bu mesajları anlamaya çalışın. Eğer anlamadığınız bir nokta olursa karşınızdakine sorular sorun.

6) Alttan alın

Eğer önemsiz bir sebepten ötürü ortam gerilmişse, eğer çok olumsuz hareketlere maruz kalmıyorsanız alttan almak iyi bir çözüm yöntemi olacaktır. Her zaman cevap vermek ve kavgayı kızıştırmak zorunda değilsiniz, bazen duymazdan gelmek de ilişkinize iyi gelecektir.

7) Empati kurun

Empati kurmak bakış açınızı genişletecektir, böylece sorunları daha kolay çözebilirsiniz. Eğer annenizle sorunlarınız varsa öncelikle annenizin bir kadın olduğunu ve kendi dertleri ve sorunları olabileceğini hatırlayın. Annenizin başka bir jenerasyona ait olduğunu, farklı şartlar altında yetiştiğini, aile bağlarının sizinkinden farklı olabileceğini düşünün.

8) Bağışlayıcı olmayı bilin

Birini bağışlamak demek onun yaptığını kabullenmek ya da ortada bir sorun olmadığını belirtmek demek değildir. Birini bağışlamak birinden özür dilemek ya da olayın etkisini hafifletmeye çalışmak anlamına gelmez. Bağışlayıcı olmak iyi hissetmek için son derece önemlidir. Eğer ruhen sağlıklı ve huzurlu olmak istiyorsanız annenize karşı bağışlayıcı davranmak size iyi gelecektir, zira sürekli kin beslemek ya da kızgınlık duymak insanı yorar ve yıpratır.

9) Her durumda hemfikir olamayabilirsiniz, bunu normal bir durum olarak kabul edin

Anneler ve kızları birçok konuda anlaşmazlığa düşebilirler. Her insanın hayata karşı farklı fikirleri vardır ve kimse bir başkasının fikirlerini benimsemek zorunda değildir, bu gayet normal bir durumdur.

Ancak anneler kızlarının fikirleri kendilerininkine uymadığı zaman reddedilmiş ve tehdit edilmiş hissedebilirler. Kızlar da annelerinin kendilerini onaylamadığını düşünüp saldırganca davranabilirler. Ancak unutulmaması gerekir ki hayatta uzlaşamadığınız birçok konu olacaktır ve bu normaldir. Hatta anneler ve kızlarının arasında fikir ayrılıklarının olması çok sağlıklı bir durumdur, bunu şahsi olarak algılamamak gerekir.

Anneler ve kızlar çok yakın oldukları zaman birbirlerini aynı insanmış gibi görmeye meyilli olabilirler. Ancak iki tarafın da farklı ilgi alanları, hedefleri, hayalleri vardır ve bunu kabul etmek gerekir. Kızlar annelerini memnun etmek için kendi seçimlerini değiştirmek zorunda değildir, aynı şekilde anneler de kızlarına göre seçimler yapmak zorunda değildir.

10) Olaylara üçüncü şahısları dahil etmeyin

Anneler ve kızlarının tartışırken olaya üçüncü kişileri dahil etmesi sık görülen bir durumdur. Çoğunlukla bu üçüncü şahıs babadır ve eğer kızlar tartışmaya babalarını da dahil ederse anneler sinirlenebilir. Böyle bir durumda anneler kendi otoritelerinin yok sayıldığını düşünüp tehdit altında hissedebilir. Ya da bir anne tartışırken olaya diğer kardeşi de dahil edebilir ve aynı şekilde kızı bu durumdan çok rahatsız olabilir. Unutmayın ki yapılacak en sağlıklı şey karşınızdaki ile doğrudan iletişim kurmaktır, bu yüzden lütfen tartışmayı iki kişi arasında tutun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder