Anestezi Nedir? Nasıl Olunur ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

Anestezi Nedir? Nasıl Olunur ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Anestezi Nedir? Nasıl Olunur ?

Anestezi ne demektir?
Bu işlemin tıbbi bir ameliyat operasyonlarında hastaların bölgesel olarak ya da tamamen bilincinin kapatılması yönünde uyuşturulması işlemine verilen ad olduğu söylenebilir. Anestezi genel yapısı itibariyle iki ayr grupta incelenmektedir. Bu gruplar lokal anestezi ve genel anestezidir.


Bir bireye lokal anestezi uygulandığında vücudun sadece operasyon uygulanacak alanı uyuşturulmaktadır. Kişi operasyona bilinci açık olarak girmektedir. Genel anestezide ise vücut tamamen yaşansal fonksiyonların devam edeceği şekilde vücudun geçici bir uyku haline sokulması işlemidir. Bu süreçte hastanın bilinci lokal anestezinin tersine kapalı olmakta, refleksler çok az seviyeye inmekte ve kaslar oldukça gevşemektedir.

anestezi-uzmani

Anestezi ilk ortaya çıktığı süreçlerde ameliyattan önce hastalara uygulanarak ağrılı süreçlerin hissedilmeden geçirilmesi amacıyla kullanılsa da, günümüz koşullarında oldukça geniş bir uygulama alanına sahip olmuş; gerek ağrı tedavilerinde, gerek kan bankalarında gerekse de yoğun bakımda yer alan ünitelerde sıklıkla yer almaktadır.

Anestezistin görevleri
Yapılacak her türlü ameliyat için hastanın anestezi işlemine alınması için geçirilmesi gereken tıbbi koşulları, ameliyat hekimin istediği talimatlara göre uygulaması gerekmektedir.
Bu süreç için ameliyathanede ihtiyaç olan araç ve gereçleri hazırlamalıdır.

Anestezi konusunda uzman doktordan yardım alarak kişinin kilosuna, sağlık durumuna ve yaşına uygun olarak belirlenmiş narkoz denilen uyutucu maddeyi hastaya uygulamakla yükümlüdür.
Hastanın ameliyathaneye alınma sürecinden mesul olduğu gibi aynı şekilde ameliyathanede kişinin ameliyatı için her şeyiyle uygun hale gelebilmesine yardımcı olmaktadır. Hatta bazı durumlarda hastanın ameliyata hazır olmadığını gördüğünde aldığı yetkiler neticesinde bireye cesaret iğnesi yapabilme hakkına sahiptir.

Ameliyat bittikten sonra operasyonu geçiren hastanın yoğun bakım odasına bütün gereklilikleriyle birlikte alındığından emin olmak durumundadır ve hastanın bilincinin açılışına kadar onu gözlem altında tutmalıdır.

Anestezi uzmanlığı nedir nasıl olunur?
Bir kişinin anestezi uzmanı olabilmesi için öncelik olarak tıp fakültesi mezunu olması gerekmektedir. Bu süreçlerde üniversitelerin tıp bölümünden mezun olan bireylerin, TUS isimli yıllık 2 kere yapılmakta olan tıpta uzmanlık sınavına katılmaları ve tercihlerini bu alandan kullanmaları gerekmektedir. Eğer ki puanınızın tuttuğu bir durum varsa bu bölüme girerek 6 yıllık eğitiminizi tamamlamanız şarttır.

Bu eğitim bittikten sonra bir de üzerine 4 sene sürecek bir uzmanlık eğitimi almanız koşul olarak verilmektedir. Bahsi geçen 4 senelik süreç boyunca da çeşitli yerlerde anestezi asistanı olarak staj yapmanız beklenmektedir. Görev yerleri hem poliklinikler hem de ameliyathaneler olan anestezi uzmanları, ameliyatlara girmeye karar verdikten sonra ameliyat olacak kişileri de bir takım testlere tabi tutmaktadır.

Bu testler sonucunda kişilerin ameliyata girip giremeyeceğini belirleyebilen uzmanlar, eğer karar olumluysa hastanın ameliyattan sonraki uyandırılma sürecinde de etkin rol oynamaktadırlar.

Anestezi uzmanlığı mesleğinin dezavantajları
Bazı durumlarda mesai saatlerinin esneklik göstermesi ve işlerin yoğun tempoda geçmesi, anestezi uzmanları için olumsuz süreçler yaratabilmektedir. Örnek verilecek olursa; bu mesleğe başlayanların acil bir müdahale sürecinde günün her saatinde hiç bir koşul kabul edilmeksizin hastaneye çağırılacakları, uzun süreli izin kullanamayacakları, üst üste dinlenme fırsatı bulamadan bir çok ameliyata girmeniz gerekliliği göz önünde bulundurularak meslek tercihi açısından anestezi uzmanlığı seçilmelidir.

anestezi-mudahalesi

Bunun dışında son derece konsantre ve dikkat gerektiren bir meslek olduğundan, bu mesleği seçecek kişilerin kesin ve net bir şekilde dikkatli ve konsantre problemi olmayan kişiler tarafından yapılması gereken bir meslek olduğu unutulmamalıdır. Çünkü anestezi uzmanlarının hasta üzerinde yapacakları en ufak bir yanlış müdahale, hastanın ciddi olarak kalıcı sakatlık yaşamasına ve hatta ölümle sonuçlanacak bir sürece girmesine neden olabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder